Nyheter

Företagens återköp driver aktiekurserna

Publicerad

den

Företag som återköper sina egna aktier har blivit en betydande drivkraft på aktiemarknaden. Eftersom takten på återköp av aktier förblir obegränsade kan investerare också få exponering för denna växande grupp genom återköp av börshandlade fonder.

Investerare som är intresserade av återköpstema som ett sätt att stärka aktieägarnas avkastning har några alternativ tillgängliga. Till exempel omfattar PowerShares Buyback Achievers Portfolio (NYSEArca: PKW) amerikanska företag som har genomfört en nettominskning av utestående aktier med 5% eller mer under den efterföljande tolvmånadersperioden. PKW ökade 16,8% under det senaste året.

Dessutom inkluderar TrimTabs Float Shrink ETF (NYSEArca: TTFS) och Cambria Shareholder Yield ETF (NYSEArca: SYLD) båda företag som returnerar kapital till aktieägarna genom återköp av aktier. Under det senaste året ökade TTFS med 18,4% och SYLD steg med 13,6%.

Analytikern Ed Yardeni från den Yardeni Research tror att återköp av aktier kommer att fortsätta vara en viktig källa till aktievinster och vinsttillväxt framöver eftersom det är ekonomiskt vettigt, rapporterar Paul Vigna för Wall Street Journal.

”Under tjurmarknadens första två till tre år hävdade baisseartade strateger att aktierna handlades på ett sockerrus sade Yardenisaid i en analys. ”De kunde inte förstå varför aktiekurserna steg när det inte fanns några uppenbara köpare bland köpare, institutioner och utländska köpare. De saknade uppenbarligen företagsköpare. ”

Mellan 2009 och 2014 genomförde företagen 2,1 biljoner dollar i återköp. Bara under de första tre kvartalen 2014 ökade företagens återköp med 27% till 567,2 miljarder dollar. Till exempel spenderade Apple (NasdaqGS: AAPL) 17 miljarder dollar i att köpa tillbaka sina egna aktier.

Däremot tillförde efterfrågan på aktiefonder och ETF 85 miljarder dollar i insättningar under 2014, rapporterar Bloomberg.

Takten på företagens återköp har inte minskat. Enligt Birinyi Associates var återköpstillstånd på 118,32 miljarder dollar förra månaden det starkaste för någon rekord i februari. Under tiden drog investerare över 10 miljarder dollar ur aktiefonderna i januari och februari.

Företagens kassor växer men företagen är inte övertygade om att det inte skulle finnas tillräckligt med konsumentefterfrågan för att motivera investeringstillväxten. Dessutom, med avkastningen på företagsobligationer under avkastningen för S&P 500, ser fler företag att köp av återköp av egna aktier är den bästa vinsten.

”Idag är Moodys Aaa-avkastning för företagsobligationer nere till ett historiskt lägsta värde på 3,8%, medan terminsavkastningen är 5,8%,” tillade Yardeni. ”Med andra ord har Fed: s aktievärderingsmodell varit mer relevant för företagsfinansieringsbeteende än investerares beteende på aktiemarknaden.”

Klicka för att kommentera

Populära

Exit mobile version