Följ oss

Nyheter

Fördelar med ETF:er

Publicerad

den

Fördelar med ETF:er

ETF:er är börshandlade fonder och i USA dominerar de fondmarknaden som ett användbart verktyg för både långsiktiga sparare och handlare. Hur man använder dem? Vilka fördelar med ETF:er finns?

ETF:er är börshandlade fonder som handlas på marknaden på samma sätt med aktier. Den uppenbara fördelen jämfört med traditionella fonder är att du köper och säljer ETF:erna direkt på marknaden till rådande pris. De flesta ETF:er lätta att förstå genom att helt enkelt tillhandahålla exponering för kända index, liknande traditionella indexfonder. Fondtypen har därför blivit mycket populär som ett investeringsverktyg bland både långsiktiga sparare och handlare. I USA domineras fondmarknaden av ETF:er. Utbudet av börshandlade fonder börjar också bli mycket bra i Europa och vi tror på stark tillväxt i framtiden. På vår webbplats har vi därför skapat ett ETF-center för att öka medvetenheten om dessa fonder i Sverige.

Investera långsiktigt med ETFer

För långsiktiga sparare är ETF:er jämförbara med traditionella indexfonder. ETF:er är populära eftersom de administrativa kostnaderna är låga och det är lätt att förstå vad du har investerat i. De flesta ETF:er och indexfonder följer erkända landindex, som OMXS30 i Sverige och amerikanska S&P 500. Det finns också ETF:er som följer flera marknader, t.ex. som de nordiska länderna, tillväxtmarknader eller ett globalt index.

Handla med ETF:er

Handel med marknadsindex har länge varit utbredd bland aktiva handlare. Då är det derivatinstrument som indexoptioner och indexfutures som handlas mest. Numera finns ETF:er som riktar sig till de flesta breda index. Detta gör denna typ av handel tillgänglig för en bredare publik. I Sverige finns till exempel BULL & BEAR-ETFer från XACT som följer OMXS30-indexet med upp till två gånger hävstångseffekten. Dessa fonder kan ha stora prisvariationer på kort sikt och det finns fördelar med ETF:er med hävstång då de är väl lämpade för kortvarig handel.

Likviditet i ETF:er

Ibland kan du som kund vara orolig för likviditetsrisken i en ETF eftersom omsättningen ibland kan tyckas vara låg i dessa värdepapper. I alla ETF:er finns marknadsgaranter som sätter köp- och säljpriser och därmed tillhandahåller likviditet. I ETF:er som följer kända marknadsindex är skillnaden mellan dessa köp- och försäljningspriser vanligtvis mycket liten och volymen som erbjuds för köp och försäljning är vanligtvis stor. Därför är det viktigt att inte stirra blint på instrumentens dagliga omsättning.

I de flesta ETF:er är det vanligtvis inga problem att handla stora belopp, med bara 0,1-0,3% skillnad mellan köp- och köpkursen. Om du behöver genomföra mycket stora transaktioner kan det vara relevant att ringa till mäklarna, så kommer de att kontakta market maker i fonden direkt. Fördelar med ETF:er finns det således gott om.

Kostnader för ETF-handel

När du investerar i en traditionell fond får du fondandelar för hela det investerade beloppet. Nackdelen är dock att du handlar efter en okänd kurs som vanligtvis inte är känd förrän dagen efter. I ETF:er kan du öppet se köp- och försäljningspriser på marknaden och agera i realtid. När du handlar med ETF betalar du en mäklare som är densamma som vid handel med aktier. Om du handlar utländska ETF:er kan du välja att ha ett valutakonto (om du vill ha innehav i utländsk valuta), annars byts alla affärer mot SEK.

Sammanfattningsvis kan man säga att ETF:er är bra och spännande investeringsinstrument som skapar möjligheter för både sparare och handlare. Tillsammans med enskilda aktier och aktivt förvaltade fonder är ETF-erna här för att stanna och är ett instrument som vi förväntar oss att användas mer och mer också på den nordiska marknaden.

Fortsätt läsa
Klicka för att kommentera

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.