Följ oss

Nyheter

Fördelar med ETF:er

Publicerad

den

Fördelar med ETF:er

ETF:er är börshandlade fonder och i USA dominerar de fondmarknaden som ett användbart verktyg för både långsiktiga sparare och handlare. Hur man använder dem? Vilka fördelar med ETF:er finns?

ETF:er är börshandlade fonder som handlas på marknaden på samma sätt med aktier. Den uppenbara fördelen jämfört med traditionella fonder är att du köper och säljer ETF:erna direkt på marknaden till rådande pris. De flesta ETF:er lätta att förstå genom att helt enkelt tillhandahålla exponering för kända index, liknande traditionella indexfonder. Fondtypen har därför blivit mycket populär som ett investeringsverktyg bland både långsiktiga sparare och handlare. I USA domineras fondmarknaden av ETF:er. Utbudet av börshandlade fonder börjar också bli mycket bra i Europa och vi tror på stark tillväxt i framtiden. På vår webbplats har vi därför skapat ett ETF-center för att öka medvetenheten om dessa fonder i Sverige.

Investera långsiktigt med ETFer

För långsiktiga sparare är ETF:er jämförbara med traditionella indexfonder. ETF:er är populära eftersom de administrativa kostnaderna är låga och det är lätt att förstå vad du har investerat i. De flesta ETF:er och indexfonder följer erkända landindex, som OMXS30 i Sverige och amerikanska S&P 500. Det finns också ETF:er som följer flera marknader, t.ex. som de nordiska länderna, tillväxtmarknader eller ett globalt index.

Handla med ETF:er

Handel med marknadsindex har länge varit utbredd bland aktiva handlare. Då är det derivatinstrument som indexoptioner och indexfutures som handlas mest. Numera finns ETF:er som riktar sig till de flesta breda index. Detta gör denna typ av handel tillgänglig för en bredare publik. I Sverige finns till exempel BULL & BEAR-ETFer från XACT som följer OMXS30-indexet med upp till två gånger hävstångseffekten. Dessa fonder kan ha stora prisvariationer på kort sikt och det finns fördelar med ETF:er med hävstång då de är väl lämpade för kortvarig handel.

Likviditet i ETF:er

Ibland kan du som kund vara orolig för likviditetsrisken i en ETF eftersom omsättningen ibland kan tyckas vara låg i dessa värdepapper. I alla ETF:er finns marknadsgaranter som sätter köp- och säljpriser och därmed tillhandahåller likviditet. I ETF:er som följer kända marknadsindex är skillnaden mellan dessa köp- och försäljningspriser vanligtvis mycket liten och volymen som erbjuds för köp och försäljning är vanligtvis stor. Därför är det viktigt att inte stirra blint på instrumentens dagliga omsättning.

I de flesta ETF:er är det vanligtvis inga problem att handla stora belopp, med bara 0,1-0,3% skillnad mellan köp- och köpkursen. Om du behöver genomföra mycket stora transaktioner kan det vara relevant att ringa till mäklarna, så kommer de att kontakta market maker i fonden direkt. Fördelar med ETF:er finns det således gott om.

Kostnader för ETF-handel

När du investerar i en traditionell fond får du fondandelar för hela det investerade beloppet. Nackdelen är dock att du handlar efter en okänd kurs som vanligtvis inte är känd förrän dagen efter. I ETF:er kan du öppet se köp- och försäljningspriser på marknaden och agera i realtid. När du handlar med ETF betalar du en mäklare som är densamma som vid handel med aktier. Om du handlar utländska ETF:er kan du välja att ha ett valutakonto (om du vill ha innehav i utländsk valuta), annars byts alla affärer mot SEK.

Sammanfattningsvis kan man säga att ETF:er är bra och spännande investeringsinstrument som skapar möjligheter för både sparare och handlare. Tillsammans med enskilda aktier och aktivt förvaltade fonder är ETF-erna här för att stanna och är ett instrument som vi förväntar oss att användas mer och mer också på den nordiska marknaden.

Fortsätt läsa
Annons
Klicka för att kommentera

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Nyheter

Eqonex stänger sitt bitcoincertifikat

Publicerad

den

Den angripna kryptotillgångsförvaltaren och förvaringsinstitutet Eqonex kommer att avnotera sitt bitcoinbörshandlade seddel (ETN) efter att ha misslyckats med att ersätta sin nu stängda interna förvaringsinstitut.

Den angripna kryptotillgångsförvaltaren och förvaringsinstitutet Eqonex kommer att avnotera sitt bitcoinbörshandlade certifikat (ETN) efter att ha misslyckats med att ersätta sin nu stängda interna förvaringsinstitut.

Eqonex Bitcoin ETN (EQ1B) kommer att genomgå en obligatorisk inlösen och avnotering från Deutsche Boerse den 14 december efter lanseringen för fem månader sedan.

Beslutet följer efter en månad av ekonomiska svårigheter och en ”smärtsam vändpunkt” för företaget efter kollapsen av FTX-börsen och dess FTT-token.

Förluster till följd av marknadsvolatiliteten innebar att Eqonex inte kunde uppfylla sina återbetalningsåtaganden till fordringsägare som Bifinity, betalningarna från Binance, vilket innebar att framtida lånebetalningar stoppades.

Efter att ha misslyckats med att säkra ny aktiefinansiering sa Eqonex i ett aktieägarbrev den 21 november ”vår landningsbana och förmåga att fortsätta köra vår operativa färdplan var allvarligt äventyrad”.

Företaget har ansökt till High Court of Singapore för att gå in i rättslig förvaltning och sätta sina företag, Diginex och Eqonex Capital, i frivillig likvidation för att betala borgenärer.

Eqonex meddelade också att dess depåarm Digivault, som var plånboksleverantör för EQ1B, skulle avveckla sin verksamhet senast den 7 december.

Företaget sa tidigare att det skulle söka en köpare för att rekapitalisera verksamheten eller hitta en ”alternativ lösning”, men båda försöken har visat sig misslyckade.

Det lade till att klienttillgångar skulle ”förbli säkra och tillgängliga för uttag” fram till 7 december.

EQ1B:s säkerhetsförvaltare, Apex Corporate Trustees, sa i en anmälan den 1 december att de hade bett om att få ta tillbaka tillgångar från Digivault och söka en ny förvaringsinstitut före avvecklingsdatumet men inte fått något svar från Eqonex.

Apex noterade också osäkerhet om vad Digivaults avveckling skulle innebära för dess förmåga att upprätthålla säkerhet över investerarnas digitala tillgångar, eller om det skulle kunna dra tillbaka kundtillgångar om ETN:s emittent eller förvaringsinstitut gick i konkurs.

Laurent Kssis, krypto-ETP-specialist på CEC Capital, har tidigare sagt: ”Eqonex skuldebrevsinnehavare kommer att ingå i en köpoption av emittenten och dess säkerhetsagent och den senare kommer att lösa in andelarna och returnera eventuella intäkter minus en avgift, för att sälja underliggande tillgångar, tillbaka till skuldebrevsinnehavarna.

”Det här kommer att vara ett anständigt lackmustest på att ETN-strukturen fungerar och gör precis vad den ska göra. Återigen är säkerhetsagenten en garant för skuldebrevsinnehavarna och kommer att utlösa proceduren för att lösa in ETN tillbaka till kontanter till skuldebrevsinnehavarna.”

Eqonex beslut att stänga sitt första ETN kommer bara en vecka efter att Bitpanda sa att de skulle stänga sitt sortiment av kryptobörshandlade produkter (ETP) för att fokusera på sin kärnverksamhet med tanke på ”marknadens realiteter”.

Fortsätt läsa

Nyheter

Grayscale Investments uppdaterar om Future of Finance

Publicerad

den

Grayscale Investments Global Head of ETFs David Lavalle ansluter sig till Natalie Stoberman från Proactive-studion för att dela företagets senaste månadsrapport över dess Future of Finance ETF.

Grayscale Investments Global Head of ETFs David Lavalle ansluter sig till Natalie Stoberman från Proactive-studion för att dela företagets senaste månadsrapport över dess Future of Finance ETF.

Grayscale Investments är moderholdingbolag för Grayscale Advisors, en SEC-registrerad investeringsrådgivare, samt Grayscale Securities, en SEC-registrerad mäklare/handlare och medlem av FINRA.

Handla GF0F ETF

HANetf Grayscale Future of Finance UCITS ETF (GF0F ETF) är en europeisk börshandlad fond. Denna fond handlas på flera olika börser, till exempel Borsa Italiana, Deutsche Boerse Xetra och London Stock Exchange. Av den anledningen förekommer olika kortnamn på samma börshandlade fond.

Det betyder att det går att handla andelar i denna ETF genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel DEGIRONordnet och Avanza.

Fortsätt läsa

Nyheter

HANetf stänger oälskad fond

Publicerad

den

HANetf rapporterar att företaget stänger en oälskad fond, har stängt sin iClima Smart Energy ETF (DGEN) eftersom den inte nådde minimifondens storlek. För närvarande har DGEN ETF 4 miljoner USD i tillgångar under förvaltning, enligt uppgifter från Hargreaves Lansdown, efter att ha lanserats i juni 2021.

HANetf rapporterar att företaget stänger en oälskad fond, har stängt sin iClima Smart Energy ETF (DGEN) eftersom den inte nådde minimifondens storlek. För närvarande har DGEN ETF 4 miljoner USD i tillgångar under förvaltning, enligt uppgifter från Hargreaves Lansdown, efter att ha lanserats i juni 2021.

Styrelsen beslutade att stänga fonden eftersom det med nuvarande tillgångsnivåer var ”opraktiskt och olämpligt för fonden att fortsätta sin verksamhet”, heter det i ett uttalande till Londonbörsen. Fondutflödet halverades i oktober till 3,7 miljarder pund

Fonden strävar efter att spåra pris- och avkastningsutvecklingen, före avgifter och utgifter, för iClima Distributed Renewable Energy Index. Indexet har fallit med 23 % under ett år och iClima Smart Energy ETF har faktiskt presterat bättre än sitt index under samma period, även om det fortfarande är ned 9,3 %, enligt FE fundinfo-data. Detta var en betydande underprestation jämfört med Gbl RTF Commodity & Energy-sektorn under den tiden (21,6 %).

Handeln i fonden kommer att upphöra från och med stängningen den 3 januari 2022, då den kommer att avnoteras från de sex börser den är noterad på. Köp och försäljning av andelar i fonden på andrahandsmarknaden får endast ske fram till stängning den 3 januari 2023.

Alla kontanta nettointäkter som härrör från realiseringen av fondens tillgångar kommer att betalas ut till återstående aktieägare senast den 30 januari 2023.

Fortsätt läsa

21Shares

Prenumerera på nyheter om ETFer

* indicates required

Populära