Nyheter

CBDX, den första börshandlade fonden för cannabis i Europa

Publicerad

den

Lanseringen av CDBX är en spirande möjlighet för europeiska investerare som vill få en exponering mot cannabissektorn som helhet. Medical Cannabis and Wellness UCITS ETF (CDBX) är en UCITS fond med hemvist på Irland. Det är alltså den första börshandlade fonden för cannabis i Europa.

Fonden spårar ett regelbaserat index för medicinsk cannabis och välbefinnande från Solactive. Indexet består av börsnoterade företag som bedriver laglig affärsverksamhet i nio tematiska undersektorer inom medicinsk cannabis, hampa och CBD-industrier.

Medical Cannabis and Wellness UCITS ETF (CDBX) strävar efter att ge en målinriktad exponering för den snabbt växande legala medicinska cannabisindustrin som är avsedd för ytterligare tillväxt i takt med att fler länder legaliserar cannabis för medicinskt bruk.

Fonden lanserades redan den 9 januari 2020. Det gör CDBX till den första europeiska börshandlade fonden med fokus på cannabis. Förvaltningskostnaden ligger på 0,8 procent, vilket gör det till en ETF med en förvaltningsavgift som är dyrare än normalt. I förhållande till sina konkurrenter är den priskraftig. CDBX lämnar ingen utdelning, vilket kan bero på att det är få av denna ETFs innehav som gör detta. Medical Cannabis and Wellness UCITS ETF handlas i amerikanska dollar.

Varför investera i CDBX?

Effektivt – I enda affär ger CBDX tillgång till en korg med företag från utvecklade och framväxande marknader med hög exponering för medicinsk cannabis, hampa och cannabinoider (CBD).

Unik – Det är den enda börshandlade fonden som ger målinriktad exponering för en ny och växande industri av företag som arbetar med produktion och tillhörande tjänster och produkter inom medicinsk cannabisindustri

Diversifiering – CBDX undviker koncentration i större aktier genom att begränsa beståndsvikterna till 15 procent.

Denna ETF handlas på Deutsche Boerse (Xetra). Det betyder att det går att handla andelar i Medical Cannabis and Wellness UCITS ETF (CDBX) genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel Nordnet och Avanza.

1 kommentar

Populära

Exit mobile version