Följ oss

Nyheter

Fond för renare liv lanseras i Europa

Publicerad

den

En ny tematisk ETF har debuterat i Europa genom att exponera företag som erbjuder varor och tjänster som ger näring åt människokroppen eller gynnar miljön. Denna ETF, DTOX, är en fond för renare liv.

En ny tematisk ETF har debuterat i Europa genom att exponera företag som erbjuder varor och tjänster som ger näring åt människokroppen eller gynnar miljön. Denna ETF, DTOX, är en fond för renare liv.

Cleaner Living ESG-S UCITS ETF har noterats på Londonbörsen i amerikanska dollar (DTOX), pund (DTOP), på Xetra (DTOX) och Borsa Italiana (DTOX) där den handlas i euro.

Det är den andra ETF som introduceras genom ett partnerskap mellan Mauritius-registrerade Quikro och europeiska white-label ETF-plattformen HANetf efter lanseringen av Digital Infrastructure & Connectivity UCITS ETF (DIGI) i oktober 2020.

Enligt Quikro går temat Cleaner Living snabbt in i det vanliga när konsumenterna blir mer medvetna om ingredienserna och materialen som används i maten de äter och de produkter de omger sig med dagligen.

Cleaner Living försöker eliminera, om möjligt, konstgjorda kemikalier, tillsatser och ingredienser som anses ha potentiellt skadliga effekter, samt undvika material eller teknik som kan skada planeten genom förorening eller utarmning av naturresurser.

Metodik

ETFn är kopplad till Tematica Bita Cleaner Living Sustainability Screened Index som utvecklades av Quikro och Virginia-baserade tematiska forskningsspecialister Tematica. Indexet administreras och publiceras av Frankfurt-baserade indexberäkningsagenten BITA.

Indexet väljer sina beståndsdelar från ett första universum av aktier på utvecklade marknader, inklusive amerikanska depåbevis, för företag med börsvärde över 100 miljoner dollar och genomsnittliga dagliga handelsvolymer större än en miljon dollar.

En inledande omgång av hållbarhetsfilter tar bort kränkare av FNs Global Compact -principer, företag som är involverade i kontroversiell vapenutveckling och företag som genererar koldioxidutsläpp som är 1,5 standardavvikelser över deras sektor.

Metoden utnyttjar sedan Tematicas forskningsförmåga för att screena för företag som får minst 80% av sina intäkter eller intäkter från tillhandahållande av produkter och tjänster inom sektorn ”Cleaner Living”. Tematica definierar Cleaner Living -sektorn för att omfatta fem olika segment: mat & mat, hälsa & skönhet, byggnad och infrastruktur, transport och energi.

Enligt Tematica, genom att fånga tillväxt över ett bredare spann med rena teman, minskar indexet dess sårbarhet för förändringar i den allmänna politiken inom ett område. Beståndsdelar likaviktas medan de begränsar vikten för vilken sektor som helst med 30%.

ETF kommer med en kostnadskvot på 0,59% och kvalificerar sig som en artikel 8 -produkt enligt Europeiska unionens förordning om hållbar finansiell upplysning (SFDR).

Omar ElKheshen, VD för Quikro, sa: ”Vurmen mot ett renare liv försvinner inte. Det har blivit klart att denna känsla har lett till en strukturell förändring i vårt samhälle, i motsats till en kortsiktig modefluga, och företag svänger för att fånga den förändrade konsumentutgiftsprofilen genom nya produkter.

Konsumenterna blir mycket mer kunniga om de produkter de köper och gör medvetna val mot en renare, hållbar livsstil. Efterfrågan på renare produkter och lösningar, vare sig det gäller skönhetsprodukter eller maten vi äter, är uppenbar i nästan alla aspekter av vardagen – när du är i snabbköpet eller när du köper nya apparater eller fordon.

”Som ett resultat är vi glada att kunna erbjuda investerare tillgång till Europas första ETF som spårar dessa spännande trender mot en renare, hälsosammare livsstil och planet.”

Hector McNeil, medgrundare och med-VD på HANetf, tillade: ”2021 har varit ett år utan motstycke för HANetf när det gäller fondlanseringar. Vi är glada över att få arbeta med Quikro och Tematica-teamet igen efter den framgångsrika lanseringen av Digital Infrastructure and Connectivity UCITS ETF 2020 genom att lägga till Cleaner Living ESG-S UCITS ETF till vårt utbud av tematiska och ESG ETFer”

Handla DTOX ETF

Cleaner Living ESG-S UCITS ETF (DTOX) är en europeisk börshandlad fond som handlas på bland annat London Stock Exchange och tyska Xetra.

Det betyder att det går att handla andelar i denna ETF genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel DEGIRO, Nordnet och Avanza.

Fortsätt läsa
Klicka för att kommentera

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.