Följ oss

Nyheter

Flygresandet är tillbaka på 2019 års nivåer

Publicerad

den

För första gången sedan pandemin är flygresandet är tillbaka på 2019 års nivåer, och i vissa fall överstiger resandet detta års nivåer. Det är enligt Mastercard Economics Institutes tredje årliga reserapport, med titeln "Travel 2022: Trends & Transitions", som publicerades i förra veckan.

För första gången sedan pandemin är flygresandet är tillbaka på 2019 års nivåer, och i vissa fall överstiger resandet detta års nivåer. Det är enligt Mastercard Economics Institutes tredje årliga reserapport, med titeln ”Travel 2022: Trends & Transitions”, som publicerades i förra veckan.

Efter att ha analyserat 37 globala marknader fann rapporten att gränsöverskridande resor nådde pre-pandeminivåer i mars – en betydande milstolpe för en resebransch som har dominerats av inrikesresor sedan 2020.

Uppgifterna visar att en ”stor återhämtning” är på gång, säger David Mann, chefekonom för Asien-Stillahavsområdet, Mellanöstern och Afrika vid Mastercard Economics Institute. ”Det är bara ett rent bevis på hur stark den uppdämda efterfrågan faktiskt har varit.”

Flygen är tillbaka

Globala flygbokningar för fritidsresor sköt i höjden 25 % över pre-pandeminivåerna i april, enligt rapporten. Det drevs av antalet kortdistans- och medeldistansflygningar, som var högre i april än under samma tid 2019, enligt rapporten.

Fritidsflyg på långa sträckor låg inte långt efter. Efter att ha börjat året på -75 % av nivåerna före pandemi, gjorde en ”oöverträffad ökning” i internationella flygbokningar dessa flyg ”bara skygga” för 2019 års nivåer på mindre än tre månader, enligt rapporten.

Affärsreklamblad, som har följt fritidspassagerare under hela pandemin, återvänder också till skyarna.

I slutet av mars översteg bokningarna av affärsflyg 2019 för första gången sedan pandemins början, enligt rapporten, vilket markerar en viktig milstolpe för flygbolag som är beroende av företagspassagerare med ”frequent flyer”.

Återkomsten av affärsresor har varit snabb, eftersom bokningar av affärsflyg bara var ungefär hälften av nivåerna före pandemi tidigare i år, enligt rapporten.

En försening i Asien

Den globala uppåtgående banan kommer trots en trög återgång till flygresor i Asien. Flyg till Singapore, Malaysia och Indonesien ökade bland flygbladen i Asien och Stillahavsområdet i år, även om de flesta av de bästa internationella resmålen låg utanför regionen.

”Bland de bästa destinationerna som besöktes av resenärer i Asien och Stillahavsområdet under det första kvartalet 2022, var 50 % utanför regionen baserat på våra uppgifter, med USA som nummer 1”, sa Mann.

”Trots en försenad återhämtning jämfört med väst,” sa han, ”har resenärer i Asien och Stillahavsområdet visat en stark önskan att återvända för att resa där det har skett liberaliseringar.”

Om flygbokningarna fortsätter i sin nuvarande takt kommer uppskattningsvis 1,5 miljarder fler globala passagerare att flyga i år än 2021, enligt Mastercard Economics Institute, med mer än en tredjedel av dem som kommer från Europa.

Kommer detta att fortsätta?

Stark efterfrågan på flygresor och en uppgång i globala anställningstrender är bara några av anledningarna till att den globala resebranschen har ”mer anledning att vara optimistisk än pessimistisk”, enligt rapporten.

Människor har betalat av skulder i ”rekordtakt” under de senaste två åren, medan rikare konsumenter – som är ”sannolikt att resa på fritiden” – har dragit nytta av pandemirelaterade besparingar och ökningar av tillgångspriser, enligt rapporten.

Ändå hotar stigande inflation, instabilitet på marknaden, geopolitiska problem i Europa och Asien och stigande Covid-19 priser att spåra ur en robust reseåterhämtning 2022.

Inkomsterna förväntas växa som svar på inflationen, men detta kommer att ske snabbare i utvecklingsekonomier, enligt rapporten.

”Medan vi förväntar oss att inkomsttillväxten kommer att överstiga konsumentpristillväxten i Tyskland och USA i mitten av 2023, kommer detta sannolikt inte att hända förrän 2024 och 2025 i Mexiko respektive Sydafrika”, heter det i rapporten.

Stigande flygpriser

Flygpriserna har också stigit, med genomsnittliga biljettpriser som ökar med cirka 18 % från januari till april i år, enligt rapporten. Kostnadsökningar för flygresor varierade avsevärt mellan olika regioner, med priserna upp med 27 % i Singapore från april 2019 till april 2022. Rapporten säger dock att flygpriserna i USA har varit ungefär oförändrade under samma tidsram.

Men för människor som längtar efter att resa igen är högre priser inte ett omedelbart problem, sa Mann. Inflation och kostnadsökningar kommer bara att spela någon roll ”efter att vi har släppt en del av det uppdämda efterfrågetrycket först.”

Konsumenter kommer så småningom att svara på reseprishöjningar, sa han, ”men det är mer av en historia, skulle vi hävda, i slutet av året och för 2023.” Och det är bara om högre priser fortsätter, sa han.

Osäkerheter kring Covid

Ett större problem kan vara osäkerheten kring pandemin, som fortsätter att skymma över resebranschen. ”Bland de många riskerna som kan spåra ur resans återhämtning … skulle vi sätta Covid som den största svängfaktorn,” sa Mann.

”Medan behandlingar är bättre, och många marknader har sett framgångsrika vaccinutrullningar, kan en allvarlig eller smittsam variant som kräver gränsstängningar leda till att de icke-linjära, stopp-start-återhämtningsmönstren återkommer under de senaste två åren”, sa han.

Ett sista sommar hurra?

Huruvida efterfrågan på resor kommer att förbli stark under hela året – eller om resenärerna kommer att ta en sista sommarhurra innan de drar åt sina väskor – återstår att se. Rapporten noterade att människor traditionellt har spenderat mindre på resor efter stigande energi- och matkostnader. ”Men med tanke på massiva nivåer av uppdämd efterfrågan i en post-pandemisk värld, kan den här gången bli annorlunda”, stod det i rapporten.

Handla 7RIP ETF

HANetf Airlines Hotels Cruise Lines UCITS ETF (7RIP ETF) är en europeisk börshandlad fond som handlas på bland annat London Stock Exchange och tyska Xetra.

Det betyder att det går att handla andelar i denna ETF genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel DEGIRONordnet och Avanza.

Handla JETS ETF

HANetf U.S. Global Jets UCITS ETF (JETS) är en europeisk börshandlad fond som handlas på bland annat London Stock Exchange och tyska Xetra.

Det betyder att det går att handla andelar i denna ETF genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel DEGIRONordnet och Avanza.

Fortsätt läsa
Klicka för att kommentera

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.