Följ oss

Nyheter

Finamex lanserar mexikansk statsobligations-ETF i Europa

Publicerad

den

Den mexikanska mäklaren Casa de Bolsa Finamex har debuterat den första ETFen i Europa som riktar in sig på skulder i US-dollar utgivna av den mexikanska regeringen, det är således en första mexikansk statsobligations-ETF i Europa.

Den mexikanska mäklaren Casa de Bolsa Finamex har debuterat den första ETFen i Europa som riktar in sig på skulder i US-dollar utgivna av den mexikanska regeringen, det är således en första mexikansk statsobligations-ETF i Europa.

Finamex Mexico International Sovereign Bond 5-10yr UCITS ETF har noterats på London Stock Exchange i amerikanska dollar (Ticker: MEXS LN) och pund sterling (MEXP LN).

Fonden har kommit till marknaden genom London-baserade white-label ETF-emittenten HANetf och är den första räntefonden som lanseras på företagets plattform.

Denna ETF kommer med en kostnadskvot på 0,55 %.

Fonden ger investerare transparent och bekväm tillgång till internationellt emitterade mexikanska statsobligationer utan att behöva göra en stor investering i en relativt illikvid tillgång.

Enligt Finamex kan mexikansk statsskuld tilltala investerare eftersom landet är väl positionerat makroekonomiskt relativt andra latinamerikanska länder, har en stor, öppen ekonomi och en av de lägsta skuldkvoterna i regionen. Mexikos kreditbetyg är också av investeringsklass (för närvarande BBB), vilket gör landets skulder lämpliga även för mer konservativt orienterade pensionsfonder, donationer och stiftelser.

I en kommentar till lanseringen sa Eduardo Arturo Carrillo Madero, VD för Casa de Bolsa Finamex: ”Vi är mycket glada över att lansera vår första UCITS ETF-produkt i samarbete med HANetf. Vi har sett den lokala mexikanska efterfrågan växa för dessa produkter med konstant varaktighet under de senaste åren. Mexikanska obligationer är en av de mest likvida på tillväxtmarknader och kunder letar kontinuerligt efter exponering mot Mexiko i dollardenominerade obligationer. Vi tror att produkter som dessa ytterligare kan hjälpa den mexikanska regeringen att uppnå ett större djup i deras framtida offshorefinansieringsbehov.

Hector McNeil, co-VD för HANetf, tillade: ”Vi är glada över att samarbeta med Finamex för att lansera Finamex Mexico International Sovereign Bond 5-10yr UCITS ETF. Efterfrågan på UCITS ETFer växer alltmer bland investerare på grund av stark reglering och struktur, i kombination med stark distribution av produkter genom mäklare som Finamex.

Metodik

ETFen är kopplad till S&P/BMV Sovereign International UMS 5-10 Years Target Maturity 30% Capped Bond Index som består av mexikanska statspapper med löptider mellan fem och tio år som har emitterats i amerikanska dollar utanför Mexiko. Endast obligationer med lägsta nominella belopp på en miljard USD är berättigade att inkluderas.

Indexet innehåller minst 6 beståndsdelar och kan våga sig utanför de angivna kraven, samtidigt som obligationer med robusta likviditetspoäng prioriteras för att nå den tröskeln.

Beståndsdelar vägs efter marknadsvärde samtidigt som vikten för en enskild obligation begränsas till 30 %. Ombalansering sker kvartalsvis.

Indexet har en modifierad varaktighet på 6,45 år.

Handla MEXS ETF

Finamex Mexico International Sovereign Bond 5-10yr UCITS ETF (MEXS) är en europeisk börshandlad fond som handlas på London Stock Exchange.

London Stock Exchange är en marknad som få svenska banker och nätmäklare erbjuder access till, men DEGIRO gör det.

Fortsätt läsa
Klicka för att kommentera

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.