Följ oss

Nyheter

Fem tecken på en börsbubbla

Publicerad

den

Fem tecken på en börsbubbla Att känna igen en finansiell bubbla i efterhand är lätt, det svåra är att hitta dem när de växer fram. I ekonomiska termer är en bubbla en situation där priset på en tillgång vida överstiger dess underliggande värde.

Fem tecken på en börsbubbla Att känna igen en finansiell bubbla i efterhand är lätt, det svåra är att hitta dem när de växer fram. I ekonomiska termer är en bubbla en situation där priset på en tillgång vida överstiger dess underliggande värde.

När en bubbla uppstår har priset på den underliggande tillgången inget stort förhållande till det inneboende värdet på de underliggande tillgångarna. Värdet kan inte heller motiveras av några värderingsmodeller och av den anledningen är det lätt att recessioner eller till och med depressioner uppstår när en bubbla spricker. Nedan beskriver vi ett antal tecken på en börsbubbla i dess olika stadier.

Bubblor genomgår fem olika stadier. Det kan variera och det är inte alla dessa steg som förekommer i alla bubblor, men i allmänhet gör de det.

Det första steget är förskjutningen, när investerarna blir förälskade. Det kan vara allt från en ny innovativ teknik, låga räntor eller varför inte den klassiska tulpanlöken. När räntorna på de amerikanska 30-åriga fasta bolånen sjönk med 2,5 procent under början av 2000-talet ledde detta till en fastighetsbubbla i USA.

Steg nummer två är en boom. Priserna stiger långsamt till en början och sedan, när allt fler aktörer skall in på marknaden, allt snabbare. Media börjar fokusera på de underliggande tillgångarna och investerarna blir rädda för att missa tåget vilket leder till ytterligare spekulation och fler aktörer som slåss om att få vara med på uppgången.

Steg nummer tre är euforin när all försiktighet slängs bort. De underliggande tillgångarnas pris stiger kraftigt.

I steg fyra sker en del vinsthemtagningar hos de ”smarta investerarna” som ser vart åt det barkar.

Det sista steget är paniken. Priset på de underliggande tillgångarna börjar snabbt falla, precis som de steg kraftigt. Investerare och spekulanter vill avveckla sina innehav vilket gör att utbudet vida överstiger efterfrågan. Detta är den punkt vid vilken ekonomierna känner av skadan och börjar lida svårt

När den amerikanska fastighetsbubblan sprack i slutet av 2008, spred det förödelse över hela den finansiella världen. Under den första veckan i januari 2009 hade de tolv största finansiella institutionerna i världen förlorat hälften av sitt värde.

Fortsätt läsa
Klicka för att kommentera

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.