Följ oss

Nyheter

Europas första fysiska ETC för utsläppsrätter

Publicerad

den

SparkChange, ett miljöfokuserat teknik- och investeringsföretag, listar Europas första ETC för utsläppsrätter, och spårar därmed priset som europeiska förorenare måste betala för att pumpa ut växthusgaser till atmosfären.

SparkChange, ett miljöfokuserat teknik- och investeringsföretag, listar Europas första ETC för utsläppsrätter, och spårar därmed priset som europeiska förorenare måste betala för att pumpa ut växthusgaser till atmosfären.

SparkChange Physical Carbon EUA ETC (CO2P) kommer att vara den första börshandlade produkt som fullt ut backas upp av EUs koldioxidutsläppsrätter (EUA), som syftar till att sätta ett gradvis ökande pris på CO2-utsläpp. Koldioxidutsläppen tillåter att ett ton CO2 släpps ut. Förorenare måste varje år överlämna tillräckligt med EUA för att täcka sin förorening.

Målet med EU:s politik är att långsamt strypa CO2-utsläppen. Strategin kan ses som borgmästaren i en överbelastad stad som oroar sig för att bli av med bilar. Så de minskar stadigt antalet tillgängliga parkeringsplatser.

Koldioxidutsläpp är inte lätt för de flesta investerare att handla och lösa. Istället förvaras register över vem som äger dem i EU:s register i Luxemburg, vilket är ungefär som en digital plånbok i EU. SparkChange har skapat ett konto med detta register så att ETC fysiskt backas upp av dessa EUA.

Aktörerna på denna marknad inkluderar förorenare, investeringsbanker och hedgefonder.

Det finns redan terminsmarknader över dessa utsläppsrätter, i Leipzig och Amsterdam. Terminerna är likvida och omsätter miljarder euro om dagen. Men utsläppsterminer skiljer sig mycket från aktieindexterminer. För det första är de fysiskt levererade snarare än kontantavräknade, vilket betyder att vissa finansinstitut inte gillar dem. De är också icke-fondföretag.

ETC har den extra fördelen för effektfokuserade investerare genom att en minskning av tillgången på koldioxidutsläpp kan hjälpa till att framtvinga en koldioxidutsläpp.

CO2P tar ut en årlig avgift på 0,89 %.

Hur skiljer CO2P sig från CARB/WCO2?

Det finns redan en koldioxidutsläpp-ETF-kurs, WisdomTree Carbon Fund (WCO2 ETP). Så vad gör dagens notering av en ETC för utsläppsrätter annorlunda?

CARB/WCO2 fungerar ungefär som en swap-backed commodity ETC, av det slag som används för att spåra breda råvaruindex. WisdomTree har en investeringsbank som tillhandahåller en swap, som gör att CARB/WCO2 kan spåra ett kolindex.

Tidigare var Nik Bienkowski, en av grundarna av HANetf, en del av teamet som emitterade Europas första terminsbaserade koldioxidkredit-ETF 2008. Strategin antogs sedan av WisdomTree som en del av dess förvärv av ETF-värdepapper på 611 miljoner dollar 2018.

Efter att ha tvingats stänga i juni 2020 på grund av att dess swapmotpart sa upp avtalet, återlanserades WisdomTree Carbon (CARB/WCO2) i augusti i år.

Det finns också skillnader kring avgiftsstrukturer. Om du tittade på CO2P ytligt skulle du få intrycket att det är väldigt dyrt medan CARB – som tar ut en förvaltningsavgift på 0,35 % – är väldigt billigt. Detta är dock utan tvekan missvisande.

Även om CO2P kan verka mycket dyrare, exkluderar CARBs angivna förvaltningsavgift på 0,35 % swapavgiften på 0,50 %. Det betyder att den verkliga avgiften är mer som 0,85 % och att de två har samma pris. Men terminer kan också komma med extra kostnader, som contango, vilket innebär att CARB/WCO2 till och med kan bli dyrare när allt är räknat.

De sista skillnaderna gäller market making. Att skaffa ett EU-konto som låter dig hålla dessa utsläppsrätter direkt är lite av en ansträngning för alla – inklusive marknadsgaranter. Så marknadsgaranter har inte gjort marknader för ETFer för fysiska koldioxidutsläpp tidigare. Jag förstår att marknadsgaranterna verkligen har fått arbeta mycket hårt för att vara redo för denna nya lansering.

Handla CO2P ETC

SparkChange Physical Carbon EUA ETC (CO2P) världens första ETC för utsläppsrätter, är en europeisk börshandlad råvara som handlas på London Stock Exchange.

London Stock Exchange är en marknad som få svenska banker och nätmäklare erbjuder access till, men DEGIRO gör det.

HANetf har emellertid en historik av att lansera sina börshandlade produkter på London Stock Exchange. Efter ett par veckor brukar de gå att handla på både Xetra och Borsa Italiana. Sannolikt sker samma sak även med SparkChange Physical Carbon EUA ETC (CO2P).

Fortsätt läsa
Klicka för att kommentera

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *