Följ oss

Nyheter

Europas börser kan gå bättre än den amerikanska aktiemarknaden

Publicerad

den

Europas börser kan gå bättre än den amerikanska aktiemarknaden

De börshandlade fonder som spårar utvecklingen av Europas börser började visa tecken på återhämtning i slutet av 2016, och en del marknadsbedömare tror Europas aktiemarknader kan komma att göra en comeback under 2017.

Den Europeiska centralbanken (ECB) har varit ett problem för investerare, men ECB konstaterade nyligen att banken inte kommer upphöra med sina kvantitativa lättnader, åtminstone inte på kort sikt. Många marknadsbedömare hävdade att ECB även skulle kunna utvidga sitt obligationsinköpsprogram för att ytterligare stödja inflationen. ECB som redan har spenderat mer än en biljon euro på att köper statsobligationer, sänkte nyligen sin styrränta till noll och antog en negativ inlåningsränta.

Många investerare gör bedömningen att amerikanska Federal Reserve, FED, kommer att höja räntan flera gånger under 2017, något som ytterligare har stärkt den . Följaktligen förväntar sig investerarna en förbättrad ekonomi i euroområdet men med en svagare valuta. Den som delar denna uppfattning bör överväga en investering i en valutasäkrad ETF vid exponering mot Europa.

Bland de börshandlade fonder som skulle kunna utgöra alternativ finns till exempel Deutsche Bank db X-trackers MSCI EMU Hedged Equity ETF (NYSEArca: DBEZ), iShares Currency Hedged MSCI EMU ETF (NYSEArca: HEZU) och WisdomTree Europe Hedged Equity ETF (NYSEArca: HEDJ). Dessa ETFer ger exponering mot Europas börser men försöker minska de negativa effekterna av en deprecierande Euro. En försvagad euro minskar vanligen effekterna på avkastningen på utländska värdepapper när omvandlas tillbaka till en starkare dollar eller starkare kronor.

Christian Mueller-Glissmann, vd för portföljstrategi och allokering på Goldman Sachs i London hävdar att Stoxx Europe 600 Index kommer att ge en värdeökning om åtta procent inklusive direktavkastning under 2017. Han säger att det är en svagare euro, en stark global tillväxt samt ett oljepris som återhämtar sig som kommer att bidra till uppgången på Europas börser. Han säger vidare att det amerikanska referensindexet S&P 500 kommer att backa med fyra (4) procent som en effekt av att den ekonomiska tillväxten i USA bleknar och dämpar det aktierally vi vant oss vid att se.

Gynnsam penningpolitik från ECB

En gynnsam penningpolitik från den Europeiska centralbanken och en förbättrad ekonomisk aktivitet i Eurozonen skulle kunna gynna den som väljer en strategi som omfattar en valutasäkrad börshandlad fond.

Politisk instabilitet i Europa, med val i FrankrikeTyskland och Nederländerna, är en faktor investerare måste vara uppmärksamma på. Bankerna är bland de sektorer Goldman rekommenderar i Europa i år, eftersom de gynnas av en brantare avkastningskurva. Investerare kan köpa bankaktier att säkra sina portföljer känslighet för högre priser säger Mueller-Glissmann.

Europa Euro Stoxx 50

STOXX Europe 50 är en aktieindex av europeiska aktier designade av STOXX Ltd., en indexleverantör som ägs av Deutsche Börse Group och SIX Group. Indexet infördes i februari 1998.

STOXX Europe 50 index är en blue-chip representation av de ledande företagen i Europa som täcker nästan 50 procent av den fria-float börsvärdet på den europeiska aktiemarknaden. Indexet omfattar 50 aktier från 18 europeiska länder: Österrike, Belgien, Tjeckien, Danmark, Finland, Frankrike, Tyskland, Grekland, Irland, Italien, Luxemburg, Nederländerna, Norge, Portugal, Spanien, Sverige, Schweiz och Storbritannien.

Fortsätt läsa
Klicka för att kommentera

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.