Nyheter

Ett av de mer spännande valutaparen på marknaden

Publicerad

den

Den mexikanska peson är en av de mer spännande valutaparen under 2020 även om den haft en mycket svag utveckling mot den amerikanska dollarn. Peson har fallit med dryga 20 procent men har ändå blivit en av de mer mest omsatta valutorna under senare år.

Kraftig framväxt

Den mexikanska pesons popularitet märks framförallt på CME Groups handel, det vill säga Chicago Mercantile Exchange, kort och gott Chicagobörsen. Antalet deltagare, en siffra som kommer från U.S. Commodity Futures Trading Commission, nådde en ny rekordnivå. Ju fler aktörer desto likvidare marknad.

Peson har fortsatt sitt fall mot den amerikanska dollarn och noterade under våren sin lägsta notering mot dollarn på många år. Detta speglar bland annat de internationella placerarnas flykt till dollarn, ett minskande intresse och förtroende för Mexikos ekonomiska och politiska utsikter. Innan Coronaviruset lamslog världen hade Mexiko en stabil politik, en konservativ finanspolitik och en stadig ekonomisk tillväxt kombinerat med en minskad inflation så finns det få orosmoln i pesons framtid vilket gör att de mexikanska högavkastande statsobligationerna anses vara ett bra köp.

Medan amerikanska Federal Reserve och andra centralbanker världen över skurit ned räntorna till närmare noll så ger de mexikanska medellånga obligationerna sina innehavare en ränta på nästa 5,5 procent vilket är en attraktiv ränta i förhållande till vad de så kallade G20 ekonomierna erbjuder. Den tioåriga amerikanska statsobligationen ger i början av juli en ränta på omkring 0,70 procent. Detta gör att valutaparet USD/MXN är ett lämplig valutapar för den som ägnar sig åt så kallad carry trade.

El Ángel de la Independencia, egentligen El Monumento a la Independencia (”Självständighetsmonumentet”) men även känd som El Ángel (”Ängeln”) eller El Ángel de la Independencia (”Självständighetsängeln”), är ett monument i Mexico City på Paseo de la Reforma i höjd med Calle de Florencia. Ängeln och dess framåtblick har alltid varit en stolthet för Mexikos befolkning.

Peson är en av de mer efterfrågade valutorna

På valutamarknaden har pesoterminerna kommit att bli mycket likvida och kvoteringen sker ofta så lågt som ett tick, motsvarande 12,50 USD i spread per kontrakt under hela den nordamerikanska handelsdagen.

CME har uppmärksammat en stor efterfrågan på likviditet i olika pesoalternativ, och valutan har snabbt kommit att bli ett populärt inslag i valutahandeln, vilket även CD-leverantörerna har tagit efter.

Det öppna intresset för terminer på valutaparet mexikanska peso/amerikanska dollar den fjärde högsta volymen av de mer än femtio olika valutapar som CME erbjuder handel i.

Den mexikanska peson har blivit hårdvaluta, något som ingen hade gissat för bara några år sedan. På bilden syns landets 50-pesos sedel som pryds av Frida Kahlo, antagligen landets mest kända konstnär.

Valutastrateger anser att det finns ytterligare en rad faktorer som talar för peson

Marc Chandler, global chef för valutastrategi på Brown Brothers Harriman, konstaterade nyligen i en rapport att den mexikanska peso kan vara undervärderade med så mycket som 60 procent baserat på en modell för köpkraftspariteter som beräknas av Organization of Economic Co-operation and Development, OECD.

Peson är emellertid inte utan risk, men historiskt sett har valutan haft en mycket stram korrelation med VIX, volatilitetsindex, och ses som mycket känsligt för ”risk-on/risk-off”.

Dessutom är den mexikanska ekonomin noga knutna till dess amerikanska motsvarighet med 80 procent av exporten knuten till dess nordliga granne. Detta gör att Mexiko kan vara sårbart för chocker i den amerikanska ekonomin.

Intressant är att valutahandlarna räknar med en lägre volatilitet i den mexikanska peson. Den implicita volatiliteten på en månad är nu nere på 8,7 procent, en halvering mot den nivå på 15,5 som rådde i början av 2012. Den implicita volatiliteten på ett års skit har fallit från 17,4 procent ned till 10,60 procent.

Lägre volatilitet tenderar att göra carry trade strategier mer attraktiva eftersom det minskar sannolikheten för större, negativa händelser som utplånar räntedifferensen, vilket adderar en styrka till scenariot som Brown Brothers Harriman förespråkar. Med en marknad som är självsäker på de positiva utsikterna för Mexikos framtid är det därför självklart att många analytiker talar sig varma för att köpa den mexikanska peson.

Notabelt är att det mexikanska guldmyntet alltid varit en av de mest efterfrågade bland guldköparna, detta oavsett hur illa ställt det varit med landets ekonomi. En förklaring ligger i att detta mynt länge har betraktats som ett av världens vackraste mynt.

Klicka för att kommentera

Populära

Exit mobile version