Följ oss

Nyheter

ETFer för ren energi rider på vågen av COP26

Publicerad

den

Investerare som har samlats på ETFer för ren energi under den senaste månaden fick ett uppsving av klimatavtalet som hasade ut av globala ledare i de sista ögonblicken av COP26 i går.

Investerare som har samlats på ETFer för ren energi under den senaste månaden fick ett uppsving av klimatavtalet som hasade ut av globala ledare i de sista ögonblicken av COP26 i går.

Strategier för ren energi var bland de bäst presterande ETF:erna förra månaden när alla blickar riktade sig mot Glasgow, där 197 länder slog till vid förhandlingsbordet för att diskutera möjligheten till en ny pakt, i det viktigaste klimattoppmötet sedan Parisavtalet undertecknades 2015.

I synnerhet First Trust Nasdaq Clean Edge Green Energy UCITS ETF (QCLN) var den näst bäst presterande ETF:en i Europa i oktober, med en avkastning på 23,7 %, medan HANetf S&P Global Clean Energy Select HANzero UCITS ETF (ZER0) och iShares Global Clean Energy UCITS ETF (IQQH) gav en avkastning på 19,1 % respektive 16,4 %.

Dessutom hoppade Invesco Solar Energy UCITS ETF (SOLR) och Solar Energy UCITS ETF (TANN) med 23,2 % respektive 17,9 % under samma period.

Vid COP26 undertecknades Glasgow Climate Pact efter två veckors förhandlingar, som går med på en acceleration av klimatåtgärder detta decennium för att stoppa temperaturer som stiger mer än 1,5°C.

I synnerhet kräver pakten en ”nedfasning” av kolkraft, vilket är första gången ett klimatavtal av denna karaktär nämner kol som en nyckelfara för övergången till nettonollutsläpp. Men språket ändrades från en total ”utfasning”, en liten vinst för sådana som Indien och Kina.

Trots detta förstärker pakten bara behovet av renare energiformer i övergången till en ekonomi med låga koldioxidutsläpp.

Som Tysklands miljöminister Svenja Schulze sa till publiken på COP26: ”Glasgow ger en tydlig acceleration för klimatskyddet, och det behövs också mer fart. Eran av fossila bränslen närmar sig sitt slut, energiomställningen blir den vägledande principen över hela världen.”

Som ett resultat har investerare samlat på sig ETF:er för ren energi. För att understryka detta har iShares Global Clean Energy UCITS ETF (INRG) och dess USA-noterade motsvarighet, iShares Global Clean Energy ETF (ICLN) sett ett sammanlagt inflöde på 508 miljoner USD under den senaste månaden, den 12 november, enligt data från ETFLogic. Denna efterfrågan kommer bara att öka när behovet av att gå över till netto-noll blir ännu större.

De viktigaste lärdomarna från COP26 kommer att analyseras vid ETF Streams Big Call: ESG Investors Forum-evenemang på onsdag, där huvudtalare Beata Bienkowska, biträdande forskningsledare och projektkoordinator vid Transition Pathway Initiative, kommer att diskutera de olika sätt som investerare kan ha en inverkan på.

Handla ETFer för ren energi

Samtliga dessa börshandlade fonder, med undantag för iShares Global Clean Energy ETF (ICLN), handlas på tyska Xetra.

Det betyder att det går att handla andelar i denna ETF genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel DEGIRO, Nordnet och Avanza.

Fortsätt läsa
Klicka för att kommentera

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *