Följ oss

Nyheter

Enorma kapitalinflöden till ryska ETFer

Publicerad

den

Enorma kapitalinflöden till ryska ETFer

De rutinerade investerare som handlar aktier och ETFer på emerging markets vet alla tre saker om de börshandlade fonder som replikerar utvecklingen på den ryska aktiemarknaden. En av dem är kapitalinflöden till ryska ETFer

1. Att investera på den ryska marknaden har varit svårt, i alla fall för dem som valt att göra det långsiktigt. Under de senaste åren har till exempel RSX fallit med 23 procent. Under samma period har iShares MSCI Emerging Markets ETF (NYSEArca: EEM) backat med mindre än en procent.

2. Ryska aktier är historiskt sett alltid billiga i jämförelse till MSCI Emerging Markets Index.

3. Många investerare ägnar mer uppmärksamhet åt värderingen istället för kurserna. Vi ser hur kapital fortsätter att allokeras till Ryssland vilket kan förklaras av de låga värderingarna på den ryska aktiemarknaden.

Ökat med 59 procent

Antalet utestående andelar i den börshandlade fond som heter RSX har ökat med 59 procent sedan i början av augusti, det är den högsta nivån sedan april 2011. RSX, som är den äldsta och mest handlade ETF som replikerar utvecklingen på den ryska aktiemarknaden, har nu över två miljarder dollar under förvaltning efter det att fonden sett inflöden på 204 MUSD under oktober 2014. Även under Q3 2014 såg vi starka inflöden till RSX, över 500 miljoner USD, trots västvärldens skärpta ekonomiska sanktioner mot Ryssland och ett fallande oljepris. Inte ens en bear market förefaller hindra investerarna att köpa ryska aktier.

Micex som fungerar som ett riktmärke för den ryska aktiemarknaden handlas nu till den största rabatten mot emerging markets sedan 2005. Micex handlas för närvarande till 4,7 gånger årsvinsterna. Aktier som Gazprom, Lukoil och Mobile Telesystems, har en kombinerad vikt om 20 procent av RSX vikt, och handeln sker med stora rabatter till deras genomsnittliga 10-åriga p/e-tal.

Market Vectors Russia Small Cap ETF (RSXJ) har under det tredje kvartalet 2014 adderat 27 MUSD till sin förvaltade volym som nu uppgår till 70 MUSD. Ryska småbolag är extremt billiga. Aktierna i RSXJ hade i slutet-av-tredje kvartalet ett genomsnittligt P/E-tal på 5,9 och pris-till-bok förhållande på 0,9, enligt Market Vectors data.

För övriga ryska börshandlade fonder, se här.

Fortsätt läsa
Klicka för att kommentera

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.