Följ oss

Nyheter

En tidigare favorit för emerging markets placerare

Publicerad

den

En tidigare favorit för emerging markets placerare

Brasilien och landets aktiemarknad var tidigare en favorit för emerging markets placerare. Bland de landsspecifika börshandlade fonder som replikerar aktiemarknaderna bland emerging markets finns det några namn som sticker ut. Att de får uppmärksamhet beror på både bra och dåliga orsaker. Under det senaste året har till exempel iShares MSCI Brazil Capped ETF (NYSEArca: EWZ) och Market Vectors Russia ETF (NYSEArca: RSX) uppmärksammats av totalt fel orsaker, medan WisdomTree India Earnings Fund (NYSEArca: EPI) fungerar som ständig påminnelse för investerarna att det finns bra möjligheter hos tillväxtmarknadsekonomierna.

iShares MSCI Malaysia ETF (NYSEArca: EWM) kan inte konkurrera med EWZ eller EPI vare sig när det gäller förvaltad volym eller när det gäller berömmelse, men det finns de som anser att det finns en sannolik att aktiemarknaden i Malaysia är redo att skapa positiva tidningsrubriker i år.

Under 2014 backade denna börshandlade fond med 14 procent under tiden som S&P 500 steg med elva procent. Under 2015 störtdök iShares MSCI Malaysia ETF (NYSEArca: EWM) och gick från 13,41 USD till 7,52 procent, en nedgång med 44 procent. Under samma tidsperiod var S&P 500 indexet i stort sett oförändrat.

Mätt mot iShares MSCI Emerging Markets ETF (NYSEArca: EEM), den börshandlade fond som brukar användas som en proxy för emerging markets har EWM en blandad utveckling. Under denna period har EWM överträffat utvecklingen för EEM tre gånger under de senaste sex åren. EEM har allokerat 3,5 procent av sitt kapital till Malaysias aktiemarknad.

Under 2015 backade EEM med ganska precis 20 procent, en nedgång som var utmärkande för så gott som alla emerging markets, men betydligt bättre än vad EWM mäktade med. EWM backade under samma period mer än dubbelt så mycket som EEM, minus 44 procent.

Det finns ändå skäl att titta på Malaysias börs

Trots de senaste årens kursfall finns det skäl att titta närmare på EWM. Landets premiärminister Najib Razak har skurit ner på statliga subventioner för att begränsa de finanspolitiska riskerna i ett försök att styra landet mot höginkomsttagarstatus och mer mot inhemsk konsumtion. Den inhemska Konsumtionen står nu för mer än hälften av Malaysias bruttonationalprodukt. Kommer detta att räcka för att EWM åter skall bli en favorit för emerging markets placerare?

Fortsätt läsa
Klicka för att kommentera

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.