Följ oss

Nyheter

En stark utveckling för uran

Publicerad

den

Medvinden blåste snabbt bakom uranmarknaderna under januari månad, enligt en rapport från Sprott, en global investeringsförvaltare som specialiserar sig på investeringar i ädelmetaller och realtillgångar. Firman skriver att om en stark utveckling för uran och säger att om trenden fortsätter så kan det vara bra att exponera sig genom kringtjänster som stödjer uranmarknaden, såsom gruvdrift.

Medvinden blåste snabbt bakom uranmarknaderna under januari månad, enligt en rapport från Sprott, en global investeringsförvaltare som specialiserar sig på investeringar i ädelmetaller och realtillgångar. Firman skriver att om en stark utveckling för uran och säger att om trenden fortsätter så kan det vara bra att exponera sig genom kringtjänster som stödjer uranmarknaden, såsom gruvdrift.

”Under 2022 stärktes grunderna för uran och kärnenergi avsevärt och stärktes av ett kontinuerligt flöde av rekommendationer från globala regeringar”, tillade rapporten. ”Trots detta drogs aktier i uranbrytning ned 2022 av deras systemrisk för de övergripande marknaderna, inte förvånande med tanke på förra årets björnmarknad där det breda amerikanska S&P 500-indexet föll med 18,11 procent.”

Skiftande investerarsentiment

Att förändra investerarsentimentet skapar en miljö för mer styrka framåt i uranbrytningsindustrin. Den breda förväntningen är att världens centralbanker så småningom kommer att få inflationen under kontroll, vilket ger ett risk-on-sentiment som står i kontrast till förra årets risk-off.

”Januari var en avgörande månad när det gällde förändrade investerarsentiment och minskande motvind för aktiemarknaderna, vilket stödde uppgången i uranbrytningsaktier” framgår det i rapporten. ”En kombination av ”januarieffekten”, som minskade rädslan för att den amerikanska ekonomin är på väg mot recession och sjunkande inflation, stärkte marknaderna. Marknaderna började sin rörelse högre den 6 januari när den amerikanska jobbrapporten i december visade att lönetillväxten var under förväntningarna, vilket tyder på att inflationstrycket kan försvagas.”

Sprott anser att uran är en idealisk inflationssäkring, särskilt med tanke på att inflationen kan stanna kvar ganska länge. Fed inser att få inflationen under kontroll inte kommer att hända över en natt, så att värdera tillgångar i tid med relativt höga konsumentpriser kan hjälpa till att skydda en investerares portfölj.

Ett sätt att få uranexponering är inte nödvändigtvis i själva metallen, utan genom gruvarbetare som en bakdörrslek. Ett sätt att få exponering mot uran och företag som utvinner uran eller arbetar mot denna sektor är genom ETFer, så kallade börshandlade fonder. Längre ned i artikeln nämner vi ett antal sådana, tillsammans med flera andra sätt genom vilka det går att investera i uran.

EU förklarar kärnkraft och gas som grön

Europeiska kommissionen har stämplat kärnkraft och gas som hållbart. Kritiker kallar steget ”green washing” och säger att det kan hota blockets försök att bli klimatneutrala till 2050. EU-kommissionens chef Ursula von der Leyen kan inte upprepa tillräckligt ofta hur nära hennes hjärta ligger att intensifiera klimatåtgärderna.

Hon beskrev European Green Deal som ”Europas man på månen ögonblick.” Hon har kallat klimatneutralitet för ”vårt europeiska öde”. Vidare proklamerade hon att inga ansträngningar kommer att sparas för att Europa ska bli världens första kontinent med netto-nollutsläpp.

Den stora frågan är exakt hur Europeiska unionen avser att uppnå sina mål. En åtgärd som vidtas är en så kallad taxonomi, ”ett klassificeringssystem, som upprättar en lista över miljömässigt hållbara ekonomiska aktiviteter”, enligt EU-kommissionen.

Denna taxonomi skulle kunna beskrivas som EU:s regelbok för gröna investeringar, avsedd att tjäna målet att tillåta kontinenten att bli klimatneutral 2050.

Kan gas och kärnkraft vara grönt?

Kritiker säger att målet om klimatneutralitet kan vara hotat, eftersom EU-kommissionen, EUs verkställande arm, beslutade att ge kärnenergi och naturgas en grön märkning under denna klassificering.

Kärnkraftverk skulle anses vara gröna om platserna kan klara av att säkert slutförvara radioaktivt avfall. Än så länge har ingen permanent deponeringsanläggning över hela världen tagits i drift.

Miljöorganisationer ser med all säkerhet kritiskt på detta och säger att förslaget kan äventyra EUs mål att nå klimatneutralitet till 2050. Climate Action Network Europe skrev att EU-kommissionen ”offrar den vetenskapliga integriteten hos taxonomin på altaret för fossilgas och kärnkraftslobby och misslyckades med att ”omorientera finansiella flöden mot genuint klimatpositiva investeringar.”

Även en grupp experter som ger råd till EU i frågan hade meddelat hur de är oroliga för ”de miljökonsekvenser som kan bli följden”, till exempel konsekvenserna av en kärnkraftsolycka. Att bygga nya kärnkraftverk skulle också ta för lång tid att bidra till 2050 års neutralitetsmål, anser de.

Tyskland vill ha naturgas, Frankrike vill ha kärnkraft

Frankrike, som får cirka 70 procent av sin elektricitet från kärnkraftverk, tillhör föga förvånande – den kärnkraftsvänliga fraktionen. Denna fraktions stöds av en grupp EU-stater inklusive Polen, Ungern, Tjeckien, Bulgarien, Slovakien och Finland. Särskilt Frankrike vill investera i nya kärnkraftverk, särskilt i ny generation, så kallade små modulära reaktorer.

Tyskland har emellertid argumenterat mot kärnkraft – också föga överraskande, eftersom det beslutade att stänga alla sina kärnkraftverk i slutet av 2022 efter Fukushima-katastrofen 2011. Danmark, Österrike och Luxemburg delar denna uppfattning och lyfter fram den kontroversiella punkten om var det är säkert att lagra högradioaktivt kärnavfall.

Hur investera i uran?

Det finns en rad olika sätt att investera i uran, dels går det att handla med denna energiråvara i form av terminskontrakt på New York Mercantile Exchange (NYMEX). NYMEX Uranium terminspriser är noterade i dollar och cent per pund och handlas i partistorlekar på 250 pound, cirka 125 kg.

Vad gäller ädelmetaller så rekommenderarar många experter att äga en del av sitt innehav i fysisk form, och att förvara det lätt åtkomligt men åtskilt från sina andra tillgångar. Vi har inte sett någon som rekommenderar att äga uran i fysisk form.

Sedan finns det direktägande, genom att köpa aktier i olika företag som på ena eller andra sättet arbetar med att utvinna uran eller leverera olika typer av kringtjänster till denna sektor, något som Sprott rekommenderade. Nedan har vi listat de fem största aktörerna, vilket inte skall tolkas som en köprekommendation.

BHP (NYSE:BHP,ASX:BHP,LSE:BHP)

Detta är ett av världens största gruvföretag, och bolaget har intressen i en rad olika metaller och mineraler över hela världen. BHPs Olympic Dam-gruva i Australien är en av de största uranfyndigheterna i världen. Även om koppar är den primära resursen som bryts vid Olympic Dam, innehåller tillgången också uran, guld och silver. Det gör att BHP inte är en pure play satsning på uran.

Cameco (NYSE:CCJ,TSX:CCO)

50 procent av Camecos nyckelverksamhet inkluderar en andel på 50 procent i Saskatchewan-baserade Cigar Lake, som anses vara den mest produktiva urangruvan i världen. Företaget har också 70 procent av aktierna i McArthur River-gruvan och 83 procent i Key Lake-bruket, båda belägna i provinsens Athabasca Basin, som är en välkänd uranjurisdiktion.

NexGen Energy (NYSE:NXE,TSX:NXE,ASX:NXG)

Uranprospekterings- och utvecklingsföretaget NexGen Energy är fokuserat på projekt i Kanadas Athabasca Basin. Dess huvudsakliga egendom är Rook I, som är värd för ett antal upptäckter, inklusive Arrow och South Arrow. NexGen har också en andel på 51 procent i prospekteringsföretaget IsoEnergy (TSXV:ISO,OTCQX:ISENF).

Uranium Energy (NYSEAMERICAN:UEC)

Uranium Energy har två produktionsklara, in-situ återvinning (ISR) nav- och ekerplattformar i södra Texas och Wyoming som inkluderar fullständigt licensierad och operativ bearbetningskapacitet vid Hobson- och Irigaray-fabrikerna. Företaget har också sju USA-baserade ISR-uranprojekt med alla deras stora tillstånd på plats.

Energy Fuels (NYSEAMERICAN:UUUU,TSX:EFR)

Den största producenten av uran i USA, Energy Fuels förser stora kärnkraftverk med uran från White Mesa-bruket i Utah, landets enda konventionella uranbruk. Bruket har en licensierad kapacitet på över åtta miljoner pound, cirka fyra kg, U3O8 per år.

Börshandlade fonder som investerar i uran

Ett annat sätt att investera i uran och de globala företag som bryter, utvecklar och producerar uran samt de företag som äger fysiskt uran eller uran royalty är genom en ETF. Utvalda företag ägnar minst 50 procent av tillgångarna till affärsverksamhet kopplad till uran.

Olika innehav i olika länder lämpar sig ytterligare för diversifiering av fonden. Majoriteten av fondernas innehav är allokerade till Kanada, men de äger också aktier i företag i länder som Kazakstan, Australien och USA.

Det finns i dag tre olika ETF tillgängliga för europeiska investerare, men det ryktas om att det finns planer på flera. Samtliga dessa börshandlade fonder handlas på tyska Xetra och finns tillgängliga för handel på Nordnet.

Global X Uranium UCITS ETF USD Accumulating (URNU) investerar i aktier med fokus på World. Utdelningarna i fonden återinvesteras (ackumuleras). Denna börshandlade fond spårar marknadsvärdesvikt index över företag som är involverade i uranbrytning och produktion av kärnkomponenter. Även om URNU kom till Europa så sent som förra året är det en europeisk variant av den börshandlade fond som heter URA, eller Global X Uranium ETF, som funnits sedan 2010 i USA.

Toronto-baserade Sprott Asset Management lanserade under 2022 sin uranfond i Europa i form av en börshandlad fond, som ger exponering mot företag inom uranbrytningsindustrin. Sprott Uranium Miners UCITS ETF handlas på tyska Xetra under kortnamnet U3O8. Den kommer med en kostnadskvot på 0,85%. Fonden släpptes ut på marknaden i samarbete med ETF-emittenten HANetf som kommer att ansvara för marknadsförings- och distribution.

Det senaste tillskottet är VanEck Uranium and Nuclear Technologies UCITS ETF. Den börshandlade fonder ger investerare exponering mot företag som är verksamma inom uran-, kärnkraftssektorn och tjänstesektorerna. Denna börshandlade fond handlas under kortnamnet NUKL.

Fortsätt läsa
Annons
Klicka för att kommentera

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Nyheter

Hur viktig är en Bitcoin ETF för priset på Bitcoin?

Publicerad

den

En Bitcoin ETF är en typ av investering som spårar priset på Bitcoin. Det fungerar som en börshandlad fond, precis som aktier eller obligationer. Skillnaden är att denna fond bara har bitcoins. Således kan du tjäna eller förlora pengar med Bitcoin utan att behöva äga dem.

En Bitcoin ETF är en typ av investering som spårar priset på Bitcoin. Det fungerar som en börshandlad fond, precis som aktier eller obligationer. Skillnaden är att denna fond bara har bitcoins. Således kan du tjäna eller förlora pengar med Bitcoin utan att behöva äga dem.

Låter bra, eller hur? Tja, alla håller inte med. Vissa analytiker tror att en Bitcoin ETF kan skjuta i höjden och locka fler institutionella investerare, som banker eller pensionsfonder. Andra anser dock att en Bitcoin ETF är onödig och kan skada den decentraliserade och rebelliska essensen av Bitcoin. Som Adam Black, VD för Blockstream, ett företag som utvecklar teknologi för Bitcoin, som sa att Bitcoin ETF:er är ”en våt dröm på Wall Street” och att han inte behöver dem.

Vem är Adam Black?

Tja, han är en av Bitcoins fäder, skaparen av Blockstream och ett kryptogeni. Utan tvekan vet han mycket om teknik och Bitcoin. Men kan du också om ekonomi och finans? Det är mer diskutabelt.

Nyligen gjorde Adam Black en mycket djärv förutsägelse. Han sa att Bitcoin skulle nå $150 000 innan nästa halvering. Halveringen är händelsen som halverar belöningen för att bryta Bitcoin. Enligt honom skulle detta orsaka en brist på Bitcoin och en ökning av dess pris.

Har Adam Black rätt eller drömmer han bara? Tja, vi vet inte. Vad vi vet är att Adam Black har blivit rik på Bitcoin. För han var en av de första som köpte den när den var värd slantar. Så vem som helst är optimistisk.

Nu är Bitcoin-gemenskapen väldigt mångsidig och kan inte reduceras till en enda ideologi. Det finns allt, som på ett apotek.

Å ena sidan finns det de som tror på Bitcoin som ett sätt att frigöra sig från det traditionella finansiella systemet, som de anser är korrupt och förtryckande. De är libertarianer och anarkokapitalister, som försvarar individuell suveränitet och den fria marknaden. För dem är Bitcoin mer än en valuta, det är en livsfilosofi. Och av denna anledning avvisar de alla typer av mellanhänder eller reglering som inkräktar på deras frihet.

Å andra sidan finns det de som ser Bitcoin som en möjlighet att tjäna pengar, utan att bry sig särskilt mycket om dess ursprung eller syfte. De är pragmatikerna, som bara försöker öka sin rikedom och dra fördel av marknadsfluktuationer. För dem är Bitcoin bara en annan tillgång, som guld eller aktier. Och av denna anledning accepterar de ankomsten av institutionella investerare, såsom banker eller investeringsfonder, vilket kan öka efterfrågan och priset på Bitcoin.

Vem har rätt?

Det beror väl på hur man ser på det. Sanningen är att båda grupperna bidrar till utvecklingen och spridningen av Bitcoin, om än med olika motiv och förväntningar. Det viktiga är att de respekterar mångfalden och mångfalden av åsikter, och att de inte låter sig ryckas med av fanatism eller själviskhet.

En Bitcoin ETF är inte nödvändig. Det är vad vissa Bitcoin-purister säger, som föredrar att stanna utanför det traditionella finansiella systemet. Och de har delvis rätt. Bitcoin har kommit så här långt utan behov av en ETF. Och den kommer att fortsätta växa med eller utan den.

Men vad händer om vi vill att Bitcoin ska nå fler människor? Vad händer om vi vill göra Bitcoin mer tillgängligt, säkrare och mer flytande? Då kan en Bitcoin ETF vara en bra idé. Eller åtminstone ingen dålig idé.

En Bitcoin ETF skulle tillåta många investerare att delta i Bitcoin-marknaden utan att behöva köpa den direkt. På så sätt kunde de diversifiera sin portfölj, minska sina risker och dra nytta av möjligheter. Vad är fel med det? Vi kan inte försvara den fria marknaden och samtidigt begränsa den med dogmer. För då är du inte längre ledig. Och Bitcoin är frihet.

Om du vill investera i Bitcoin behöver du inte bara välja en färg. Man kan vara lite röd, lite grön, lite blå eller lite gul. Eller ännu bättre, du kan vara en komplett regnbåge.

Vad har mellanhänder med Bitcoin att göra? Det beror väl på hur du ser dem. Du kan se dem som inkräktare som vill dra fördel av dina pengar och din frihet. Eller så kan du se dem som allierade som gör det lättare för dig att komma åt och använda Bitcoin.

Bitcoin är en medborgarrörelse, det är klart. Det beror inte på någon regering eller någon central myndighet. Men det betyder inte att du måste vara ensam i Bitcoins värld. Du kan umgås med andra människor som delar dina intressen och mål. Du kan vara en del av en fond, ett företag eller en gemenskap. På så sätt kan ni samarbeta, lära och växa tillsammans.

Bitcoin är inte bara för individualister. Det är också för mer sällskapliga varelser. Det viktiga är att du respekterar var och ens mångfald och autonomi.

Nu är en Bitcoin ETF en börshandlad investeringsfond som replikerar värdet på Bitcoin. På så sätt behöver du inte komplicera ditt liv med digitala plånböcker, privata nycklar eller QR-koder. Du behöver bara öppna ditt mäklarkonto och köpa din Bitcoin ETF som vilken annan tillgång som helst.

Vilka fördelar har detta?

Tja, enligt vissa analytiker, många. Å ena sidan skulle det göra Bitcoin enklare och säkrare för traditionella investerare, såsom banker, fonder eller privatpersoner, att köpa. Å andra sidan skulle efterfrågan och priset på Bitcoin öka, eftersom det skulle finnas fler intresserade av det.

Och vilka nackdelar har det? Tja, enligt andra analytiker, många också. Å ena sidan skulle det få Bitcoin att förlora sin decentraliserade och rebelliska essens, genom att underkasta sig reglerna och mellanhänderna i det traditionella finansiella systemet. Å andra sidan kan det leda till mer volatilitet och spekulation i priset på Bitcoin eftersom det skulle bero på utbud och efterfrågan på marknaden.

Vem har anledningen? Säkert båda och ingetdera. Det enda vi vet är att en Bitcoin ETF inte existerar ännu, även om det är flera projekt på gång. Och om det någonsin godkänns kan det ha en betydande inverkan på priset på Bitcoin, både på kort och lång sikt. Men det kommer också att bero på andra faktorer, som användaradoption av Bitcoin, tekniska innovationer och juridiska bestämmelser.

Skulle det vara bra att ha en Bitcoin ETF? Självklart. Varför inte? Om det gynnar priset, desto bättre.

Fortsätt läsa

Nyheter

TGCC ETF satsar på statsobligationer från sex gulfstater denominerade i dollar

Publicerad

den

Tabula GCC Sovereign USD Bonds UCITS ETF (USD) Acc (TGCC ETF) investerar i statsobligationer med fokus på tillväxtmarknader. ETF:n innehar hela utbudet av obligationsförfall. De underliggande obligationerna har både investment grade och sub investment grade rating. ETF:en har en valutaexponering i USD. Ränteintäkterna (kupongerna) i fonden återinvesteras (ackumuleras).

Tabula GCC Sovereign USD Bonds UCITS ETF (USD) Acc (TGCC ETF) investerar i statsobligationer med fokus på tillväxtmarknader. ETF:n innehar hela utbudet av obligationsförfall. De underliggande obligationerna har både investment grade och sub investment grade rating. ETFen har en valutaexponering i USD. Ränteintäkterna (kupongerna) i fonden återinvesteras (ackumuleras).

Den totala kostnadskvoten uppgår till 0,45 % p.a. Fonden replikerar det underliggande indexets utveckling genom att köpa alla indexbeståndsdelar (full replikering). ETFen är yngre än 1 år och har sin hemvist i Irland.

Om indexet

Utvecklat av Tabula, ICE Gulf Cooperation Council Government Bond ex-144a Index (”Indexet”) består av ~100 AA till B-rankade obligationer denominerade i USD. För att inkluderas kräver obligationer en löptid på minst ett år och ett minsta utestående belopp på 500 miljoner USD. Indexet ger för närvarande exponering mot 6 GCC-länder och tillämpar ett landtak på 25 %.

Investeringsprocess

ETFen investerar i en portfölj av statsobligationer som återspeglar indexets sammansättning så långt det är praktiskt möjligt, minus avgifter och utgifter.

Registrerade länder

Fonden är för närvarande registrerad för försäljning i Österrike, Danmark, Finland, Frankrike, Tyskland, Irland, Italien, Luxemburg, Nederländerna, Norge, Spanien, Portugal, Sverige, Schweiz och Storbritannien.

Effektiv och likvid tillgång till några av de snabbast växande tillväxtekonomierna

Tabula GCC Sovereign USD Bonds UCITS ETF (USD) – Accumulating syftar till att spåra ICE Gulf Cooperation Council Government Bond ex-144a Index (EGCC Index), minus avgifter och utgifter.

Investeringsstrategi

Tabula GCC Sovereign USD Bonds UCITS ETF (USD) Acc försöker följa ICE Gulf Cooperation Council Government Bond ex-144a-index. ICE Gulf Cooperation Council Government Bond ex-144a-index följer amerikanska dollardenominerade statsobligationer utgivna av sex Gulf Cooperation Council (GCC) länder: Saudiarabien, Förenade Arabemiraten, Qatar, Oman, Bahrain och Kuwait. Alla löptider ingår.

Handla TGCC ETF

Tabula GCC Sovereign USD Bonds UCITS ETF (USD) Acc (TGCC ETF) är en europeisk börshandlad fond som handlas på London Stock Exchange.

London Stock Exchange är en marknad som få svenska banker och nätmäklare erbjuder access till, men DEGIRO gör det.

Börsnoteringar

BörsValutaKortna
London Stock ExchangeUSDTGCC

Fortsätt läsa

Nyheter

Hur handlar man koppar?

Publicerad

den

Koppar är en global råvara som har flera viktiga användningsområden inom industrin och är starkt korrelerad till ekonomisk tillväxt. Kopparhandel används ofta av hedgare och spekulanter som skydd eller exploatering av framtida prisrörelser. Både individer och institutioner kan få exponering mot koppar- och kopparhandel, vilket gör denna metall till ett populärt val inom råvaruhandelsspektrumet. Hur handlar man koppar?

Koppar är en global råvara som har flera viktiga användningsområden inom industrin och är starkt korrelerad till ekonomisk tillväxt. Kopparhandel används ofta av hedgare och spekulanter som skydd eller exploatering av framtida prisrörelser. Både individer och institutioner kan få exponering mot koppar- och kopparhandel, vilket gör denna metall till ett populärt val inom råvaruhandelsspektrumet. Hur handlar man koppar?

Varför handla med koppar?

En fördel med kopparhandel är tillgänglighet. Koppar handlas genom en mängd olika vägar som terminer, optioner, aktier och CFD:er. Du kan också få exponering mot koppar via koppar-ETFer (börshandlade fonder) som CPER (United States Copper Index Fund) eller JJCB (iPath Series B Bloomberg Copper Subindex Total Return ETN).

Koppar är en mjuk formbar metall med egenskaper som guld och silver. Det härrör det mesta av sin efterfrågan från byggnadskonstruktion, transportutrustning och elektroniska produkter. Det är en stark ledare av elektricitet och värme, och har därför ett brett utbud av industriella användningsområden som också leder till att den handlas i höga volymer – en bra sak för handlare eftersom det kan leda till minskade spridningar och potentiellt renare diagrammönster.

Förändringar i kopparpriset är starkt beroende av efterfrågan från tillväxtmarknadsekonomier som Kina och Indien. Under tider av ekonomisk tillväxt kräver dessa nationer stora mängder koppar, vars efterfrågan bidrar till att höja metallens pris. Alternativt, under konjunkturnedgångar, tenderar efterfrågan på koppar att droppa också att sjunka. Handlare bör vara medvetna om denna dynamik när de handlar med koppar.

Många kopparhandlare använder teknisk och/eller fundamental analys för att informera sin handelsstrategi som hjälper en handlare att förutsäga om priset på koppar kommer att stiga eller falla. När en handlare är säker på sin prognos kan han/hon köpa eller sälja koppar i ett försök att dra nytta av prisrörelser. På detta sätt kan en handelsstrategi också hjälpa en handlare att hantera sin risk, identifiera köp- och säljsignaler på marknaden och sätta rimliga take-profit- och stop-loss-nivåer med syftet att ha positiva risk-till-belöningskvoter.

Se aktuella prisrörelser på koppar.

Handelstider för koppar

Koppar handlas på CME Globex och CME ClearPort:

Söndag – fredag 18.00. – 17:00 (17:00 – 16:00 Chicago Time/CT) med 60 minuters paus varje dag med början kl 17:00. (16:00 CT)

Vilka faktorer påverkar kopparpriset?

Amerikanska dollar

Liksom många andra metaller är koppar omvänt korrelerad (se diagrammet nedan) till den amerikanska dollarn vilket innebär att när den amerikanska dollarn deprecierar stiger kopparpriserna generellt och vice versa. Det är viktigt att notera att detta förhållande inte är en-till-en (delta 1) utan har en hög grad av korrelation.

Anledningen till att den amerikanska dollarn är en påverkande faktor på denna basmetall är att koppar är prissatt i USD. Till exempel, när dollarn faller, kommer en köpare att behöva betala färre av sin inhemska valuta för att köpa en viss mängd koppar. Därför blir varan (koppar) billigare att köpa. Detta tenderar att orsaka en ökning av efterfrågan och i slutändan en ökning av priset på koppar.

Koppar- och USD-diagram omvänd korrelationsrepresentation

Olja

Raffinering av koppar innebär smältning av metallen för att avlägsna föroreningar. Denna process är extremt energikrävande och står för en stor del av den totala kostnaden. Oljepriserna tenderar att följa en liknande bana som koppar (se diagram nedan).

Med detta sagt påverkas oljepriserna av många av samma faktorer som koppar, vilket skulle kunna stödja det traditionella positiva förhållandet. Oavsett detaljer är det tydligt märkbart att det finns ett samband mellan både koppar och olja, vilket skulle kunna ge värdefull inblick i kopparmarknaden. Förnybara energikällor växer i popularitet, vilket kan avbryta den historiska prisdynamiken mellan koppar och olja.

Koppar som en barometer för global tillväxt

Koppar är ofta kopplat till industriell tillväxt och därmed övergripande ekonomisk tillväxt. Infrastruktur, tillverkning och konstruktion spelar nu en stor roll i ekonomisk expansion som är starkt beroende av koppar. Konsumtion (efterfrågan) på koppar tenderar att återspeglas i kopparpriset eftersom en ökning av efterfrågan i allmänhet följs av en ökning av kopparpriset och vice versa. Koppar anses allmänt vara kungen bland basmetaller eftersom det är den mest använda metallen i växande både tillväxtmarknader och etablerade ekonomier.

Den allmänna ekonomin för utbud och efterfrågan observeras som kan användas som en tumregel vid handel med koppar:

• Ökat utbud ↔ Mindre efterfrågan

• Minskad utbud ↔ Högre efterfrågan

Ett stort inflytande på efterfrågan/utbudet av koppar kommer via Kina. Kina är den enskilt största köparen av koppar i världen. Även om Kina har egna gruvor, kräver den kinesiska efterfrågan ytterligare utbud som kommer från andra stora kopparproducerande länder. Det är därför den kinesiska ekonomin är en så viktig faktor att tänka på när man handlar med koppar. Om Kina fortsätter på sin tillväxtbana kan man förvänta sig en fortsatt efterfrågan på koppar (se diagram nedan). Det är viktigt att notera att Kina är fast beslutet att vara självförsörjande på lång sikt, vilket kan störa framtida utbud/efterfrågan.

Koppar och FTSE China A50 har en positiv korrelation

Kopparförsörjning och produktionskostnader

Kopparbrytningen är främst inriktad på Sydamerika vilket kan ha stor betydelse för kopparpriset. Brist på utbud, kvalitet på koppar och variationer i produktionskostnader kan alla få följdeffekter på priset. Detta leder till landsspecifika risker som kan påverka utbudet på grund av politisk instabilitet eller arbetsrelaterade frågor.

I mitten av 2018 förklarade chilenska (världens största kopparproducent) koppararbetare att de skulle strejka om inte deras ökade lönekrav uppfylldes. Detta manipulerade avsevärt kopparpriserna eftersom hotet om brist på tillgång kan uppstå, vilket orsakade en ökning till fleråriga toppar vid den tiden (se diagrammet nedan).

Kopparprisreaktion på chilensk kopparstrejk

Koppar som investering

Koppar har historiskt sett betraktats som en råvara utan många investeringsfördelar. Majoriteten av kopparhandeln genomfördes som en säkring mot framtida prisfluktuationer för att låsa ett specifikt pris. Detta har förändrats under de senaste decennierna eftersom spekulativa handlare har ökat sin inverkan på kopparpriserna.

Stora institutioner och hedgefonder har ökat sin andel i koppar som en investering som är starkt korrelerad till ekonomisk tillväxt. Till exempel kan en fondförvaltare som är hausse på ekonomisk tillväxt också vara hausse på koppar. Det kan finnas en viss cyklik i detta, och kan vara ett bra diversifieringsverktyg bort från traditionella alternativ.

Strategier för att handla med koppar

Koppars mångsidighet och beroende av olika grundläggande faktorer skapar en mångsidig kombination när det gäller handelsstrategier. Handelsstrategier kan vara rent tekniska, fundamentala eller en kombination av båda. Att förstå hur de tekniska och grundläggande komponenterna fungerar både individuellt och unisont med varandra kan leda till en omfattande kopparhandelsstrategi.

Exempel på teknisk strategi

Exemplet nedan innehåller flera tekniska analystekniker för att härleda ett handelsbeslut. Det är viktigt att notera att detta bara är ett av olika tillvägagångssätt som kan implementeras i en teknisk strategi.

Det veckovisa koppardiagrammet ovan använder prisåtgärder, stöd och motstånd och en teknisk indikator för att bestämma en möjlig uppsättning i koppar. Fibonacci retracement-ritningen är hämtad från den lägsta januari 2016 till den högsta i juni 2018. Denna ritning har resulterat i flera stöd- och motståndszoner. Det är tydligt att flera av dessa zoner är sammanflödesområden som priset följer/respekterar.

Lägsta $1,93 per pound (svart) var en betydande nivå av stöd när priset närmade sig i mars 2020. Ur ett tekniskt perspektiv, när priset rörde sig mot 2016 års låga, skulle benägenheten vara att köpa om priset inte bröt igenom stödzonen för $1,93.

Relative Strength Index (RSI) stödde detta skäl med en översåld signal under 30-nivån (blå). Att kombinera dessa två enkla tekniker gav en starkare motivation för en lång position. I det här fallet skulle en lång handel ha varit framgångsrik när priset vände till den nuvarande uppåtgående trenden på medellång sikt.

Exempel på fundamental strategi

Att bli bekant med de grundläggande spakarna som är involverade i kopparhandel kommer att tillåta lämpliga handelsstrategier att följa. Det dagliga diagrammet ovan visar effekten av den globala Covid-19-pandemin och dess inverkan på koppar.

För att återgå till de faktorer som påverkar koppar, är det välkänt att koppar är starkt korrelerat (positivt) med ekonomisk tillväxt. Därför bör en störning i den ekonomiska tillväxten i teorin störa utbud och efterfrågan. Med den globala pandemin som följer i början av 2020 är det förnuftigt att förutse en nedgång i ekonomisk tillväxt när viruset sprider sig över hela världen.

Som väntat realiserades en nedgång i ekonomisk tillväxt med koppar som följde efter. Från januari 2020 till mitten av mars 2020 sjönk kopparpriserna med cirka 30 % på grund av covid-19-pandemin. Detta är ett sådant scenario där förståelse av dynamiken i fundamentala faktorer i kopparhandel kan resultera i försiktigt beslutsfattande.

Exempel på fundamental och teknisk strategi:

Att använda både fundamental och teknisk analys i en handelsstrategi kräver mer tid men denna extra ansträngning kan ge en överlägsen modell eftersom den kommer att innehålla mer indata. I början av 2019 handlades kopparpriserna på ett och ett halvt års lägsta nivå på grund av handelsspänningar mellan USA och Kina tillsammans med en minskning av importvolymen från kineserna. Men när handelsspänningarna försvann med stöd från en svagare US-dollar apprecierade kopparpriserna under de närmaste månaderna.

Att hantera dessa komplexiteter ur ett handelsperspektiv kan börja med en grundläggande teknisk uppsättning som börjar med ett enkelt Fibonacci-retracement. Fibonacci-ritningen ovan togs från den lägsta januari 2016 till den högsta i juni 2018 som användes i det tidigare tekniska exemplet. Att använda Fibonacci enbart avslöjar att zonen med 50 % $2,62 per pund är ett viktigt stödområde i början av januari. Vid denna tidpunkt finns det ingen riktningsförspänning eftersom fluktuationer runt denna stödzon.

Det är här fundamentala faktorer spelar en integrerad roll vid handel med koppar. Marknadsdeltagare som följer makroekonomiska händelser som handelssamtalen mellan USA och Kina skulle vara medvetna om minskad volatilitet och intensitet kring ämnet när det långsamt upplöstes. Med denna kunskap kompletterad med en krympande USD, skulle sannolikheten för att kopparpriserna stiger på kort sikt få mer dragkraft. Med priser motsvarande 50% $2,62 per pund Fibonacci-nivån och den hausseartade makroekonomiska miljön, kan en kopparhandlare se till att gå in i en lång position från denna stödzon i väntan på en uppåtgående prisrörelse.

Stop loss kunde ha placerats vid den senaste låga svängningen runt $2,54 – $2,56 supportzonen (svart) för mer risksökande handlare eller 50% $2,62-nivån för mer riskvilliga handlare. Riskhantering är nyckeln till alla strategier och bör praktiseras konsekvent och på lämpligt sätt för att säkerställa en förnuftig handel.

Nästa nivå av motstånd skulle ha varit Fibonacci-nivån på 38,2% $2,79 per pund, där handlare kan se till att lämna långa positioner och leta efter möjliga vändningar eller en förlängning av det redan starka hausseartade draget. I det här fallet var indikatorn för rörligt medelvärde (MA) användbar eftersom 50-dagars MA (röd) korsade över 100-dagars MA (svart) vilket tyder på en hausseartad prisrörelse. Denna crossover dök upp i mitten av januari 2019 och med ihållande stödjande makroekonomiska förhållanden sträckte kopparpriserna sig ytterligare. Ytterligare datainmatningar som den hausseartade MA-korsningen kan ge handlare den information som krävs för att välja en fokuserad handel.

Sammanfattning

Koppar har utvecklats till en väldiversifierad metall och kan nu ses som en investeringsmöjlighet. Uppfattande tolkning av kopparteknik och fundamentala faktorer kan placera marknadsaktörer i gynnsamma positioner för att utnyttja prisrörelser. Dessa omfattande influenser på koppar kan visa sig vara svåra att navigera igenom, men större exponering och medvetenhet bör möjliggöra mer klarhet.

Handla koppar hos IG Markets

IG är ett företag som specialiserar sig på finansiella derivatinstrument, huvudsakligen handel med CFD på aktier, index, råvaror och valutor. IG har även handel med CFD på många amerikanska ETF. Till IGs ETF Screener

Handla koppar hos AvaTrade

Även AvaTrade erbjuder handel med koppar i form av CFDer. Till AvaTrade.

Fortsätt läsa

Populära