Följ oss

Nyheter

En komplett guide för att investera i Frontier Markets

Publicerad

den

En komplett guide för att investera i Frontier Markets. Investeringar i tillväxtmarknader, så kallade emerging markets, har tagit fart de senaste åren då investerarna h

En komplett guide för att investera i Frontier Markets. Investeringar i tillväxtmarknader, så kallade emerging markets, har tagit fart de senaste åren då investerarna har sökt sig till marknader med högre tillväxt än vad de utvecklade ekonomierna kan erbjuda. Samtidigt som investeringarna sker på emerging markets så befinner sig gränsekonomierna, de så kallade frontier markets, fortfarande i ett uppbyggnadsskede. Nedan finns en komplett guide för att investera i frontier markets.

Vad är Frontier Markets?

Frontier Markets, eller gränsmarknader är ekonomier som är under utveckling, men är fortfarande för unga för att betraktas som traditionella tillväxtmarknader. Linjerna mellan en gränsmarknad och tillväxtmarknad är något subjektiv och olika institutioner har olika krav på vad som gör att ett land kan kategoriseras i den ena eller den andra kategorin.

MSCI klassificerar för närvarande 33 nationer som ” Frontier Markets.” Dessa länder har normalt en stor politisk instabilitet, men har i gengäld en potential för stor tillväxt i sin ekonomi. Sett ur ett investeringsperspektiv har Frontier Markets kommit att bli allt mer populära bland placerare som söker långsiktig tillväxt. Dessa länder har ofta en illikvid ekonomi, med låg marknadskapitalisering men trade offen mellan risk och avkastning är att betrakta som hög eftersom dessa länders ekonomier har potential att växa snabbt under de kommande åren.

När det däremot kommer till att investera i dessa länder och deras ekonimier så är utbudet fortfarande begränsat. Det är ingen av de svenska Internetmäklarna som erbjuder access till börser i Vietnam, Argentina och Nigeria. Av denna anledning är det ett bättre val att använda börshandlade fonder, så kallade ETFer, för att investera i frontier markets.

Investera i frontier markets med ETFer

I dagsläget har vi identifierat ett antal börshandlade fonder på marknaden som fokuserar på frontier markets, några erbjuder specifika länder, andra regioner och ytterligare andra hela spektrat. Nedan ha vi listat tre stycken ETFer med fokus på frontier markets.

  • iShares MSCI Frontier 100 Index Fund (FM): Detta är det mest populära alternativet för närvarande på marknaden. FM har tillgångar om cirka 800 miljoner dollar i tillgångar. Denna ETF som lanserades 2012, sprider sina tillgångar över hela frontier marknaden men har en viss övervikt mot finansiella tjänsteföretag.
  • Next Emerging & Frontier ETF (EMFM): Global X rullade ut denna fond i slutet av 2013 och kunde snabbt samla över 100 miljoner dollar i tillgångar. I stället för att enbart fokusera på gränsmarknader, har EMFM en blandning av nationer, inklusive mindre tillväxtmarknader för att ge investerarna en hälsosam mix och en minskad risk.
  • Frontier Markets ETF (FRN): Trots sin debut i mitten av 2008 kom FRN snabbt att överträffas av FM och EMFM. I dag har denna ETF strax under 100 miljoner dollar i totala tillgångar. Fonden är kraftigt vinklad mot Latinamerika där Chile och Argentina står för nästan 55 procent av fondens innehav.

Vid sidan av dessa bredare alternativ finns det ett antal börshandlade fonder som fokuserar på enskilda länder eller regioner:

  • Market Vectors Vietnam ETF (VNM) som lanserades 2009, är detta den första och enda börshandlade fonden som vi kunnat identifiera som gör det möjligt för en vanlig placerare att helt fördela sina tillgångar till Vietnam. VNM har attraherat många investerare och har i dag cirka 500 MUSD i tillgångar.
  • Market Vectors Gulf States Index ETF (MES): Denna börshandlade fond har blicken inställd på Mellanöstern och investerar i en korg av nationer som Förenade Arabemiraten, Qatar och Kuwait, av vilka de flesta faller under frontier markets.
  • FTSE Argentina 20 ETF (ARGT): Latinamerika har blivit en populär region för investerare som söker hög tillväxt, och ARGT är enda produkt som erbjuder ett renodlat fokus mot argentinska aktier.

Hur ser framtiden ut för börshandlade fonder med fokus på frontier markets?

Emittenter har visat ett tydligt intresse för att utöka sin satsning på gränsmarknaderna under de senaste åren, och om den framväxande marknaden för ETF utrymmet är någon indikation, kommer de att fortsätta att göra just det. Det finns gott om möjligheter att erbjuda exponering mot nya marknader och att gå längre än bara aktieplaceringar. Håll ett öga på gränsmarknadsvärlden under de kommande månaderna och åren, eftersom de alternativ som du har till hands kommer säkert att bli betydligt fler

Frontier Markets länder

Fortsätt läsa
Klicka för att kommentera

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.