Följ oss

Nyheter

En introduktion till Cosmos (ATOM)

Publicerad

den

Denna introduktion till Cosmos (ATOM) är en guide för att förstå Cosmos, ett decentraliserat nätverk av oberoende parallella blockkedjor. När vi hänvisar till Cosmos menar vi företaget som helhet, där ATOM är dess ursprungliga token. Denna forskning kommer att förklara vad Cosmos gör och dess huvudsakliga användningsfall. Den kommer att fördjupa sig i de primära metoderna för att värdera ATOM och analysera de omedelbara riskerna med att investera i Cosmos.

Denna introduktion till Cosmos (ATOM) är en guide för att förstå Cosmos, ett decentraliserat nätverk av oberoende parallella blockkedjor. När vi hänvisar till Cosmos menar vi företaget som helhet, där ATOM är dess ursprungliga token. Denna forskning kommer att förklara vad Cosmos gör och dess huvudsakliga användningsfall. Den kommer att fördjupa sig i de primära metoderna för att värdera ATOM och analysera de omedelbara riskerna med att investera i Cosmos.

Sammanfattning

Cosmos grundades av Jae Kwon och Ethan Buchman 2014, med stöd av Interchain Foundation (ICF), ett schweiziskt företag som stödjer FoU för säkra, skalbara, öppna och decentraliserade nätverk. ICO för kosmos inhemska token ATOM släpptes 2017, och nätverket var redo att användas två år senare. Hittills har Cosmos samlat in totalt 17 miljoner USD i sina sju finansieringsrundor ledda av Paradigm och följt av 1confirmation, IOSG Ventures, Yield Ventures, Cardinal Capital förutom Kenneth Bok, VD för Blocks, en Web 3-rådgivning baserad i Singapore .

Cosmos bygger ett nätverk av kryptonätverk, som alla har tillgång till verktyg med öppen källkod för att effektivisera transaktioner mellan dem. Anpassningsbarhet och interoperabilitet är dess två huvudsakliga försäljningsargument. Drivs av BFT-konsensusalgoritmer som Tendermint (också medgrundad av Kwon och Buchman) och dess token – Cosmos vill vara hem för ett ekosystem av nätverk som kan utbyta data och tokens programmatiskt och på ett decentraliserat sätt.

I den här rapporten kommer 21Shares att erbjuda en uttömmande översikt av Cosmos-nätverket, ATOM som en kryptotillgång, och diskutera de olika investeringsriskerna förknippade med ATOM – förutom hur en investerare kan tänka på det framtida värdet av dess underliggande kryptotillgång. Dessutom ger den här rapporten en uttömmande täckning av Cosmos och ATOM som finns på marknaden.

Figur 1: ATOM Key Metrics (Källa: CoinGecko)

Figur 2: 1-års historisk utveckling (Källa: CoinMetrics)

Hur Cosmos fungerar

Grundarna bakom Cosmos kom att hitta blockkedjor som arbetar i silos, oförmögna att kommunicera med varandra och kämpar för att göra stora transaktioner på en gång. Cosmos ville lösa dessa problem genom att föreslå ett system med två klasser av blockkedjor, Hubs och Zones. Zoner är vanliga heterogena blockkedjor som hålls sammankopplade av hubbarna.

För att få visionen om interoperabilitet och anpassning att fungera har Cosmos tre grundstenar på plats, Tendermint, Inter-blockchain Communications Protocol (IBC) och Cosmos SDK.

• Tendermint hjälper utvecklare att bygga blockkedjor utan att behöva koda dem från grunden, drivs av Tendermint Core, som är en PoS-styrningsmekanism som håller blockkedjor, eller Zoner, synkroniserade inom Cosmos Hub, den första Hub som lanserades på Cosmos.

• IBC är en mekanism som gör att information färdas fritt och säkert mellan zonerna.

• För att hålla komplexiteten till ett minimum ger Cosmos SDK zonerna de vanligaste funktionerna som styrning, tokens och staking. Om det behövs kan utvecklare också lägga till plugins för ytterligare funktioner eller tjänster.

En Zon krävs bara för att skapa en IBC-anslutning med en Hub, för att utbyta data och tillgångar med andra Zoner som är anslutna till den Hub. Det betyder att Zoner bara behöver upprätta ett begränsat antal anslutningar med en begränsad uppsättning Hubs istället för att behöva göra en anslutning till varje Zon. Detta system förhindrar dubbla utgifter mellan zoner, för när en zon tar emot en token från en hubb behöver den bara lita på ursprungszonen för denna token och hubben.

Huben upprätthåller och spårar tillståndet för varje zon tack vare en stadig ström av blockbekräftelser från varje zon som är ansluten till navet. På samma sätt håller varje zon koll på navets status, men själva zonerna hänger bara med varandra indirekt via navet. Drivs av IBC-protokollet utbyts informationspaket sedan från en zon till en annan genom att publicera Merkle-bevis som bevis på att data har skickats och tagits emot.

Blockkedjor består av tre lager, Application, Consensus och Networking.

Applikation – Ansvarig för att uppdatera tillståndet givet en uppsättning transaktioner, d.v.s. bearbeta transaktioner.

Nätverk – Ansvarig för spridning av transaktioner och konsensusrelaterade meddelanden.

Konsensus – Gör det möjligt för noder att komma överens om systemets nuvarande tillstånd.

Tendermint tar hand om de två sista lagren och packar dem i en generisk motor, Tendermint Byzantine Fault Tolerance (BFT)-motorn, för att ge utvecklare utrymme att koncentrera sig på att bygga sina applikationslager. Tendermint BFT-lösningen fixar också begränsningen av suveränitet, på det sättet behöver utvecklare inte vänta i långa köer för att få sina transaktioner eller andra förfrågningar validerade, som det är för applikationslager byggda ovanpå Ethereum till exempel. Tendermint BFT-motorn är också ansluten till applikationslager av Application Blockchain Interface (ABCI), ett socket-protokoll som kan förstå alla programmeringsspråksutvecklare som vill välja för att möta deras behov.

Blockkedjor som använder fast-finality-kedjor, eller med andra ord Proof of Stake, kan ansluta till Cosmos med hjälp av IBC-protokollet. Blockkedjor som använder probabilistiska finalitetskedjor, eller Proof of Work-mekanismer, skulle dock tycka att det är utmanande att ansluta till nätverket som Bitcoin och Ethereum. Det är precis därför Cosmos skapade en speciell proxykedja som heter Peg-Zone som överbryggar blockkedjor som inte är Tendermint genom att spåra tillståndet för blockkedjan i fråga. Peg-Zones har snabb finalitet och är därför kompatibla med IBC-protokollet, vilket gör det möjligt för den att fastställa finalitet för den icke-Tendermint blockchain som den överbryggar.

ATOM-tokenet

ATOM är den ursprungliga symbolen för Cosmos Hub, den allra första blockkedjan som har lanserats inom Cosmos-nätverket. Men på grund av arkitekturen hos Cosmos, som potentiellt representerar ett ekosystem av tusentals olika blockkedjor, kommer varje kedja som är ansluten till Cosmos-nätverket att kunna använda sin egen infödda token, vilket innebär att Cosmos kommer att stödja många tokens i framtiden .

ATOM själv fungerar på samma sätt som andra Layer 1-verktygstokens och tillåter nätverkets intressenter att:

  1. Betala nätverksavgifter när du överför tillgångar eller interagerar med applikationer
  2. Insats, genom att binda ATOM för att tjäna blockbelöningar, samtidigt som nätverket säkras
  3. Delta i styrningen och rösta om förslag

Tokendistribution

Under 2017 hade Interchain Foundation flera privata försäljningar, följt av en offentlig försäljning i april för ungefär 17,6 miljoner dollar.

Den initiala tokenfördelningen såg ut så här:

5 % gick till ICF:s första givare

10 % gick till Interchain Foundation (ICF).

10 % gick till All in Bits, Inc. (AIB), företaget bakom Tendermint.

75 % har fördelats enligt resultaten från de privata (68 %) och offentliga insamlingarna (7 %).

Cosmos tillstånd

Cosmos har kavlat upp ärmarna för en rad partnerskap såväl som nya projektlanseringar för att förstärka sin användarupplevelse och tillföra mer värde till sitt nätverk, vilket gör det mer interoperabelt och lätt att integrera. Från och med den 30 september 2020 har kvalificerade användare på Coinbase möjlighet att satsa ATOM på kryptovalutautbytesplattformen och samla in 5 % belöningar på sina innehav. CoinDesk rapporterade i oktober 2020, Cosmos fick lite dragning vid Vellore Institute of Technology i södra Indien bland studenter som komponerar ”Cosmos India”, en gemenskap som växte från bara några få medlemmar till mer än tusen på mindre än nio månader.

I mars 2021 tillkännagav Tendermint lanseringen av det största investeringsverktyget för Cosmos ekosystem, en riskfond på 20 miljoner dollar för att öka utvecklingen. Tillkännagivandet kom direkt efter aktiveringen av IBC-protokollet, vilket förändrade spelet DeFi på nätverket. I juli fick Cosmos sitt eget DEX-protokoll, Gravity lanserades för att möjliggöra DeFi över flera kedjor. Säkrade med över 3 miljarder dollar i digitala tillgångar, görs swappar och pooler mellan alla anslutna blockkedjor möjliga på Cosmos Hub.

I juli meddelade Tendermint att det byggde en kryptoappbutik som heter Emeris som skulle ge tillgång till en rad decentraliserade applikationer, såsom utlåningsprotokoll och decentraliserade utbyten, allt i Cosmos ekosystem. Betaversionen av Emeris lanserades i september 2021 och kommer att lanseras offentligt under våren 2022. Emeris sägs lyfta Cosmos användarupplevelse till nya höjder, hjälpa till att frigöra potentialen hos Cosmos DeFi och ta den till en bredare publik.

På Emeris beta kan användare överföra och handla tillgångar mellan 12 olika kedjor för första gången, komma åt en decentraliserad börs, med ett pålitligt, stabilt och granskat DEX-protokoll. Användare kan också tjäna konkurrenskraftig avkastning genom att delta i likviditetspooler. I skrivande stund är den genomsnittliga swaphastigheten 00,07 sekunder och den genomsnittliga transaktionsavgiften är $0,08 utöver en swapavgift på 0,3%. Emeris siktar på att vara den första one-stop-portalen för att tillhandahålla integrerad plånboks- och multiplånbokssupport, tillgång till flera DeFi-handelsplattformar, satsning på flera kedjor och även en mobil plånboksapp.

I juli tillkännagav Cosmos också att det går samman med cross-chain data oracle Band Protocol för att integreras med Starport, ett utvecklingsverktyg för Cosmos blockchain som tillåter tredjepartsutvecklare att få tillgång till många nya dataflöden, såsom token information, verkliga världen evenemang, sport, väder och generering av slumptal. Detta partnerskap innebar att nyskapade kedjor i Cosmos ekosystem skulle kunna utbyta data via IBC-protokollet, vilket gör nätverket ännu mer interoperabelt och tillgängligt.

Cosmos tvärkedja DEX Osmosis meddelade i januari 2022 att de vidgar sina horisonter med lanseringen av en ny bro, Gravity Bridge, som skulle möjliggöra handel med Ethereum-baserade tillgångar. Gravity Bridge kommer att fungera som en IBC till Ethereum-översättare, den kommer att byggas av internettjänsteleverantören Althea.

Cosmos ekosystem

Som nämnts tidigare var den första blockchain-invånaren i Cosmos ekosystem Cosmos Hub, lanserad av Cosmos själv och under vilken Zones körs synkroniserat. Det finns ett accelererande antal projekt som växer inom Cosmos-nätverket, inklusive Terra (LUNA), ThorChain, Secret Network, Compound Gateway, Osmosis, Kava och Akash.

Cosmos framtid

Det finns en hel del spännande milstolpar på Cosmos färdplan för år 2022. Uppenbarligen är ett av de viktigaste målen att ta med fler blockkedjor som kommer att anslutas till Cosmos Network och säkerställa en sömlös kommunikation mellan dem med hjälp av IBC. Men det finns också några kraftfulla uppdateringar och funktioner på vägen, inklusive Interchain Accounts, Interchain Security, Liquid Staking och en expansion av dess DeFi- och NFT-ekosystem.

Den första uppgraderingen som förväntas under Q1 2022 är Theta Upgrade. Detta kommer att introducera Interchain Accounts, Liquid Staking och en NFT-modul, som kommer att sätta basen för Cosmos NFT-ekosystem. Interchain Accounts kommer att dra nytta av IBC och tillåta användare att äga, hantera och överföra sina tokens genom hela det interoperabla ekosystemet och komma åt blockkedjespecifika applikationer från ett enda konto. Ett konto för att styra dem alla!

För närvarande satsas nästan 60 % av all ATOM i omlopp, vilket belönar bidragsgivare med en avkastning på upp till 13 % per år. Med introduktionen av den första versionen av Liquid Staking, som är planerad att släppas redan i februari 2022, kommer detta antal med största sannolikhet att öka. Liquid Staking kommer att tillåta användare att satsa sin ATOM utan låsningsperiod, samtidigt som de får ett derivat av sina bundna tillgångar, som de i slutändan kan använda för likviditetsbrytning eller andra DeFi-aktiviteter.

Interchain Security är en annan nyckelfunktion som kommer att implementeras med Rho-uppgraderingen, som förväntas äga rum under andra kvartalet 2022. Det kommer att göra det möjligt för Cosmos-kedjor att effektivt leasa en uppsättning säkerhetstjänster till varandra, vilket gör det möjligt för nya kedjor att starta upp sina ekosystem, samtidigt som du kan njuta av solida säkerhetsfunktioner redan från början. Genom att satsa ATOM på Cosmos Hub kommer validatorer och delegatorer att kunna samla in belöningar på flera kedjor i olika tokens. ATOM-aktörer kommer därför att dra nytta av tidig tillgång till nya och innovativa projekt och större användbarhet av token, samtidigt som nya kedjor kan få exponering av sina tokens för Cosmos community-medlemmar tidigt.

Cosmos ambition är att koppla samman 200 blockkedjor år 2022. Detta skulle uppenbarligen låsa upp en oöverträffad mängd likviditet och kapitalflöden genom alla anslutna blockkedjor, vilket skulle vara en massiv medvind för Cosmos DeFi. Dessutom är UX och UI fortfarande en enorm utmaning i DeFi och kryptorymden i allmänhet, men med implementeringen av Emeris kommer blockkedjornas internet att få ett professionellt utseende gränssnitt för att spåra och hantera tillgångar. Emeris fokuserar för närvarande på portföljvisualisering, digital tillgångsförvaltning och tjänsteupptäckt och kommer snart att erbjuda funktioner som auto-compounding staking, airdrop tracker och cross-chain DEX aggregering.

På pappret ser framtidens Cosmos ljus ut. Om blockkedjornas internet potentiellt löser ett av de största hindren inom krypto, bristen på interoperabilitet, och lyckas koppla samman tusentals lager 1:or och applikationer, kan detta innebära ett enormt uppsving inte bara för Cosmos-nätverket utan för hela kryptoutrymmet.

Värdera Cosmos

En kvantitativ och kvalitativ utvärdering av en kryptotillgångs inneboende värde kan härledas från några få nyckelgrunder. Det första sättet vi kan tänka på när vi bedömer det potentiella värdet av Cosmos inhemska tillgång, ATOM, är att genomföra en marknadsdimensioneringsövning för att jämföra dess värde med värdet av dess huvudkonkurrenter som målmarknad. Genom att också titta på den totala adresserbara marknaden skulle vi kunna utvärdera de faktorer som bidrar till ATOMs värde. Den sista metoden skulle vara att använda två mätvärden, antal transaktioner och deras respektive avgifter, för att jämföra intäktsandelen.

Marknadsstorlek

Diagrammet nedan visar nuvarande marknadsvärde för Cosmos jämfört med Ethereum, Solana, Terra, Avalanche och Polkadot. Ethereum representerar vad marknaden har bedömt som det nuvarande bästa användningsfallet för blockkedjeteknologi medan användningsfallet för smarta kontrakt kan hävdas vara lika värdefullt på lång sikt. Avalanche med sina undernät eller Polkadot med sina parakedjor är dock jämförbara projekt med en mer liknande nätverksarkitektur och fungerar som jämförelse för ekosystemutveckling.

Tjurfallet för Cosmos är att det uppfyller sin vision som ”Internet of Blockchains” som förbinder tusentals kryptotillgångsnätverk som Ethereum, Solana, Fantom eller till och med Polkadot; på liknande sätt som internet är ett decentraliserat nätverk som kopplar samman enskilda plattformar som Facebook, Amazon och Google. Även om applikationer kan distribueras på själva Cosmos Hub-blockkedjan, härleds majoriteten av värdet och den framtida potentialen från antagandet av Comos som det primära navet för interoperabilitet mellan olika Layer 1s.

Om vi tittar på de nuvarande blockkedjorna och projekten som är inkopplade i Cosmos-nätverket, som inkluderar framstående aktörer som Terra och Binance, kan vi se att det kombinerade marknadsvärdet, enligt Cosmos-webbplatsen, ligger på 157 miljarder dollar med totalt 49 appar och tjänster. Även om endast 28 av dessa för närvarande är aktiva och IBC-aktiverade, gör detta teoretiskt sett det fortfarande till det näst största ekosystemet efter Ethereum, som när denna rapport skrevs har ett börsvärde på 380 miljarder dollar. Om man jämför priset och nätverkets tillstånd med sin närmaste konkurrent Polkadot, kan vi anta att Cosmos för närvarande är undervärderat.

Total adresserbar marknad

Det är viktigt att notera att Cosmos inte nödvändigtvis konkurrerar med andra projekt, till skillnad från den nuvarande rivaliteten mellan Layer 1s. Den potentiella totala adresserbara marknaden är därför hela kryptomarknaden, som utnyttjar Cosmos Network som det underliggande Layer 0, vilket knyter ihop allt. Om vi skulle anta Metcalfes lag, som säger att värdet på ett nätverk är proportionellt mot kvadraten på antalet anslutna användare, betyder det att Cosmos kan se exponentiell tillväxt när man fortsätter att plugga in nya blockkedjor i sitt ekosystem. Detta skulle i slutändan inte bara öka värdet på ATOM, utan varje kryptonätverk som är en del av nätverket. Detta är en win-win-situation för alla inblandade parter.

Inkomst

Intäktsgenerering är ofta ett nyckelmått när man bedömer nätverksvärde. Genom att bedöma det totala antalet transaktioner och den genomsnittliga kostnaden per transaktion kan vi uppskatta de totala genererade intäkterna. Avgifter och intäkter är en bra signal för den övergripande efterfrågan på en given smart kontraktsplattform och utan tvekan den starkaste barometern för fundamental tillväxt. Cosmos uppskattade totala årliga intäkter ligger för närvarande på cirka 1,38 miljoner dollar, vilket uppenbarligen är mindre jämfört med Ethereums 15 miljarder dollar, men ändå en indikation på den potentiella uppsidan för projektet. Med hänsyn till de olika uppgraderingarna och kommande milstolpar på färdplanen verkar sannolikheten för att denna trend fortsätter vara mycket sannolikt i takt med ökad efterfrågan och därför mer ekonomisk aktivitet på Cosmos Hub.

Risker

Tekniska risker

Även om Cosmos mainnet lanserades i mars 2019, är själva nätverket fortfarande i ett embryonalt tillstånd. Nätverket utvecklas fortfarande genom att implementera nya uppgraderingar och ändringar av protokollet, vilket kan introducera buggar, kodsårbarheter eller negativt påverka kryptonätverket. Dessa smarta kontraktsmisslyckanden och andra tekniska problem som bara kommer att vara begripliga i efterhand, inte i förutseende på grund av det faktum att detta är en ny teknik. Detta är en risk som i princip alla kryptoprojekt är utsatta för. På 21Shares har vi dock övervakat Cosmos ekosystem och sett hur Tendermints konsensusmekanism har testats i stor utsträckning. Med LUNA som den största verkliga applikationen vid sidan av Cosmos, är vår tes att endast tiden, och den utveckling som sker på gång, kommer att bevisa hur effektiv konsensus blir.

Finansiella risker

Kryptovalutamarknaden är känd för sin enorma volatilitet, vilket gör den till en riskabel investering. Om priset på en token plötsligt sjunker, kommer en investerare att förlora mycket pengar. Kryptoprojekt anses fortfarande vara riskfyllda tillgångar, därför kan makroekonomisk dynamik ha en betydande inverkan på prisrörelser och volatilitet. Att investera i kryptotillgångar är inget för den svaga hjärtat, eftersom många investerare inte kan hantera de svåra upp- och nedgångarna. Kryptoutrymmet förändras kontinuerligt, med både fördelar och problem. Som nämnts ovan är Cosmos-nätverket fortfarande i sin linda, därför kommer investerare att se sig exponeras för en innovativ och avancerad teknologi, som uppenbarligen bär vissa finansiella risker, samtidigt som den erbjuder en attraktiv potentiell uppsida.

Regulatoriska risker

Liksom många andra kryptoprojekt finansierades Cosmos initialt av en privat tokenförsäljning och ICO och är därför potentiellt sårbar för någon nivå av regulatorisk granskning. Men på grund av Cosmos decentraliserade nätverksinfrastruktur och används som en betalningsmekanism, är det mindre sannolikt att det kommer att finnas på radarn hos tillsynsmyndigheter. Därför är sannolikheten för seriös regulatorisk granskning från något statligt organ för Cosmos själv relativt låg. Även om detta inte inkluderar bestämmelser som kan påverka kryptoutrymmet som helhet, sitter Cosmos på en relativt säker plats jämfört med andra kryptotillgångar.

Disclaimer

The information provided does not constitute a prospectus or other offering material and does not contain or constitute an offer to sell or a solicitation of any offer to buy securities in any jurisdiction. Some of the information published herein may contain forward-looking statements. Readers are cautioned that any such forward-looking statements are not guarantees of future performance and involve risks and uncertainties and that actual results may differ materially from those in the forward-looking statements as a result of various factors. The information contained herein may not be considered as economic, legal, tax or other advice and users are cautioned to base investment decisions or other decisions solely on the content hereof.

Fortsätt läsa
Annons
Klicka för att kommentera

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Nyheter

April in ETFs: Gold at New Highs, Crypto in Transition, and Moat Index Holding Steady

Publicerad

den

As April winds down, markets remain on edge, with escalating tariffs and renewed trade tensions keeping volatility in focus. In this summary of our full-length newsletter, we spotlight gold and gold equities, both of which have surged to record levels. We also take a step back from the day-to-day noise in crypto to explore the broader shifts in the regulatory landscape in our latest Whitepaper and present Celestia in detail. Finally, we assess how Moat indexes have held up and evolved amid the turbulence.

As April winds down, markets remain on edge, with escalating tariffs and renewed trade tensions keeping volatility in focus. In this summary of our full-length newsletter, we spotlight gold and gold equities, both of which have surged to record levels. We also take a step back from the day-to-day noise in crypto to explore the broader shifts in the regulatory landscape in our latest Whitepaper and present Celestia in detail. Finally, we assess how Moat indexes have held up and evolved amid the turbulence.

Your VanEck Europe team wishes you a great read.


Featured Articles

🥇 Are Gold Mining Equities Regaining Attention Amid Rising Gold Prices?

Gold & Gold mining equities tend to shine during stress periods

Source: VanEck, World Gold Council.

Gold has attracted renewed interest from investors amid concerns about inflation, currency volatility, and overall market uncertainty. Gold mining companies have recently reported improved profit margins and cash generation, with some initiating share buybacks and maintaining relatively strong balance sheets. Despite these developments, many continue to trade below their historical valuation averages.

While historical trends indicate that gold and gold mining equities have outperformed during certain periods of market stress, these patterns may not repeat under different economic conditions. Performance can be influenced by a range of factors including interest rates, central bank policy, geopolitical developments, and investor sentiment.

→ Read more

⚖️ Whitepaper Highlights: How New Crypto Regulations May Shape the Future

Cryptocurrencies are entering a new era. With the re-election of Donald Trump and the implementation of the European Union’s Markets in Crypto-Assets (MiCA) regulation, digital assets are moving into a landscape defined not just by innovation, but also by regulatory clarity.

MiCA’s structured and transparent approach aims to promote legitimacy, safeguard investors, and enhance trust in digital asset markets across Europe. It could also serve as a blueprint for other jurisdictions looking to regulate crypto effectively.

→ Read the Whitepaper Highlights

⛓️ Introduction to Celestia

Most blockchains, like Ethereum or Bitcoin, are monolithic which means they perform all major functions (consensus, data availability, and execution) on a single layer. This design ensures security but according to new modular networks, limits scalability and flexibility.

The modular blockchain thesis, which Celestia is leading, proposes separation of layers and respective responsibilities in the network.

→ Read more

Note: This article in not accessible to our UK readers.

🌊 Riding the Gold Wave

Chasing the Vein: Fund Flows into Gold Miners

Source: Mining.com. Data as of 21 March 2025. Note: Data covers 493 funds with combined assets under management of $62 billion.

U.S. equity markets experienced significant declines during the month of March. Meanwhile, spot gold price recorded new all-time highs, surpassing the $3,000 per ounce mark on 14 March and closing at a record price of $3123.57 on March 31, a 9.30% ($265.73) monthly gain. As of 31 March, gold prices have risen by 93.61% over the past five years (1). Investors should keep in mind that past performance is not representative of future results.

The gold miners, as represented by the NYSE Arca Gold Miners Index (GDMNTR), outperformed significantly, up 15.51% during March (2). This gain reflects both their operational leverage to rising gold prices and market perceptions of relative value. However, gold miners can also be subject to heightened volatility, operational risks, and sensitivity to commodity price swings.

While gold and gold equities may serve as diversifiers in a portfolio due to their historically low correlations with many asset classes, investors should remain mindful of the inherent risks, including price volatility, currency movements, and shifts in investor sentiment that can lead to rapid reversals in performance.

→ Read more

🌪️ Moat Stocks Weather Tariff Tumble

Market turbulence in March weighed on stocks. The Moat Index was not immune to the market turmoil, as it declined along with the broad U.S. equity market ending the month lower. However, the Moat Index showed resilience relative to the S&P 500—thanks in part to defensive sector resilience and underweight exposure to mega-caps.

At the same time, the SMID Moat Index lagged small and mid-caps in March. Smaller U.S. stocks were also impacted by global trade tensions and economic growth concerns with the broad small- and mid-cap benchmarks falling during the month. However, year-to-date, the SMID Moat Index remains ahead of the broader small- and mid-cap markets.

→ Read more


This is a preview of our monthly ETF insights email newsletter.

To receive the full version, sign up here.


(1) Source: World Gold Council, ICE Data Services, FactSet Research Systems Inc.

(2) Source: Financial Times.

IMPORTANT INFORMATION

This is marketing communication. Please refer to the prospectus of the UCITS and to the KID/KIID before making any final investment decisions. These documents are available in English and the KIDs/KIIDs in local languages and can be obtained free of charge at www.vaneck.com, from VanEck Asset Management B.V. (the “Management Company”) or, where applicable, from the relevant appointed facility agent for your country.

For investors in Switzerland: VanEck Switzerland AG, with registered office in Genferstrasse 21, 8002 Zurich, Switzerland, has been appointed as distributor of VanEck´s products in Switzerland by the Management Company. A copy of the latest prospectus, the Articles, the Key Information Document, the annual report and semi-annual report can be found on our website www.vaneck.com or can be obtained free of charge from the representative in Switzerland: Zeidler Regulatory Services (Switzerland) AG, Neudtadtgasse 1a, 8400 Winterthur, Switzerland. Swiss paying agent: Helvetische Bank AG, Seefeldstrasse 215, CH-8008 Zürich.

For investors in the UK: This is a marketing communication targeted to FCA regulated financial intermediaries. Retail clients should not rely on any of the information provided and should seek assistance from a financial intermediary for all investment guidance and advice. VanEck Securities UK Limited (FRN: 1002854) is an Appointed Representative of Sturgeon Ventures LLP (FRN: 452811), which is authorised and regulated by the Financial Conduct Authority (FCA) in the UK, to distribute VanEck´s products to FCA regulated firms such as financial intermediaries and Wealth Managers.

This information originates from VanEck (Europe) GmbH, which is authorized as an EEA investment firm under MiFID under the Markets in Financial Instruments Directive (“MiFiD). VanEck (Europe) GmbH has its registered address at Kreuznacher Str. 30, 60486 Frankfurt, Germany, and has been appointed as distributor of VanEck products in Europe by the Management Company. The Management Company is incorporated under Dutch law and registered with the Dutch Authority for the Financial Markets (AFM).

This material is only intended for general and preliminary information and shall not be construed as investment, legal or tax advice. VanEck (Europe) GmbH and its associated and affiliated companies (together “VanEck”) assume no liability with regards to any investment, divestment or retention decision on the basis of this information. The views and opinions expressed are those of the author(s) but not necessarily those of VanEck. Opinions are current as of the publication date and are subject to change with market conditions. Information provided by third party sources is believed to be reliable and have not been independently verified for accuracy or completeness and cannot be guaranteed.

Morningstar® Wide Moat Focus IndexSM, Morningstar® US Sustainability Moat Focus Index, Morningstar® US Small-Mid Cap Moat Focus IndexSM, and Morningstar® Global Wide Moat Focus IndexSM are trademarks or service marks of Morningstar, Inc. and have been licensed for use for certain purposes by VanEck. VanEck’s ETFs are not sponsored, endorsed, sold or promoted by Morningstar, and Morningstar makes no representation regarding the advisability of investing in the ETFs. Morningstar bears no liability with respect to the ETFs or any securities.

Effective December 15, 2023, the carbon risk rating screen was removed from the Morningstar® US Sustainability Moat Focus Index. Effective December 17, 2021, the Morningstar® Wide Moat Focus IndexTM was replaced with the Morningstar® US Sustainability Moat Focus Index. Effective June 20, 2016, Morningstar implemented several changes to the Morningstar® Wide Moat Focus Index construction rules. Among other changes, the index increased its constituent count from 20 stocks to at least 40 stocks and modified its rebalance and reconstitution methodology. These changes may result in more diversified exposure, lower turnover, and longer holding periods for index constituents than under the rules in effect prior to that date.

NYSE Arca Gold Miners Index is a service mark of ICE Data Indices, LLC or its affiliates (“ICE Data”) and has been licensed for use by VanEck UCITS ETF plc (the “Fund”) in connection with the ETF. Neither the Fund nor the ETF is sponsored, endorsed, sold or promoted by ICE Data. ICE Data makes no representations or warranties regarding the Fund or the ETF or the ability of the NYSE Arca Gold Miners Index to track general stock market performance. ICE DATA MAKES NO EXPRESS OR IMPLIED WARRANTIES, AND HEREBY EXPRESSLY DISCLAIMS ALL WARRANTIES OF MERCHANTABILITY OR FITNESS FOR A PARTICULAR PURPOSE WITH RESPECT TO THE NYSE ARCA GOLD MINERS INDEX OR ANY DATA INCLUDED THEREIN. IN NO EVENT SHALL ICE DATA HAVE ANY LIABILITY FOR ANY SPECIAL, PUNITIVE, INDIRECT, OR CONSEQUENTIAL DAMAGES (INCLUDING LOST PROFITS), EVEN IF NOTIFIED OF THE POSSIBILITY OF SUCH DAMAGES. ICE Data Indices, LLC and its affiliates (“ICE Data”) indices and related information, the name “ICE Data”, and related trademarks, are intellectual property licensed from ICE Data, and may not be copied, used, or distributed without ICE Data’s prior written approval. The Fund has not been passed on as to its legality or suitability, and is not regulated, issued, endorsed’ sold, guaranteed, or promoted by ICE Data.

The S&P 500 Index (“Index”) is a product of S&P Dow Jones Indices LLC and/or its affiliates and has been licensed for use by Van Eck Associates Corporation. Copyright © 2020 S&P Dow Jones Indices LLC, a division of S&P Global, Inc., and/or its affiliates. All rights reserved. Redistribution or reproduction in whole or in part are prohibited without written permission of S&P Dow Jones Indices LLC. For more information on any of S&P Dow Jones Indices LLC’s indices please visit www.spdji.com. S&P® is a registered trademark of S&P Global and Dow Jones® is a registered trademark of Dow Jones Trademark Holdings LLC. Neither S&P Dow Jones Indices LLC, Dow Jones Trademark Holdings LLC, their affiliates nor their third party licensors make any representation or warranty, express or implied, as to the ability of any index to accurately represent the asset class or market sector that it purports to represent and neither S&P Dow Jones Indices LLC, Dow Jones Trademark Holdings LLC, their affiliates nor their third party licensors shall have any liability for any errors, omissions, or interruptions of any index or the data included therein.

It is not possible to invest directly in an index.

Investing is subject to risk, including the possible loss of principal. Investors must buy and sell units of the UCITS on the secondary market via an intermediary (e.g. a broker) and cannot usually be sold directly back to the UCITS. Brokerage fees may incur. The buying price may exceed, or the selling price may be lower than the current net asset value. The indicative net asset value (iNAV) of the UCITS is available on Bloomberg. The Management Company may terminate the marketing of the UCITS in one or more jurisdictions. The summary of the investor rights is available in English at: complaints-procedure.pdf (vaneck.com). For any unfamiliar technical terms, please refer to ETF Glossary | VanEck.

No part of this material may be reproduced in any form, or referred to in any other publication, without express written permission of VanEck.

© VanEck (Europe) GmbH ©VanEck Switzerland AG © VanEck Securities UK Limited

Fortsätt läsa

Nyheter

BBVAE ETF är en spansk ETF som spårar Eurostoxx 50

Publicerad

den

BBVA Acción Eurostoxx 50 ETF FI Cotizado Armonizado (BBVAE ETF) med ISIN ES0105321030, strävar efter att spåra EURO STOXX® 50-index. EURO STOXX® 50-indexet följer de 50 största företagen i euroområdet.

BBVA Acción Eurostoxx 50 ETF FI Cotizado Armonizado (BBVAE ETF) med ISIN ES0105321030, strävar efter att spåra EURO STOXX® 50-index. EURO STOXX® 50-indexet följer de 50 största företagen i euroområdet.

Den börshandlade fondens TER (total cost ratio) uppgår till 0,20 % p.a. ETFen replikerar resultatet av det underliggande indexet genom full replikering (köper alla indexbeståndsdelar). Utdelningarna i ETFen delas ut till investerarna (halvårsvis).

BBVA Acción Eurostoxx 50 ETF FI Cotizado Armonizado har tillgångar på 133 miljoner euro under förvaltning. Denna ETF lanserades den 3 oktober 2006 och har sin hemvist i Spanien.

Beskrivning BBVA Acción Eurostoxx 50 ETF FI Cotizado Armonizado

Med BBVA Acción Eurostoxx 50 ETF FI Cotizado Armonizado deltar investerare i ökningen av värdet på aktierna i de 50 största konglomeraten i euroområdet (euroområdet). Euro Stoxx 50-indexet inkluderar aktier från 8 länder i euroområdet: Belgien, Finland, Frankrike, Tyskland, Irland, Italien, Nederländerna och Spanien.

Handla BBVAE ETF

BBVA Acción Eurostoxx 50 ETF FI Cotizado Armonizado (BBVAE ETF) är en börshandlad fond (ETF) som handlas på Bolsa de Madrid.

Bolsa de Madrid är en marknad som få svenska banker och nätmäklare erbjuder access till, men DEGIRO gör det.

Börsnoteringar

BörsValutaKortnamn
Bolsa de MadridEURBBVAE

Största innehav

VärdepapperVikt %
ASML Holding NVNL00102732158,59%
Lvmh Moet Hennessy Louis Vuitton SEFR00001210145,60%
SAP SEDE00071646005,16%
TotalEnergies SEFR00001202714,59%
Siemens AGDE00072361013,70%
Schneider Electric SEFR00001219723,46%
Future on Euro Stoxx 503,02%
Sanofi SAFR00001205782,99%
L’Oreal SAFR00001203212,98%
Allianz SEDE00084040052,93%

Innehav kan komma att förändras

Fortsätt läsa

Nyheter

The Art of Meme-ing: How Dogecoin Redefined Value

Publicerad

den

Explore Dogecoin's impact on crypto, turning internet memes into cultural and financial assets.

Explore Dogecoin’s impact on crypto, turning internet memes into cultural and financial assets.

𝕋𝕚𝕞𝕖 ℂ𝕠𝕕𝕖𝕤:

00:00 – Intro

00:27 – Where do Memes come from?

03:13 – What are some of the first Memes you remember?

10:28 – Do these things have value?

14:04 – The different types of cryptocurrencies

17:20 – How did Dogecoin start?

24:26 – What is some of the utility?

28:36 – How does it fit into the portfolio?

30:38 – Final thoughts

Research Newsletter

Each week the 21Shares Research team will publish our data-driven insights into the crypto asset world through this newsletter. Please direct any comments, questions, and words of feedback to research@21shares.com

Disclaimer

The information provided does not constitute a prospectus or other offering material and does not contain or constitute an offer to sell or a solicitation of any offer to buy securities in any jurisdiction. Some of the information published herein may contain forward-looking statements. Readers are cautioned that any such forward-looking statements are not guarantees of future performance and involve risks and uncertainties and that actual results may differ materially from those in the forward-looking statements as a result of various factors. The information contained herein may not be considered as economic, legal, tax or other advice and users are cautioned to base investment decisions or other decisions solely on the content hereof.

Fortsätt läsa

21Shares

Prenumerera på nyheter om ETFer

* indicates required

21Shares

Populära