Nyheter

En betydande ombalansering av den europeiska rymdfonden

Publicerad

den

Den europeiska rymdfonden HANetf Procure Space UCITS ETF Acc (YODA ETF) som listades på tyska Xetra i juni 2021, inkluderar företag som genererar sina intäkter från utomjordiska aktiviteter, såsom satellitoperatörer och hårdvara, samt från långsiktiga teman som rymdturism, har beslutat att utveckla en fokusera på månteknologi med inträde av två nya innehav: Space och Intuitive Machines.

I synnerhet har turism varit ett hett ämne på senare tid, särskilt efter att Virgin Galactic (ett YODA-företag) framgångsrikt lanserat turismfrämjande med Unity-raketen. På vingarna av förväntan hoppade bolagets aktier med 12 procent och den nystartade sektorn ser inte ut att sakta ner någon gång snart.

Utöver detta söker ett växande antal företag till månen för gruvdrift, forskning och till och med boende. Den ”cislunära” sektorn, det vill säga aktiviteter som involverar rymden mellan jorden och månen, växer snabbt och kan ha en enorm potential under de kommande åren.

Nedan kan du hitta kommentaren från Andrew Chanin, VD för Procure AM, partnerföretag till HANetf i YODA-listan, om de två senaste tilläggen: ”Space, som först gick på börsen i april i år, är ett månutforskningsföretag med bakgrund i att utveckla månrovers och landare. Företagets huvudmål är att hjälpa till att identifiera och kartlägga vitala resurser på månen. Eftersom fler och fler nationer har för avsikt att etablera baser på jordens satellit, kommer tillgång till lättillgängliga resurser att vara en mycket eftertraktad nödvändighet. Målet som vi vill nå i detta ögonblick är månvatten, en grundläggande resurs för mänskligt liv.”

Intuitive Machines, som slogs samman med ett speciellt förvärvsföretag (SPAC) i februari och började handlas på Nasdaq, har istället diversifierat sig till ett renodlat rymdföretag med flera bud. Trots sin relativa ungdom har företaget tilldelats flera månkontrakt av NASA relaterade till leverans av nyttolaster både i omloppsbana och på månens yta. Vi har hört mycket om möjligheten att utvinna värde från cislunarekonomin, och detta företag är unikt positionerat för att fokusera på många av dessa potentiella möjligheter och mer. Även om det är nytt på de offentliga marknaderna, har företaget uppmärksammats av investerare som är specialiserade inom rymdsektorn och utanför.”

Handla YODA ETF

HANetf Procure Space UCITS ETF Acc (YODA ETF) är en europeisk börshandlad fond som handlas på bland annat London Stock Exchange och tyska Xetra.

Det betyder att det går att handla andelar i denna ETF genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel DEGIRONordnet och Avanza.

Klicka för att kommentera

Populära

Exit mobile version