BNP PARIBAS EASY MSCI EMU SRI S-SERIES PAB 5% CAPPED [UCITS ETF, C] (EMUS ETF)är en indexföljande passivt förvaltad fond. Fonden strävar efter att replikera, med ett maximalt tracking error på en procent, utvecklingen för MSCI EMU SRI S-Series PAB 5% Capped (NTR) index (Bloomberg: M7CXEMS index ) (indexet) genom att investera i aktier som emitterats av företag som ingår i indexet, med respekt för indexets viktning (full replikering), eller i ett urval av aktier utgivna av företag som ingår i indexet (optimerad replikering).
Indexet är sammansatt av företag i euroområdet som valts ut på grundval av ett minimikriterier för miljö, social och bolagsstyrning (ESG) (miljömöjligheter, föroreningar och avfall, humankapital, företagsstyrning, etc.) och baserat på deras ansträngningar att minska sin exponering till kol och okonventionella fossila bränslen.
Den implementerar ett tak som begränsar ett företags maximala vikt inom indexet till 5 % vid varje ombalanseringsdatum. Dessutom syftar indexet till att uppfylla Paris Aligned Benchmark-målen (PAB) om att minska kolintensiteten med minst 50 % i förhållande till det initiala investeringsuniversumet och att uppnå ett ytterligare utsläppsmål på 7 % varje år.
Som ett resultat av detta exkluderas företag som är involverade i sektorer med en potentiellt hög negativ ESG-påverkan, de som är föremål för betydande brott mot FN:s Global Compact-principer och de som är involverade i allvarliga ESG-relaterade kontroverser från indexet. Den typ av tillvägagångssätt som används här är Best-in-class (Best-in-class approach identifierar ledare inom varje sektor baserat på bästa ESG-praxis, samtidigt som man undviker de som innebär höga risknivåer och inte följer minimi-ESG-standarder enl. indexadministratören och dess specialiserade partners).
Indexets extrafinansiella strategi, som genomförs vid varje steg i investeringsprocessen, kan innefatta metodologiska begränsningar såsom risken förknippad med ESG-investeringar eller indexombalanseringen.
Beskrivning av BNP Paribas Easy MSCI EMU SRI S-Series PAB 5% Capped UCITS ETF
BNP Paribas Easy MSCI EMU SRI S-Series PAB 5% CappedUCITSETF investerar i aktier med inriktning Social/Environmental, Europe. Utdelningarna i fonden återinvesteras (ackumulerar).
Den totala kostnadskvoten uppgår till 0,25 % per år. Fonden replikerar resultatet för det underliggande indexet genom att köpa alla indexbeståndsdelar (full replikering). BNP Paribas Easy MSCI EMU SRI S-Series PAB 5% CappedUCITSETFhar tillgångar på 99 miljoner GBP under förvaltning. EMUS ETF är äldre än 1 år och har sin hemvist i Luxemburg.
Investeringsstrategi
MSCI EMU SRI S-Series PAB 5% Capped-index spårar stora och medelstora aktier från länder i Europeiska ekonomiska och monetära unionen och tar endast hänsyn till företag med mycket höga miljö-, sociala och styrningsbetyg (ESG) i förhållande till sina branschkollegor, för att säkerställa inkluderingen av de bästa företagen ur ett ESG-perspektiv.
Företag som genererar betydande delar av sina intäkter i icke-hållbar verksamhet exkluderas. Dessutom är företag som är involverade i följande branscher undantagna: Kolbrytning för kraftproduktion, konventionell och alternativ olje-/gasutvinning, kraftproduktion från fossila bränslen och kärnenergi. Vikten för varje företag är begränsad till 5 %
Handla EMUS ETF
BNP Paribas Easy MSCI EMU SRI S-Series PAB 5% CappedUCITSETF (EMUS ETF) är en europeisk börshandlad fond. Denna fond handlas på flera olika börser, till exempel Borsa Italiana och Deutsche Boerse Xetra. Av den anledningen förekommer olika kortnamn på samma börshandlade fond.
Det betyder att det går att handla andelar i denna ETF genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel DEGIRO, Nordnetoch Avanza.
Vanguard Global Government Bond UCITSETF investerar i en portfölj av ränteobligationer denominerade i lokala valutor i utvecklade länder. Obligationerna ska ha en löptid på minst ett år och ha en investment-grade rating. Denna ETF är tillgänglig för investerare i utdelande och ackumulerande andelsklasser med valutasäkring mot euro.
YieldMax Big Tech Option Income UCITSETF förvaltas aktivt och syftar till att generera kapitaltillväxt genom exponering mot en portfölj av globala företag inom tekniksektorn, samt relaterade intäkter från utdelningar och optionspremier. Detta är YieldMax första ETF i samarbete med HANetf.
Namn
Emittent
Kortnamn
ISIN
Avgift
Utdelnings- policy
Vanguard Global Government Bond UCITSETF EUR Hedged Accumulating
Produktutbudet inom Deutsche Börses ETF & ETP-segment omfattar för närvarande totalt 2 392 ETFer, 198 ETCer och 255 ETNer. Med detta urval och en genomsnittlig månatlig handelsvolym på mer än €21 miljarder är Xetra den ledande handelsplatsen för ETFer och ETPer i Europa.
UBS ETF (IE) Nasdaq-100 ESG Enhanced UCITSETF (USD) A-acc (BCFM ETF) med ISIN IE000PWGE381, försöker spåra Nasdaq 100® Sustainable ESG Select-index. Nasdaq 100® Sustainable ESG Select-index spårar ett urval av icke-finansiella aktier noterade på NASDAQ-börsen (som huvudsakligen består av aktier från tekniksektorn). Aktierna som ingår är filtrerade och viktade enligt ESG-kriterier (miljö, social och bolagsstyrning). Det överordnade indexet är Nasdaq 100®.
Den börshandlade fondens TER (total cost ratio) uppgår till 0,20 % p.a. UBS ETF (IE) Nasdaq-100 ESG Enhanced UCITSETF (USD) A-acc är den enda ETF som följer Nasdaq 100® Sustainable ESG Select-index. ETF:n replikerar det underliggande indexets prestanda genom full replikering (köper alla indexbeståndsdelar). Utdelningarna i ETFen ackumuleras och återinvesteras.
Denna ETF lanserades den 11 mars 2025 och har sin hemvist i Irland.
Översikt
Investeringsmålet är att replikera pris- och avkastningsutvecklingen för Nasdaq-100 Sustainable ESG Select Notionell Index efter avgifter (denna delfonds ”Index”).
Börspriset kan skilja sig från substansvärdet.
Fonden förvaltas passivt.
Produkten som beskrivs häri överensstämmer med artikel 8 i förordning (EU) 2019/2088.
Fördelar
Kunder drar nytta av det investerarskydd som en fond erbjuder.
Ger tillgång till detta segment av marknaden med en enda transaktion.
Optimerad risk/avkastningsprofil tack vare en bred diversifiering över en rad länder och sektorer.
Fonden erbjuder en hög grad av transparens och kostnadseffektivitet och är lätt att handla.
Det betyder att det går att handla andelar i denna ETF genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel Nordnet, SAVR, DEGIRO och Avanza.
Mindre än två år efter lanseringen har VanEcks försvars-ETF, VanEck Defence UCITSETF (DFEN) från kapitalförvaltaren VanEck nått en fondvolym på 4 miljarder USD. Efter att ha nått 1 miljard USD i augusti 2024 har ETF nu fyrdubblat sin fondvolym på cirka sju månader.
”Globala spänningar och ökande geopolitisk osäkerhet under de senaste åren har lett till att länder har prioriterat sin egen försvarskapacitet mycket högre”, säger Martijn Rozemuller, vd för VanEck Europe. ”Till exempel har diskussionen bland medlemsländerna om att öka försvarsutgifterna utöver Natos 2-procentsmål tagit fart mitt i aktuella händelser.”
”Under de senaste två åren har europeiska NATO-medlemmar ökat sina utgifter för att modernisera sin militära kapacitet med 100 miljarder USD. Noterbart planerar Polen att spendera 4,7 procent av sin bruttonationalprodukt på försvar 2025 – en av de högsta siffrorna i hela Nato. I Tyskland beslutade förbundsdagen nyligen att reformera skuldbromsen för att kunna lägga till avsevärt mer pengar på Roel Defense Product Manager i Houwer Product Manager i framtiden. Försvarsutgifterna ökar också i andra regioner: ”I Asien har Kinas militärbudget ökat med 6 procent till 296 miljarder USD 2023, vilket i sin tur har fått Japan och Taiwan att följa efter. Mellanöstern noterade en ökning med 9 procent, ledd av Saudiarabien och Israel”, säger Houwer.
ETFens utveckling återspeglar det ökade intresset för försvarsaktier
Denna riktningsändring har lett till en betydande ökning av priset på försvarsaktier, vilket resultatet för VanEck Defence UCITSETF visar. Sedan lanseringen i mars 2023 har denna ETF ökat med 131 procent och uppnått en ökning med mer än 43 procent bara under det senaste året. Tidigare resultat är ingen indikation på framtida resultat.
”Även om rustning förblir ett känsligt ämne, inser många investerare alltmer potentialen av exponering för den växande säkerhets- och försvarssektorn”, säger Rozemuller. Samtidigt bör investerare tänka på att en ETF som fokuserar på en enskild sektor är förknippad med en ökad koncentrationsrisk.
Sedan lanseringen våren 2023 var VanEck Defence UCITSETF den första renodlade ETF tillgänglig i Europa för att erbjuda investerare tillgång till denna sektor. Fonden har som mål att investera i företag som genererar merparten av sin försäljning med följande produkter eller tjänster inom försvarssektorn: försvarsutrustning, flygteknik, kommunikationssystem och tjänster, satellitteknik, obemannade flygfordon, säkerhetsprogramvara, IT-hårdvara och tjänster, cybersäkerhetsprogramvara, utbildnings- och simuleringslösningar, digital kriminalteknik, spårningsenheter och applikationer för e-autentisering eller biometri. Icke desto mindre bör investerare alltid komma ihåg de risker som är förknippade med sådana investeringar, såsom sektoriella koncentrationsrisker, geopolitiska osäkerheter och förändringar i regelverket.
Fonden följer MarketVector™ Global Defence Industry Index och exkluderar uttryckligen företag som genererar försäljning från kontroversiella vapensystem eller som bevisligen har misslyckats med att följa etablerade standarder eller som misstänks göra det. Denna ETF faller under artikel 6 SFDR (Sustainable Finance Disclosure Regulation) när det gäller upplysningsskyldighet. Tänk på alla funktioner eller mål för fonden som anges i prospektet innan du fattar ett investeringsbeslut.
Handla DFEN
VanEck Defense UCITS ETF A (DFEN ETF)är en europeisk börshandlad fond. Denna fond handlas på flera olika börser, till exempel Deutsche Boerse Xetra och London Stock Exchange. Av den anledningen förekommer olika kortnamn på samma börshandlade fond.
Det betyder att det går att handla andelar i denna ETF genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel Nordnet, SAVR, DEGIRO och Avanza.