Följ oss

Nyheter

Emerging Markets har vaknat till liv igen

Publicerad

den

Emerging Markets har vaknat till liv igen

Emerging Markets har vaknat till liv igen. Utan att sett närmare på vare sig en aktie, ett index, en ETF eller en valuta så är det i allmänhet så att när den befinner sig 20 procent över trendlinjen så är det överköpt. Att en tillgång är överköpt betyder emellertid inte betyda att den skall säljas. Däremot är ett tillbakadragande till 200 dagars glidande medelvärde (MA), att föredrar innan det är dags att köpa tillgången, eller i alla fall en rekyl på mellan åtta tio procent.

Emerging Markets har vaknat till liv igen

Teknisk oro till trots, så ser det ut som iShares MSCI Brazil (EWZ) brutit sig ur den fleråriga nedåtgående trend som denna ETF befunnit sig i. EWZ tappade under perioden oktober 2011 till och med mars 2014 mer än hälften av sitt värde. En stor orsak var att det internationella placerarkollektivet p/e-talen på de brasilianska aktierna var höga i förhållande till vad de utvecklade marknaderna började leverera. Investerarna sänkte också sina förväntningar på den ekonomiska tillväxten i Brasilien. Några modiga själar har nu åter börjat doppa tårna i Amazonas vatten.

Börshandlade fonder som iShares Brazil (EWZ) har inte varit så här populära på sju år. I dag går det att köpa EWZ 33 procent billigare än i slutet av 2011. I mina ögon kan det vara dags att titta närmare på denna ETF (gör Din egen analys, detta är ingen rekommendation till att köpa denna eller andra börshandlade fonder) eftersom risk/rewarden ser aptitlig ut.

Finns det andra emerging markets för den som har missat det brasilianska tåget?

Är då Brasilien och EWZ den enda emerging market som kan vara värd att titta på eller finns det andra alternativ? Vi ser oss omkring och det finns en mängd olika marknader som ser riktigt aptitliga ut just nu. Du kanske fascineras av tanken på att äga en korg av kinesiska företag för mindre än vad Du behövde betala för SPDR S & P Kina (GXC) nästan fyra år sedan. Kanske du föredrar en bit av Indien via WisdomTree Indien (EPI) vid en 15 procents rabatt på 2011 års priser.

BSE 30 Bombay

EPI Indien WisdomThree

Källa: Stockletter.se

Notera likheterna mellan Indiens och Brasiliens aktiemarknader. Båda dessa aktiemarknader föll med mer än 50 procent från sina toppar 2011. Vi har använt oss av en graf på indexet BSE 30 Bombay då vi inte har tillräckligt lång kurshistorik för EPI. WisdomTree Indien (EPI) bottnade ur under det andra halvåret 2013, medan Brasilien behövde fram till det första halvåret 2014. Båda dessa ligger nu en bra bit över sina trendlinjer. Överköpta marknader? Absolut.

Efterfrågan är emellertid större än tidigare under de senaste fyra åren. Om Du väntar på att västvärldens börser skall kylas ned kan emerging markets vara ett alternativ för den som vill skapa en diversifiering i sin portfölj.

Tänk, är ekonomiska data för emerging markets är gynnsamma. Enbart i Kina har lönerna ökat med en tvåsiffrig årlig procentsats (13,8%) för ett årtionde, vilket ökar köpkraften hos medelklassen konsumenter där även om det gjort det dyrare för företag att lägga ut sin produktion i landet. Löneutvecklingen i USA är stillastående. Faktum är att vissa uppskattar att antalet medelklasskonsumenter på tillväxtmarknaderna kommer att överträffa antalet i USA och Europa i redan 2020.

Fortfarande inte övertygad? Sedan överväga den totala procentuella avkastningen i tabellen nedan:

Emerging Markets har vaknat till liv igen

 3 mån6 mån12 mån
iShares MSCI Brazil (EWZ)18.8 %33.1 %28.8 %
SPDR S&P China (GXC)14.6 %13.6 %19.0 %
iShares MSCI South Africa (EZA)7.5 %11.9 %24.8 %
Market Vectors Indonesia (IDX)6.7 %10.6 %27.4 %
WisdomTree India (EPI)2.3 %32.2 %66.7 %
S&P 500 SPDR Trust (SPY)4.1 %8.0 %23.9 %

Amerikanska aktier har varit tydlig ledare sedan euroområdet krisen 2011. En än mer omvälvande förändring som gynnar tillväxtmarknaderna, de så kallade emerging markets kan vara på gång. Till skillnad från de QE-inspirerade framgångarna för amerikanska aktie-ETFerna är överflödet för tillväxtmarknads ETFerna långt mer rationellt.

För den som vill köpa ETFer med fokus på Indien och Brasilien på den svenska börsen, Nasdaq OMX Nordic, finns ett par produkter från Deutsche Bank, CNX Nifty UCITS ETF (INDIEN) och MSCI Brazil Index UCITS ETF listade i form av db-x trackers

Fortsätt läsa
Annons
Klicka för att kommentera

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Nyheter

0GZB ETC spårar kopparpriset och hedgas i euro

Publicerad

den

BNPP RICI Enhanced Kupfer (ER) EUR Hedge ETC (0GZB ETC) med ISIN DE000PZ9REC4, försöker följa RICI Enhanced Copper (EUR Hedged) index. RICI Enhanced Copper (EUR Hedged)-index spårar priset på terminskontrakt på koppar. Valutasäkrad till euro (EUR).

BNPP RICI Enhanced Kupfer (ER) EUR Hedge ETC (0GZB ETC) med ISIN DE000PZ9REC4, försöker följa RICI Enhanced Copper (EUR Hedged) index. RICI Enhanced Copper (EUR Hedged)-index spårar priset på terminskontraktkoppar. Valutasäkrad till euro (EUR).

Denna ETCs TER (total cost ratio) uppgår till 1,20 % p.a. BNPP RICI Enhanced Kupfer (ER) EUR Hedge ETC är den enda ETC som följer RICI Enhanced Copper (EUR Hedged)-index. Denna ETC replikerar det underliggande indexets prestanda syntetiskt med en swap.

BNPP RICI Enhanced Kupfer (ER) EUR Hedge ETC är en mycket liten ETC med 1 miljon euro tillgångar under förvaltning. Denna ETC lanserades den 7 augusti 2019 och har sin hemvist i Nederländerna.

Information

ISINDE000PZ9REC4
Securities identification number (German WKN)PZ9REC
Bloomberg0GZB GY
Reuters0GZB.DE
TypeETC
CurrencyEUR
Currency hedgedYes, EUR Hedge
Roll optimizedYes
LeveragedNo
Physical deliveryNo
Total Return Yes
ExchangeFrankfurt Stock Exchange (Regulated Market – Xetra®), Stuttgart Stock Exchange
Trading periods08:15 am – 20:00 pm
Maturityopen end

Handla 0GZB ETC

BNPP RICI Enhanced Kupfer (ER) EUR Hedge ETC (0GZB ETC) är en europeisk börshandlad produkt. Denna ETC handlas på flera olika börser, till exempel Deutsche Boerse Xetra

Det betyder att det går att handla andelar i denna ETC genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel DEGIRONordnet, Aktieinvest och Avanza.

Börsnoteringar

BörsValutaKortnamn
XETRAEUR0GZB

Fortsätt läsa

Nyheter

WisdomTree lanserar Global Sustainable Equity ETF tillsammans med irländska Life Investment Managers

Publicerad

den

WisdomTree, en global finansiell innovatör, har idag lanserat sin första hållbara kärnaktielösning, WisdomTree Global Sustainable Equity UCITS ETF (WSDG), i samarbete med Irish Life Investment Managers (ILIM). WisdomTree Global Sustainable Equity UCITS ETF har noterats idag på Börse Xetra och kommer att noteras på Londonbörsen den 12 juni 2024.

WisdomTree, en global finansiell innovatör, har idag lanserat sin första hållbara kärnaktielösning, WisdomTree Global Sustainable Equity UCITS ETF (WSDG), i samarbete med Irish Life Investment Managers (ILIM). WisdomTree Global Sustainable Equity UCITS ETF har noterats idag på Börse Xetra och kommer att noteras på Londonbörsen den 12 juni 2024.

WSDG strävar efter att spåra pris- och avkastningsutvecklingen, före avgifter och utgifter, för Solactive WisdomTree Global Sustainable Equity UCITS Index (”Indexet”) och klassificeras som en artikel 9-fond enligt SFDR och har en total kostnadskvot (TER) på 0,29 %.

Strategin, utvecklad med ILIM, är utformad för att spåra prestanda för börsnoterade företag från utvecklade marknader som positivt bidrar till sociala och/eller miljömässiga mål enligt definierade hållbarhetskriterier samtidigt som de strävar efter robust ekonomisk avkastning. ILIM har lång erfarenhet av ansvarsfulla investeringar och har utvecklat en egen forskningsplattform och ramverk för hållbarhetsintegrering för att arbeta med kunder för att stödja deras hållbarhetsmål. ILIM förvaltar för närvarande över 53 miljarder euro i strategier som främjar miljömässiga eller sociala egenskaper.

Den unika strategin använder FN:s ramverk för hållbar utveckling (SDG) för att investera i företag med produkter och tjänster som syftar till att hjälpa till att tackla klimatförändringar och sociala ojämlikheter, främja en cirkulär ekonomi och/eller hjälpa till att skydda vårt naturkapital. Dessutom undviker strategin negativa externa effekter genom starka ”Do No Significant Harm” (DNSH) och ”Good Governance”-skärmar och utesluter investeringar i kontroversiell affärsverksamhet. Strategin syftar till att begränsa avvikelser från ett globalt riktmärke för utvecklade marknader, vilket ger ett hållbart alternativ för allokering av kärnaktier.

SDG-ramverket som antagits av WisdomTree Global Sustainable Equity UCITS ETF klassificerar 11 av FN:s 17 SDGs i fyra pelare:

  • Klimatåtgärder: prisvärd och ren energi, klimatåtgärder
  • Cirkulär ekonomi: ansvarsfull konsumtion och produktion
  • Friska ekosystem: rent vatten och sanitet, liv under vattnet, liv på land
  • Social rättvisa: noll hunger, god hälsa och välbefinnande, utbildning av hög kvalitet, minskad ojämlikhet och hållbara städer och samhällen

Alexis Marinof, Europachef på WisdomTree, sa: ”Tills nu har våra hållbara investeringslösningar utnyttjat vår expertis och expertpartnerskap inom råvaror och tematiska aktier, vilket ger tillgång till metaller och företag kopplade till energiomställningen. Idag, i samarbete med Irish Life Investment Managers, har vi lanserat vår första hållbara aktie-ETF. Den nya artikel 9 ETF ger ett differentierat tillvägagångssätt för globala utvecklade marknadsaktier genom att integrera 11 av de 17 SDGs i investeringsprocessen.”

Världens ledare antog enhälligt 2030-agendan för hållbar utveckling 2015, med ambitiöst mål att påskynda ekonomiskt välstånd och socialt välbefinnande samtidigt som miljön skyddas. I mitten av genomförandet av 2030-agendan, håller världen inte på att uppfylla dessa 17 hållbara utvecklingsmål till 2030. Även om vissa områden har sett framsteg, finns det fortfarande en oroande andel av målen som antingen går för långsamt eller går tillbaka.

Nicholas MacShane, Head of European Partnerships på ILIM, tillade: ”Med hjälp av vår expertis inom indexering, kvantitativ forskning och ansvarsfulla investeringar bygger detta samarbete med WisdomTree på vårt rykte om att skapa skräddarsydda lösningar som hjälper kunder att nå sina hållbarhetsmål. Vi är mycket stolta över att ha utvecklat denna innovativa strategi med WisdomTree-teamet.”

WisdomTree Global Sustainable Equity UCITS ETF (WSDG) är WisdomTrees tredje artikel 9 ETF, efter lanseringen av WisdomTree Renewable Energy UCITS ETF (WRNW) och WisdomTree Recycling Decarbonisation UCITS ETF (WRCY).

Produktinformation

ETF NamnTERBörsValutaKortnamnISIN
WisdomTree Global Sustainable Equity UCITS ETF0.29%LSEUSDWSDGIE000XNILW20
LSEGBxWSEQIE000XNILW20
XetraEURWSDGIE000XNILW20

Fortsätt läsa

Nyheter

PABX ETF ger exponering mot företag som arbetar mot nettonollutsläpp

Publicerad

den

Amundi MSCI World Climate Net Zero Ambition PAB UCITS ETF Acc (PABX ETF) med ISIN IE000CL68Z69, försöker spåra MSCI World Climate Paris Aligned Filtered-index. MSCI World Climate Paris Aligned Filtered-index spårar aktier från utvecklade marknader över hela världen. Indexet syftar till att ge större vikt till företag som gynnas av omställningen till en ekonomi med lägre koldioxidutsläpp. Dessutom beaktas EU:s direktiv om klimatskydd. Det överordnade indexet är MSCI World.

Amundi MSCI World Climate Net Zero Ambition PAB UCITS ETF Acc (PABX ETF) med ISIN IE000CL68Z69, försöker spåra MSCI World Climate Paris Aligned Filtered-index. MSCI World Climate Paris Aligned Filtered-index spårar aktier från utvecklade marknader över hela världen. Indexet syftar till att ge större vikt till företag som gynnas av omställningen till en ekonomi med lägre koldioxidutsläpp. Dessutom beaktas EU:s direktiv om klimatskydd. Det överordnade indexet är MSCI World.

Denna ETFs TER (total cost ratio) uppgår till 0,20 % p.a. Amundi MSCI World Climate Net Zero Ambition PAB UCITS ETF Acc är den enda börshandlade fond som följer MSCI World Climate Paris Aligned Filtered index. ETFen replikerar det underliggande indexets prestanda genom full replikering (köper alla indexbeståndsdelar). Utdelningarna i denna ETF ackumuleras och återinvesteras.

Denna ETF lanserades den 4 december 2023 och har sin hemvist i Irland.

Investeringsmål

Amundi MSCI World Climate Net Zero Ambition PAB UCITS ETF Acc försöker replikera, så nära som möjligt prestanda för MSCI World Climate Paris Aligned Filtered Index, om trenden är stigande eller fallande samtidigt som volatiliteten i skillnaden mellan avkastningen minimeras av delfonden och avkastningen av indexet (”spårningsfelet”). Delfondens mål är att uppnå en tracking error-nivå för delfonden och dess index som normalt inte överstiger 1 %.

Handla PABX ETF

Amundi MSCI World Climate Net Zero Ambition PAB UCITS ETF Acc (PABX ETF)

Börsnoteringar

BörsValutaKortnamn
XETRAUSDPABX
Euronext ParisEURPABW
XETRAEURPABW
XETRAGBPPABY

Största innehav

NamnValutaKortnamnSektor
APPLE INCUSD5.50 %Information Technology
MICROSOFT CORPUSD4.89 %Information Technology
AMAZON.COM INCUSD2.33 %Consumer Discretionary
NVIDIA CORPUSD2.23 %Information Technology
ALPHABET INC CL CUSD1.66 %Communication Services
TESLA INCUSD1.40 %Consumer Discretionary
META PLATFORMS INC-CLASS AUSD1.24 %Communication Services
SCHNEIDER ELECT SEEUR1.09 %Industrials
ELI LILLY & COUSD1.03 %Health Care
BROADCOM INCUSD1.02 %Information Technology

Innehav kan komma att förändras

Fortsätt läsa

Populära