Nyheter

Elfenbenskusten höjer minimipriset på kakao med 21 procent

Publicerad

den

Elfenbenskusten, världens största kakaoexportör, sa på torsdag att landet skulle höja det garanterade minimipriset på kakao för jordbrukare med 21 procent för växtsäsongen 2020-2021. Uttalandet gjordes av president Alassane Ouattara i början av en årlig mässa för kakaoindustrin, det västafrikanska landets största ekonomiska sektor.

”Vi har beslutat att höja minimipriset på kakao från 825 till 1000 CFA-franc (från 1,48 $ till 1,79 $) per kilo”, sade han till applåder från jordbrukare i huvudstaden Yamoussoukro.

Prisgolvet fastställs en gång om året.

Tillkännagivandet kommer inför landets presidentval den 31 oktober där Ouattara, 78, kontroversiellt söker en tredje mandatperiod. Kritiker anklagar honom för att försöka komma runt landets tvåtidspresidentgräns genom att justera konstitutionen för att nollställa hans nummer till noll.

Elfenbenskusten producerar mer än 40 procent av världens kakao, råvaran som används för att odla choklad. Skörden 2020-2021 i Elfenbenskusten kommer sannolikt att vara densamma som under 2019-2020, cirka 2,1 miljoner ton, enligt International Cocoa Organization (ICCO).

Enligt Världsbanken står kakao för mellan 10 och 15 procent av landets bruttonationalprodukt (BNP) och nästan 40 procent av dess exportintäkter. Minst fem miljoner människor, eller ungefär en femtedel av befolkningen, är beroende av branschen för arbete.

Siffran på 1 000 CFA per kilo är densamma som den som tillkännagavs av Ghana förra veckan, som står för cirka 20 procent av den globala kakaoproduktionen. De två länderna har arbetat tillsammans sedan förra året för att försöka höja kakopriset på världsmarknaden.

De har infört en ”levande inkomstdifferens” eller LID – en premie som syftar till att bekämpa fattigdom bland jordbrukare – som förhandlas fram med kakao och multinationella chokladföretag. Det nya golvpriset på 1 000 franc tar hänsyn till LID på $ 400 per ton som har avtalats för säsongen 2020-21.

”Om Ghana och Elfenbenskusten kan hålla ihop kommer inkomstdifferensen att finnas där för alltid”, säger Joseph Boahen Aidoo, vd för Ghana Cocoa Board (COCOBOD).

Men vissa bönder sa till AFP att höjningen fortfarande inte var tillräcklig. ”Det är framsteg, men det räcker inte att leva vidare. Vi behöver 1 400 eller 1 500 franc för att klara oss”, säger Moussa Kone, president för National Agricultural Union for Progress in Elfenbenskusten.

Ouattara berättade för bönderna att ökningen skulle ge ett statligt stöd till kakaosektorn om 355 miljarder franc – 630 miljoner dollar – årligen.

Klicka för att kommentera

Populära

Exit mobile version