Nyheter

Egyptiska aktier rasar på politisk oro och ökade protester

Publicerad

den

Den egyptiska landspecifika börshandlade fonden sjönk på måndagen efter en av de egyptiska marknadens värsta dagar sedan 2016, efter att protester bröt ut i flera städer under helgen. VanEck Vectors Egypt Index ETF (NYSEArca: EGPT) backade med 6,2% på måndagen och gick under både kort- och långsiktiga trendlinjer vid 50- och 200-dagars enkla glidande medelvärden.

Helgens demonstrationer mot president Abdel-Fattah El-Sisis regering bröt ut över ett antal städer och städer och väckte minnen från åren av instabilitet efter 2011-upproret som ledde till att Hosni Mubarak avgick som president för Egypten, rapporterar Bloomberg.

”Protestrisken är inte trivial”, sade Hasnain Malik, global chef för aktieanalysvid Tellimer Markets Inc., i en anlysuppdateringe. Det är särskilt osäkert på grund av de ”betydande mängder utländskt kapitalet som är parkerat i obligationer i lokal valuta, en växelkurs som inte längre är billig på en verklig effektiv valutakursbasis och utländska investerares nästan allmänt positiva syn på egyptiska aktier.”

Utbrott av protester

Protesterna bröt ut som svar på online-uppmaningar till en demonstration mot regeringskorruption, rapporterar Reuters. Oron kommer också dagar före centralbankens planerade penningpolitiska beslut där ekonomer beräknar en sänkning av styrräntan med 125 punkter.

”Om politisk osäkerhet skulle öka kan den negativa inverkan på egyptiska risktillgångar bli mer hållbar”, säger Goldman Sachs-analytiker Farouk Soussa. ”I en sådan miljö tror vi att centralbanken kan se anledning att hålla räntor på torsdag.”

Söndagens nedgång ”överraskade analytikerkåren, ingen såg på protesterna som allvarliga”, sade Naeem Brokerage-analytiker Allen Sandeep. Försäljningstrycket snöade efter att arabiska investerare dumpade positioner, vilket ledde till att margin call utlöstes, ”och då fick också lokalbefolkningen gå med. Så du hade en hel flock investerare som sålde” tillade Sandeep.

FXTM:s Jameel Ahmad konstaterade också att den branta försäljningen var ”riktigt konstig” eftersom land sågs tills nyligen ”som en ljus gnista i 2019 för regionen. ”Investerare kan ha tagit protesterna som en katalysator för att ta vinst.

1 kommentar

Populära

Exit mobile version