Nyheter

Efterfrågan på silver är större än nytt utbud

Publicerad

den

Silverproduktionen lyckas inte hålla jämna steg med den ökande efterfrågan, men det syns inte på silverpriset, efterfrågan på silver är större än nytt utbud.

Phillips Baker, VD för Hecla Mining och ordförande för Silver Institute, höll nyligen en presentation vid London Bullion Market Association Global Precious Metals-konferens i Spanien.

Presentationen fokuserade på den förväntade roll som silver kommer att ha i omställningen till grön energi. Baker berättade att det finns tillräckligt med silver för den gröna övergången. Han tillade att även om silvermarknaden för närvarande har ett strukturellt underskott, så finns det silverlager ovan jord som kommer att kunna användas för att möta efterfrågan.

Han tillade dock att ”det inte finns några nya betydande silverfyndigheter för närvarande, och att geopolitiska frågor och gruvor som tillåter förseningar fortsätter att vara svårigheter för att få ut nya källor för utvunnet silverförsörjning på marknaden.”

Enligt 2023 World Silver Survey översteg efterfrågan utbudet 2022 med nästan 238 miljoner troy ounce, vilket sannolikt är det största underskottet någonsin. Tillgången var cirka 20 procent mindre än vad som behövdes för att upprätthålla jämvikt. Efterfrågan på silver ökade i nästan alla kategorier:

Samtidigt sjönk gruvproduktionen jämfört med föregående år. Det har blivit svårare att hitta fyndigheter av hög kvalitet, samtidigt som det är svårare och dyrare att utveckla och driva en gruva.

Det strukturella underskottet i silver har nu löpt i två år i rad. Underskottet var 50 miljoner troy ounce 2021. Obalansen mellan utbud och efterfrågan borde ha genererat en explosiv rörelse i priset förra året, men det gjorde den inte. Papperspriset på silver slutade endast fyra procent högre för året.

Uppgifterna för 2023 kommer inte att finnas tillgängliga på månader, men ytterligare ett underskott är troligt i år – vilket gör det till det tredje året i rad med underskott.

Klicka för att kommentera

Populära

Exit mobile version