Nyheter

Efter fem rekordskördar hotar värmeböljan Indiens veteproduktion

Publicerad

den

Indiens veteproduktion ser sannolikt ut att falla 2022 efter fem år i rad av rekordskördar, eftersom en kraftig, plötslig temperaturökning i mitten av mars minskade skördarna hos världens näst största spannmålsproducent.

Nedgången kan stävja den indiska exporten av stapelvaran. Efter att ha inkasserat ett rally i de globala vetepriserna efter att Ryssland invaderade Ukraina, exporterade Indien rekordhöga 7,85 miljoner ton under räkenskapsåret fram till mars – en ökning med 275 procent från föregående år.

I väntan på ytterligare en rekordskörd såg handlare och regeringstjänstemän en möjlighet att exportera 12 miljoner ton under det nuvarande räkenskapsåret 2022-2023.

I mitten av februari, nästan en månad före den senaste tidens heta period, sa regeringen att Indien var på väg att skörda 111,32 miljoner ton spannmål, upp från föregående års 109,59 miljoner ton

Regeringen har ännu inte formellt reviderat sina produktionsuppskattningar, men en officiell notering publicerad av nyhetsbyrån Reueters, sa att produktionen skulle kunna falla till 105 miljoner ton i år.

”Förlusten av produktionen av vete, på basis av hela Indien, ligger mer eller mindre på cirka 6 procent, på grund av att vetekornen krymper omkring 20 % på grund av terminal värme och värmeböljor”, stod det i analysen.

År 2022 registrerade Indien sin varmaste mars på 122 år med den maximala temperaturen över hela landet som steg till 33,1 grader Celsius, nästan 1,86 grader över det normala, enligt data som sammanställts av statliga Indien Meteorological Department.

Exporten i riskzonen

Baserat på produktionsuppskattningarna som utfärdades av den indiska regeringen i februari, kunde landet ha exporterat mycket mer än 12 miljoner ton, men det ser nu ut som att Indien kommer att exportera runt 10 miljoner ton. Detta givet att det exportförbud som nyligen började diskuteras inte träder i kraft.

Innan de globala vetepriserna steg med nästan 50 procent översteg vetepriset som betalades av det statligt drivna Food Corporation of India (FCI) världspriserna, vilket gjorde exporten oattraktiv. Nu, efter den senaste tiden uppgång på råvarumarknaden, köper privata handlare aktivt vete från indiska bönder för export.

Hittills i år är FCIs inköp av vete 38 procent lägre än föregående år, enligt officiella uppgifter, vilket tyder på både högre inköp av privata handlare för export och en viss minskning av skörden också.

Klicka för att kommentera

Populära

Exit mobile version