Följ oss

Nyheter

EDEN ETF för exponering mot Köpenhamsbörsen

Publicerad

den

iShares MSCI Denmark ETF (CBOE: EDEN ETF) är en amerikansk ETF som spårar ett marknadsvärderat index för danska aktier. Denna ETF äger aktier i 45 olika företag

iShares MSCI Denmark ETF (CBOE: EDEN ETF) är en amerikansk ETF som spårar ett marknadsvärderat index för danska aktier. Denna ETF äger aktier i 45 olika företag och kommer med en förvaltningskostnad på 0,53 procent. EDEN är en utdelande ETF.

Varför EDEN?

  1. Exponering för ett brett spektrum av företag i Danmark
  2. Riktad tillgång till danska aktier
  3. Använd för att uttrycka en enskild landsvy

Investeringsmål

IShares MSCI Denmark ETF strävar efter att spåra investeringsresultaten för ett bredbaserat index bestående av danska aktier.

EDEN Factset Analytics Insight

EDEN var den första ETF som erbjuder riktad exponering mot Danmark. Det fångar utrymmet såväl som en ETF-burk, med förbehåll för IRS: s RIC-diversifieringskrav. EDEN allokerar kapital mot de största värdepapperen, som Novo Nordisk och A.P.Moeller-Maersk, och omfördelar den extra vikten till mindre företag, vilket skapar en mer mångsidig portfölj. EDEN är dock fortfarande ganska koncentrerat, med cirka två tredjedelar av sin portfölj investerade i de 10 bästa innehaven.

Fondöversikt

Investeringen syftar till att spåra investeringsresultaten för MSCI Denmark IMI 25/50 Index. Fonden kommer i allmänhet att investera minst 90% av sina tillgångar i det underliggande indexets värdepapper och i investeringar som har ekonomiska egenskaper som är väsentligen identiska med det underliggande indexets värdepapper. Indexet är utformat för att mäta bredbaserade aktiemarknadsresultat i Danmark. En begränsningsmetodik tillämpas som begränsar vikten för en enskild emittent till högst 25% av det underliggande indexet. Fonden är icke-diversifierad.

Handla

iShares MSCI Denmark ETF (CBOE: EDEN ETF) är en amerikansk ETF finns endast att handla i USA. Av den anledningen finns den inte i utbudet hos svenska nätmäklare. IG erbjuder erbjuder emellertid handel i denna börshandlade fond. Till IGs ETF Screener.

Europeiska investerare har emellertid alternativ att titta på. Ett sådan är XACT OMXC25 (UCITS ETF)
Det finns dessutom danska investeringsföreningar som tjänar samma syfte som EDEN. SparInvest Index OMXC25 och Danske Invest Danmark Indeks, är två andra och minst lika bra eller bättre alternativ. Danska aktiefonder handlas, precis som ETFer, på börsen. Det betyder att det går att handla andelar i denna ETF genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel DEGIRO, Nordnet och Avanza.

Innehav

KortnamnNamnSektorVikt (%)
NOVO BNOVO NORDISK CLASS BHealth Care22.50
DSVDSV PANALPINAIndustri8.91
VWSVESTAS WIND SYSTEMSIndustri6.88
ORSTEDORSTEDUtilities5.11
CARL BCARLSBERG AS CL BKonsumtion4.04
COLO BCOLOPLAST BHealth Care3.99
GMABGENMABHealth Care3.88
MAERSK BA P MOLLER MAERSK BIndustri3.73
NZYM BNOVOZYMES BIndustri3.33
PNDORAPANDORAKonsumtion3.00

Innehaven kan komma att vara föremål för förändring.

Fortsätt läsa
Klicka för att kommentera

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.