Följ oss

Nyheter

Din guide till handla med kaffe

Publicerad

den

Varför är kaffe viktigt för traders? Hur kan du handla med kaffe? Med mer än 2,25 miljarder koppar kaffe som konsumeras dagligen utgör

Varför är kaffe viktigt för traders? Hur kan du handla med kaffe?

Med mer än 2,25 miljarder koppar kaffe som konsumeras dagligen utgör kaffebönor en av de mest omsatta soft commodities i världen. Idag är kaffemarknaden värd över 100 miljarder dollar årligen. Med ständigt ökande efterfrågan har det blivit ett av de mest intressanta, men ändå flyktiga investeringsverktygen för handel. Medan vissa använder kaffeterminer och alternativ för att säkra sin portfölj, spekulerar andra.

Kaffe kommer från en växt som odlas i mer än 50 länder, alla med tropiskt och subtropiskt klimat. Brasilien är den ledande producenten och tillhandahåller cirka 35% av det globala kaffet som odlas. Andra topproducenter inkluderar Vietnam och Colombia.

De största importörerna av kaffe är USA, Europeiska unionen, Japan, Kanada och Sydkorea. Den globala konsumtionen av bönor fortsätter att växa med en jämn årlig hastighet på två (2) procent, med hantverkare som snabbt fastnar sin plats i det moderna samhällets detaljhandel.

Som en så viktig kostvara har denna jordbruksvara skapat en stor egen ekonomi. Bara i USA överstiger den ekonomiska effekten av kaffe 225 miljarder dollar och utgör cirka 1,6% av landets totala BNP. Kaffeindustrin står för uppskattningsvis 1,7 miljoner amerikanska jobb.

Därför spelar kaffepriser en viktig roll i den globala ekonomin

Sammantaget är kaffe en bra investering? Precis som alla andra tillgångar ger handel med kaffe ingen garanti för ekonomisk framgång. Ändå har denna jordbruksvara i flera år uppmärksammats av internationella investerare och handlare som försöker lägga till en betydande tillväxt och diversifiering i sina portföljer.

Vilka typer av kaffe finns det?

När du väljer att handla denna råvara är det viktigt att bestämma vilken typ av kaffebönor du vill ha. Det finns två huvudsakliga sorter att tänka på: Arabica och Robusta.

Arabica kaffebönor är mer ovala och platta och ger en sötare, lättare och mjukare smak. De står för cirka 70% av allt kaffe på marknaden och är vanligtvis dyrare att köpa.

Robustabönor, å andra sidan, är något mindre i storlek och packar en starkare och mer bitter smak som härrör från dess mycket högre koffeinhalt. De står för 30% av den totala kaffeproduktionen.

Arabica -bönor kan ofta anses vara högre kvalitet, och du dricker det troligtvis när du köper Starbucks eller annat kaffe. Ändå är det Robusta som vanligtvis handlar till högre priser. Detta beror på efterfrågan från stora, globala företag. Dessa inkluderar bland annat den schweiziska multinationella Nestlé (NESN), som använder Robusta -bönor för sin berömda Nescafe-produktserie. På grund av den stora inköpsvolymen kan eventuella förändringar i efterfrågan från de stora företagen påverka priserna på Robusta-kaffe dramatiskt.

Både Arabica och Robusta -kaffe handlas med optioner och terminsavtal på Intercontinental Exchange (ICE). Arabica-kaffe handlas också i terminsavtal under symbolen KT på New York Mercantile Exchange (NYMEX), som drivs av Chicago Mercantile Exchange (CME) Group.

Observera att investeringar i terminer kräver en hög sofistikering eftersom faktorer som räntor och lagringskostnader påverkar prissättningen.

Kaffemarknadens öppettider

Intercontinental Exchange (ICE) tillhandahåller följande handelsmöten för kaffeterminer och optioner:

Om du väljer att handla CFD kan du följa priserna på både Robusta och Arabica kaffe

• Arabica -kaffe: måndag till fredag, från 10.15 till 18.30 (UTC)

• Robusta -kaffe: måndag till fredag, från 09:00 till 17:30 (UTC)

Varför handla med kaffe?

Det finns flera stora skäl att handla med kaffe, men de vanligaste är följande:

• Diversifiering

Närvaron av kaffe i en aktieportfölj kan minska volatiliteten på grund av att det inte finns någon korrelation mellan denna råvara och andra tillgångsklasser.

• Safe Haven

Råvaror kan fungera som en fristad i tider med global ekonomisk osäkerhet och marknadsturbulens, vilket ger handlare skydd mot inflation och en fallande amerikansk dollar.

• Spekulationer om kaffepriser

Råvaror kan vara mycket volatila och uppleva vilda prissvängningar. Att handla kaffe med CFD är ett sätt att försöka dra nytta av drastiska prisfluktuationer i silver.

Kaffehandel kräver viss hänsyn, på grund av marknadens tillfälliga höga volatilitet och ett brett utbud av tillgängliga instrument, från kaffederivat, såsom terminer och optioner, till aktier i de företag som är engagerade i branschen.

Bästa kaffemarknadsföretag

Ett av sätten att investera i kaffebranschen är att köpa aktier i ett företag som producerar eller säljer varan. Aktiekurserna i sådana företag påverkas starkt av kaffemarknaden och kan erbjuda bra värde jämfört med handeln med själva råvaran. Av de otaliga företagen kan man välja att investera i, några namn dominerar branschen. Dessa inkluderar:

Kunniga handlare föreslår ofta att du investerar i mer än ett företag för att säkra dina satsningar och undvika att ha alla dina ägg i en korg. Ett annat sätt att skydda dig från de möjliga riskerna är att köpa aktier i ett företag vars produktportfölj innehåller mer än bara kaffe, så dess utveckling är inte alltför beroende av råvaran.

Hur investerar man i kaffe-CFD?

Ett av de enklaste och mest populära sätten att handla kaffe är med CFDer. Ett contract for difference (CFD) är en typ av kontrakt mellan en trader och en mäklare för att försöka dra nytta av prisskillnaden mellan att öppna och stänga affären.

Du är mer likvid när du köper CFD eftersom du inte är knuten till tillgången: du har bara köpt det underliggande kontraktet. Därför sparar du investeringar i kaffe-CFDer för besväret att köpa och äga varan fysiskt.

Dessutom ger CFDer dig möjlighet att handla kaffe åt båda hållen. Oavsett om du har en positiv eller negativ syn på kaffemarknadens prognoser och förutsägelser kan du försöka dra nytta av både uppåt och nedåt framtida prisrörelser.

Du kan antingen hålla en lång position, spekulera i att kaffemarknadspriset kommer att stiga, eller en kort position, spekulera i att priset kommer att sjunka. Detta anses vara en kortsiktig investering eftersom CFD används inom kortare tidsramar.

Kaffeprisets historia

Under de århundraden då kaffe har handlats har råvaran bevittnat många upp- och nedgångar. Faktum är att under de senaste decennierna har priset varierat från så högt som 3,35 USD till så lågt som 0,43 dollar per pound.

Kaffemarknadens moderna historia och dess prissättning kan delas in i två perioder: den reglerade perioden enligt de internationella kaffeavtalen (ICA) från 1963 till 1989; och den efterföljande fria marknadsperioden, som följde på uppdelningen av ICA-förhandlingarna 1989.

1989 års kollaps var katastrofal för många längs leveranskedjan, med International Coffee Organisations (ICO) sammansatta indikatorpris för kaffe som sjönk med nästan 75 procent under de kommande fem åren, från 1,34 dollar per pund 1989 till i genomsnitt 0,77 dollar per år pund 1995.

Under den reglerade perioden var den genomsnittliga prisskillnaden mellan Arabica och Robusta cirka 0,149 dollar per pound. En årlig höjdpunkt på 0,475 dollar per pound registrerades 1986, efter en leveransbrist i Arabica efter en brasiliansk torka 1985.

I början av den fria marknadsperioden har dock skillnaden mellan priserna på de två kaffetyperna ökat dramatiskt. Sedan 1990 har den årliga genomsnittliga skillnaden ökat till 0,523 dollar per pound, och gapet når sina rekordhöga nivåer på mer än 1,60 dollar per pound 2011.

Vad påverkar kaffepriset?

Det finns flera faktorer som kan ha en betydande inverkan på priserna på kaffe. Dessa inkluderar bland annat geopolitisk stabilitet, fluktuationer i valutakurser, förändrade handelsregler och restriktioner, transportkostnader och spekulanteffekt.

Men som med många andra varor är de viktigaste kaffeprisdrivarna lagarna om utbud och efterfrågan.

Tillgångsfaktorer inkluderar:

• Kaffeblomnings- och fruktcykler

• Klimatförhållanden och väderförändringar, till exempel påverkan av El Nino

• Antalet länder som producerar kaffe

• Produktivitet och investeringar i kaffeproduktion i stora kaffebönder

Efterfrågefaktorer inkluderar:

• Ökande efterfrågan i tillväxtländer

• Växande global kaféindustri

• Ersättning till billigare bönor

• Priser på ersättningsprodukter, såsom te och kakao

Handla kaffe hos CMC Markets

CMC Markets är ett globalt företag med en handelsplattform för onlinetrading av finansiella derivatinstrument, i huvudsak handel med CFD:er på aktier, index, råvaror, ETF, valutor och kryptovalutor. Till CMC Markets.

Handla kaffe hos IG Markets

IG är ett företag som specialiserar sig på finansiella derivatinstrument, huvudsakligen handel med CFD på aktier, index, råvaror och valutor. IG har även handel med CFD på många amerikanska ETF. Till IGs ETF Screener

Handla kaffe hos AvaTrade

AvaTrade är en valutahandels- och contract for difference-mäklare med säte i Dublin, Irland. Genom dess handelsplattformar och mobilappar, erbjuder företaget handel på många olika marknader, inklusive valutor, råvaror, aktieindex, aktier, börshandlade fonder, bitcoin samt obligationer. Till AvaTrade .

Fortsätt läsa
Klicka för att kommentera

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.