Följ oss

Nyheter

Brist på halvledare kan sträcka sig fram till 2022

Publicerad

den

Den ”smärtsamma perioden” med brist på halvledare kan sträcka sig efter 2022, sa Matt Murphy, VD för Marvell Technology under ett evenemang i CNBC Technology Executive Council på torsdagen.

Den ”smärtsamma perioden” med brist på halvledare kan sträcka sig efter 2022, sa Matt Murphy, VD för Marvell Technology under ett evenemang i CNBC Technology Executive Council på torsdagen.

Andra chefer inom halvledarindustrin, till exempel AMDs vd Lisa Su, har signalerat att ytterligare tillverkningskapacitet kommer att börja hantera dessa frågor nästa år.

Bristen har skadat flera sektorer, men kanske inte mer än bilindustrin där produktionen har bromsats på grund av brist på chips, vilket lett till minskade försäljningar.

Brist på halvledare som hindrar produktionen av produkter som sträcker sig från bilar och datorer till apparater och tandborstar kommer att sträcka sig in i 2022 och potentiellt utöver det, säger VD för halvledarföretaget Marvell Technology.

”Just nu är varje slutmarknad för halvledare uppe samtidigt; Jag har varit i den här branschen 27 år, jag har aldrig sett det hända, säger Marvells VD Matt Murphy under ett evenemang i CNBC Technology Executive Council på torsdagen. ”Om det fortsätter att fungera som vanligt och allt är upp och åt höger kommer det att bli en mycket smärtsam period, inklusive år 2022 under hela året.”

Medan flera halvledarproducenter har meddelat planer på att utöka fabrikskapaciteten, sa Murphy, som noterade att hans företag är fantastiskt och arbetar med kontraktstillverkare på dess konstruktioner, ”det kommer inte att börja först 2023 och 2024 – så det är denna smärtsamma period.”

Det är en mer pessimistisk uppfattning än några av Murphys chippindustrikamrater, som nyligen har sagt att de förväntar sig att bristen kommer att avta nästa år när nya fabriker öppnar.

”Vi har alltid gått igenom upp- och nedgångar, där efterfrågan har överstigit utbudet eller vice versa”, sade AMD: s vd Lisa Su på måndagen vid Code Conference i Beverly Hills, Kalifornien. ”Den här gången är det annorlunda.”

Su sa att medan hon förväntar sig att det första halvåret 2022 kommer att vara ”troligt tätt”, kommer den andra halvan att bli mindre allvarlig när tillverkningskapaciteten öppnar.

”Det kan ta 18 till 24 månader att sätta upp en ny anläggning, och i vissa fall ännu längre än så”, sa Su. ”Dessa investeringar startades för kanske ett år sedan.”

AMDs rival Intel är ett av de företag som har försökt att fördubbla tillverkningen och meddelade i mars att de skulle investera 20 miljarder dollar i två nya halvledarfabriker i Arizona.

TSMC, som är den största tillverkaren av halvledare på kontrakt och arbetar med företag inklusive Marvell, bygger också en fabrik på 12 miljarder dollar i Arizona. Företaget meddelade i april att det skulle investera 100 miljarder dollar under de kommande tre åren för att öka fabrikens kapacitet.

Massiva lagerfickor

Murphy sa att bristen kan åtgärdas eftersom efterfrågan på vissa chipanvändande produkter äntligen sjunker.

”Jag tror att det inte finns något sätt, ur min synvinkel, att varje segment av elektronikindustrin stannar upp och till höger och slipper efterfrågan i ytterligare 12 månader; det är ingen mening, säger Murphy. ”Jag tror att något måste ge. Och när det ger det borde det frigöra den sammanlagda kapaciteten för resten av branschen att konsumera och i slutändan anpassa den till den verkliga efterfrågan. ”

En minskad efterfrågan kan komma från områden som persondatamarknaden, sa Murphy och hänvisade till Micron Technologys lägre försäljningsvägledning än väntat för sitt kommande kvartal.

Micron Technology -vd Sanjay Mehrotra sa på CNBCs ”Mad Money” på onsdagen att även om efterfrågan på PC -slutanvändare är stor, ”kan vissa av PC -kunderna inte uppfylla sina krav eftersom de inte får tillräckligt med alla komponenter som behövs för att bygga datorerna. ”

Mer än 300 miljoner persondatorer såldes under 2020, enligt marknadsintelligensföretaget IDC, en ökning från 268 miljoner år 2019.

Det ledde till att vissa analytiker projekterade uppåt 400 miljoner PC -försäljningar under de kommande åren, men det är en försäljningsbana som Murphy uttryckte tvivel om under CNBC TEC-evenemanget.

Så småningom sa Murphy att han förväntar sig att det kommer att finnas ”massiva fickor med överlager när allt detta är klart.”

”Om du tittar på hur många masker eller handdesinfektionsmedel eller toalettpapper som flyter runt, blev det panik, och det finns ett panikinköp på halvledare just nu,” sa han. ”Någon gång gör du en beställning och det går åt andra hållet.”

Bilindustrin drabbas fortfarande hårt

Eventuella lättnader för halvledare skulle välkomnas av bilindustrin, som kanske har drabbats hårdast av bristen på halvledare.

General Motors sa i fredags att USAs fordonsförsäljning under tredje kvartalet sjönk med mer än 30% jämfört med året innan halvbristen avbröt produktionen och minskade tillgängligt lager hos återförsäljare.

Förra månaden stängde biltillverkaren av produktionen på de flesta av sina nordamerikanska fabriker igen eftersom den hanterade brist på halvledare. Denna brist har tvingat General Motors att flytta sina tillgängliga chips till endast de mest populära och lönsamma fordonen, till exempel pickup.

Sammantaget förväntas amerikansk bilförsäljning minska minst 13% under det tredje kvartalet på grund av störd produktion kopplad till chipbristen, enligt branschens uppskattningar.

Ändå föreslog flera biltillverkare att dessa problem snart kunde lösas.

”Halvledarförsörjningsstörningarna som påverkade våra grossist- och kundleveranser under tredje kvartalet förbättras”, säger Steve Carlisle, GM-president i Nordamerika, i ett uttalande. ”När vi ser till det fjärde kvartalet kommer ett stabilt flöde av fordon som hålls på anläggningar att fortsätta att släppas till återförsäljare, vi startar om produktionen vid viktiga delnings- och bilfabriker, och vi ser fram emot en stabilare driftsmiljö under hösten. ”

Teslas vd Elon Musk kallade nyligen halvledarflisbristen för ett ”kortsiktigt” problem och sa att ”det är många halvledarfabriker som byggs och jag tror att vi kommer att ha god kapacitet nästa år.”

Omfokusera leveranskedjan

Murphy sa att bristen på halvledare har förändrat en del av tänkandet när det gäller leveranskedjan.

”Redan innan pandemin drabbades var det en skärpning som pågick,” sa han. ”Halvledarföretagen måste faktiskt ha en annan uppfattning nu om leveransinträde, det är ett strategiskt imperativ när det gäller hur du planerar din kapacitet, dina relationer med dina leverantörer.”

Det finns mer vilja från köpare att betala för kapacitet i förväg eller att registrera sig för take-or-pay-avtal, vilket skulle innebära att företaget skulle ta produkten från leverantören eller betala en sanktion, sa Murphy.

Vi ser detta som en strategisk övergång till kapacitet som är strategisk, inte bara en eftertanke,” sa han.

VanEck Vectors Semiconductor ETF SMH

VanEck Vectors Semiconductor ETF ger exponering för 25 värdepapper genom att spåra MVIS US Listed Semiconductor 25 Index. Produkten har förvaltat tillgångar värda $ 6 miljarder och tar 35 bps i årliga avgifter och kostnader. Det handlas starkt med en volym på cirka 3,1 miljoner aktier per dag. Följ kursen här.

SPDR S&P Semiconductor ETF XSD

SPDR S&P Semiconductor ETF spårar S&P Semiconductor Select Industry Index och har 40 aktier i sin portfölj. Det har samlat 1,1 miljarder dollar i sin tillgångsbas medan det handlar med en genomsnittlig daglig volym på cirka 53 000 aktier. Det tar ut 35 bps i avgifter per år.

Invesco Dynamic Semiconductors ETF PSI

Invesco Dynamic Semiconductors ETF spårar Dynamic Semiconductor Intellidex Index och har 31 värdepapper i sin korg. Den har AUM på 696,2 miljoner dollar och ser måttlig genomsnittlig daglig volym på 31 000 aktier. Kostnadskvoten är 0,57%.

First Trust Nasdaq Semiconductor ETF FTXL

First Trust Nasdaq Semiconductor ETF erbjuder exponering mot de mest likvida amerikanska halvledarpapper som baseras på volatilitet, värde och tillväxt genom att spåra Nasdaq US Smart Semiconductor Index. Med 30 aktier i sin korg har FTXL samlat 77,5 miljoner dollar i AUM. Den genomsnittliga handelsvolymen är lätt med cirka 7 000 aktier och kostnadskvoten är 0,60%.

Handla halvledarfonder

De nämnda halvledarfonderna finns endast att handla i USA. Av den anledningen finns den inte i utbudet hos svenska nätmäklare. IG erbjuder erbjuder emellertid handel i de nämnda halvledarfonderna halvledarfonder. Till IGs ETF Screener.

Även CMC Markets erbjuder handel med de nämnda halvledarfonderna i form av CFDer. Till  CMC Markets

För europeiska investerare

VanEck har utökat sitt tematiska sortiment med lanseringen av Europas första ETF för halvledare. VanEck Vectors Semiconductor UCITS ETF (SMGB) noteras på London Stock Exchange med en total kostnadsprocent på 0,35%.

London Stock Exchange är en marknad som få svenska banker och nätmäklare erbjuder access till, men DEGIRO gör det.

Fortsätt läsa
Klicka för att kommentera

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *