Nyheter

Deutsche AWM erhåller RQFII-licens

Publicerad

den

Deutsche AWM erhåller RQFII-licens Deutsche Asset & Wealth Management Investment GmbH har som den första institutionen i Tyskland beviljats en Renminbi Qualified Foreign Institutional Investor-licens (RQFII). Med licensen på plats kan Deutsche Asset & Wealth Management Investment GmbH nu ansöka om kvoter för att investera i Kina värdepapper.

I och med detta tar Kina ytterligare ett steg mot en internationalisering av den inhemska finansmarknaden. Deutsche AWM stärker ytterligare sin position som en av de främsta kapitalförvaltarna för investeringar i kinesiska värdepapper. Deutsche AWM har 4,5 miljarder euro under förvaltning i fonder med renminbin-exponering*.

Tilldelningen av licensen följer efter en överenskommelse från 2014 mellan Tyskland och Kina om en kvot på RMB 80 miljarder (ca. 11,2 miljarder euro) som tysk-baserade finansiella institutioner kan använda för att investera i Kinas inhemska kapitalmarknad. Bundesbank beskrev överenskommelsen som en milstolpe på vägen mot att skapa ett handelscentrum i Frankfurt för investeringar med exponering mot Kinas valuta Renminbin.

”Deutsche AWM har gått i spetsen för att ge internationella investerare tillgång till Kinas inhemska kapitalmarknad. Därför gläder det oss att vara den första kapitalförvaltaren i Tyskland som tilldelas en RQFII-licens. Med Kinas enorma tillväxtpotential är det en mycket viktig marknad för våra kapitalförvaltningskunder”, säger James Dilworth, vd för Deutsche Asset & Wealth Management Investment GmbH.

En tungviktare för fonder med Renminbin-exponering

Deutsche AWM har flera fonder som erbjuder exponering mot Kina och är dessutom en av de största leverantörerna av kinesiska a-aktier i Europa och USA med ett förvaltat kapital på över 2 miljarder Euro (per 1 jan 2015). Detta inkluderar de första RQFII-ETF:erna som godkändes i Europa och USA, som båda är kopplade till CSI300 Index bestående av de 300 bolagen med störst börsvärde och likviditet bland A-aktier noterade i Kina.**

Reinhard Bellet, Deutsche AWM chef Passiv Asset Management: ”Med program som QFII (Qualified Foreign Institutional Investor), RQFII och nu även det nyligen introducerade Hongkong-Shanghai Stock Connect-initiativet är Kina på god väg att framgångsrikt internationalisera sin finansmarknad. Efterfrågan på våra Kina ETF har varit betydande och vi välkomnar all utvidgning av programmet.”

Inom den aktiva förvaltningen lanserades Deutsche Invest I China Bonds i augusti 2011. Fonden har lockat USD 2,2 miljarder i tillgångar (per 20 feb 2015) och den betonar det betydande intresset. Fonden erbjuder investerare tillgång till Kinas Renminbi-denominerade obligationsmarknaden med fokus på obligationer med ”bra” till ”mycket bra” kreditvärdighet.***

”Vi har varit engagerade som investerare i Kina ända sedan marknaden började öppna upp internationellt vilket är anledningen till att Deutsche AWM är en av världens ledande experter på att tillhandahålla investeringslösningar för kinesisk exponering. Idag fokuserar vi på renminbi-denominerade eller renminbin-säkrade offshore obligationsinvesteringar. Framledes, och när vi har fått vår kvot, vill vi erbjuda utökad möjligheter, inklusive onshore och offshore-obligationer. Slutligen är det inte bara om att få tillgång till denna marknad – det handlar om att skapa mervärde och överavkastning för våra kunder”, tillägger Dilworth.

Tillväxtpotential: Kinas metamorfos till ett konsumtionssamhälle

Kinas ekonomiska tillväxt har avtagit och exporten har sjunkit under de senaste åren med 18 %. Men den kinesiska regeringen driver en ny tillväxtmodell som syftar till att stärka den inhemska efterfrågan.

Att sporra den inhemska konsumtionen har det främjat löneökningar och tillåtit den kinesiska valutan att stärkas. Medan inhemska efterfrågan ökar bör det stärka Kinas tillväxt. Samtidigt är Kinas regering inställd på att reformera landets finansiella system.

Kinas politiska ledning syftar till att styra landet på ett långväga, stabil tillväxt naturligtvis med reformer såsom godkännande av privata banker, förstärkning av äganderätten, skapandet av en effektiv konkurrensmyndighet och omstruktureringen av det kinesiska skattesystemet.

Klicka för att kommentera

Populära

Exit mobile version