Nyheter

Det europeiska jordnötspriset når sin högsta nivå sedan 2012

Publicerad

den

Det globala utbudet av jordnötter är begränsat, särskilt på den europeiska marknaden. Ett allvarligt underskott i jordnötsproduktionen i Argentina 2022/2023 har drivit upp priserna i Europa de senaste månaderna. Jordnötspriset har stigit med 22 procent sedan början av året och handlas nu till det högsta priset sedan augusti 2012. Argentina och Brasilien, de två primära exportörerna av jordnötter till Europa, visar tecken på att de kanske inte kan möta efterfrågan från december och framåt.

Amerikas produktion lider av väder och skadedjur

Den europeiska marknaden kräver jordnötter av hög kvalitet, vilket innebär att de inte kan köpas var som helst. Europa köper främst sina jordnötter från Argentina, Brasilien och USA. På senare år har även om Indien kommit att betraktas som en källa till högkvalitativa jordnötter.

Skörden har redan börjat på norra halvklotet, försenad av sena regn i många produktionsområden så lagren är redan låga. Importen av europeiska jordnötskärnor är också begränsad på grund av lägre avkastning och produktionskvantiteter i Argentina. År 2021 exporterade Argentina 24 procent av sin produktion till EU och Storbritannien.

Regn är avgörande för plantering men de vanliga säsongsregnen i Argentina är sena. El Niño-prognoser väckte förhoppningar, men en kall väderlek höll i sig, vilket ytterligare skjuter upp nederbörden.

Som ett resultat står Argentinas jordnötsodlare inför låga skördar, och en export som förväntas falla dramatiskt. Enligt Argentine Peanut Chamber, Cámara Argentina del Maní , minskade landets produktion med 40 procent i år och den genomsnittliga skörden var bara 2,6 ton/hektar. Detta resulterar i brist på jordnötter av hög kvalitet på världsomspännande marknader och ökade priser.

Samtidigt kämpar Brasilien för att exportera EU-specifika jordnötter på grund av bekämpningsmedel och aflatoxin. Även om landets plantering blev försenad på grund av höga temperaturer och brist på regn ökade den planterade arealen med cirka 10 procent. Som ett resultat av en ökad exportefterfrågan, främst från Ryssland, har Brasilien sett en prisökning på 10 procent.

För några veckor sedan ändrade prognosen om ett potentiellt sämre skördeutfall och allvarlig risk för aflatoxinproblem i USA drastiskt förväntningarna på den skörden också. Den amerikanska skörden ser ut att bli betydande, även om det är oklart om kvaliteten kommer att vara tillräcklig för den europeiska marknaden.

Argentina är nyckeln till jordnötsmarknaden

Jordnötter härstammar från Sydamerika (Bolivia, Peru och Brasilien), men idag odlas de i nästan 100 länder i tropiska och subtropiska regioner. På norra halvklotet sker skörden vanligtvis mellan september och november och på södra halvklotet mellan februari och maj.

Enligt FAOSTAT var den globala jordnötsproduktionen nästan 54 miljoner ton 2021, där Asien stod för den största produktionen (59,6 procent), följt av Afrika (30,3 procent) och Amerika (10 procent).

För några veckor sedan ändrades prognosen om ett potentiellt sämre skördeutfall och allvarlig risk för aflatoxinproblem i USA drastiskt förväntningarna på den skörden också. Den amerikanska skörden ser ut att bli betydande, även om det är oklart om kvaliteten kommer att vara tillräcklig för den europeiska marknaden.

Kina tenderar dock att inte exportera sin produktion. De största exportörerna av jordnötskärnor 2022 var Argentina, Indien och USA. Argentinska exportnivåer har vuxit avsevärt mellan 2018 och 2020. Trots en liten nedgång mellan 2020 och 2021 har Argentina behållit sin position som den största exportören.

De europeiska länderna Tyskland, Polen, Spanien och Italien – vid sidan av Storbritannien – är betydande importörer av jordnötskärnor. Tillsammans står de för 22,7 procent av den globala importen av jordnötskärnor.

Priserna kommer sannolikt att fortsätta stiga

Med priserna som redan är höga och utbudet begränsat kan Kina komplicera saken ytterligare. Trots att Kina är en stor producent, återhämtar sig fortfarande från den förlorade volymen på den tidigare skörden. 2022 var planteringsytan 4,6 procent lägre än 2021 men i år kommer den att öka med 2,8 procent. På grund av kraftiga regn under skörden och ökad efterfrågan skedde en prisökning på 16 procent i Kina – även om detta kan vara tillfälligt på grund av förväntad dynamik på marknaden efter semestern och den nuvarande skörden.

Enligt Kinas importstatistik har landet fortfarande en betydande efterfrågan på jordnötter. Men om Europa står inför jordnötsbrist kommer Kina att behöva hitta en ny källa. Redan har Kina bromsat importen av europeiska jordnötsprodukter.

Kinas jordnötsimport kommer att ligga kvar på mellan 600 000 ton och 1 000 000 ton per år, medan importen av jordnötsolja kommer att ligga kvar på mellan 240 000 ton och 300 000 ton. Detta skulle kunna monopolisera en stor del av Indiens export och orsaka huvudvärk för Europa.

Plantering på södra halvklotet närmar sig, om än hämmad av väder och skadedjur. Men de goda nyheterna är att höga priser får Argentina och Brasilien att utöka sina planteringsområden, vilket kan förbättra utbudet från juni och framåt om vädret samarbetar.

Icke desto mindre kommer första kvartalet 2024 att bli utmanande för Europa, med argentinska lager som snabbt töms och tanken på att fylla detta gap från andra källor i bästa fall spekulativ. Det kommer att finnas tillräckligt med utbud; frågan är om en högkvalitativ produkt kommer att finnas tillgänglig fram till nästa skörd från södra halvklotet.

Klicka för att kommentera

Populära

Exit mobile version