Följ oss

Nyheter

Den första börshandlade fonden som faktiskt köper Bitcoins

Publicerad

den

Den första börshandlade fonden som faktiskt köper Bitcoins

Den första börshandlade fonden som faktiskt köper Bitcoins ARK Web x.0 ETF (NYSEArca: ARKW), är den första börshandlade fonden som faktiskt köper Bitcoins. Många andra har talat om att de har för avsikt att köpa och replikera utvecklingen av denna kryptovaluta, men den aktivt förvaltade fonden ARKW blir alltså först ut med att verkligen investera i Bitcoin. ARKW, en börshandlad fond som arbetar med så kallade ”Disruptive companies”, eller ”störande företag” som är verksamma på en föränderlig marknad. ARKW publicerade i förra veckan ett pressmeddelande om att bolaget har köpt aktier i Grayscale’s Bitcoin Investment Trust (OTCQX: GBTC). Det skall emellertid påpekas att GBTC endast utgör 0,3 procent av kapitalet i ARKW, och är det minsta av denna börshandlade fonds innehav.

ETF-utgivaren ARK Invest anser att bitcoin, en form av digital valuta som har ökat i popularitet som ett alternativ till traditionella pappersvalutor, kan störa hela industrin för betalningsförmedling, vare sig det gäller kreditkort, elektroniska betalningar och remitteringar. I Dag är branschen värd cirka 500 miljarder dollar. Den nya formen av valutan har redan vunnit bred acceptans från stora företag, såsom Dell (NasdaqGS: DELL), Overstock (NasdaqGS: OSTK) och Expedia (NasdaqGS: EXPE).

Ark Invest säger att företaget tror på Bitcoin, både som en valuta och i form av dess tekniska plattform. I pressmeddelandet framgår också att Arik Invest anser att de nuvarande priserna är attraktiva och att Bitcoin fortfarande är i sin linda, men att det finns ett stort intresse för denna valuta i Silicon Valley, Wall Street och Washington, DC.

Handlades över 1 100 USD

Under slutet av 2013 fick Bitcoin en stor uppmärksamhet när priset steg till över 1 100 USD. Sedan dess har priset på denna kryptovaluta sjunkit till cirka 230 USD. ARKW spår emellertid att ett stort antal företag kommer att gynnas av en ökad användning av Bitcoin, allt från företag som delar teknik, infrastruktur och tjänster inom cloud computing, big data, sociala medier, Internet, gateways, e-handel, mediaekosystem, hälsovård, och delar ekonomi.

GBTC som är noterar i USA, på den så kallade OTC-marknaden, over–counter marknaden, köper och säljer Bitcoin genom en vanlig aktiedepå. GBTC är strukturerat som en open-end-fund. Tidigare har tvillingarna Winklevoss sagt att de har för avsikt att lansera en börshandlad fond som replikerar utvecklingen av Bitcoin. Winklevoss Bitcoin Trust ETF (COIN) verkar emellertid ha fastnat i byråkratin eftersom detta uttalande kom redan 2013. Sedan dess har det emellertid hänt saker, tvillingarnas Bitcoin ETF har både reserverat ett kortnamn och beslutat om vilken börs den börshandlade fonden skall listas på. Det slutliga tillståndet låter emellertid vänta på sig.