Följ oss

Nyheter

De tre bästa sätten att köpa den tyska aktiemarknaden

Publicerad

den

Tyska aktiemarknaden

Tyskland är den enskilt största ekonomin i Europa, och den fjärde största ekonomin i världen mätt i termer av bruttonationalprodukten, BNP. Cirka 71 procent av Tysklands BNP härrör sig från servicesektorn. I artikeln nedan presenterar vi de tre bästa sätten att köpa den tyska aktiemarknaden med hjälp av börshandlade fonder.

Tyskland fungerar som högkvarter för ECB, den europeiska centralbanken, som är belägen i Frankfurt. Fordonsindustrin är en av de största källorna till inkomster för Tyskland, och betraktas i allmänhet som den mest innovativa i världen. Bland de största konkurrenterna när det gäller produktion finns Japan, USA och Kina som alla är större än Tyskland. När Fortune Global 500 rankade de 500 största börsföretagen hade 28 av dem sitt huvudkontor i Tyskland.

Tyskland är emellertid också känd för att landet har en stor andel små och medelstora företag med hög specialisering, något som globalt sett är känt som Mittelstand modellen. Närmare 1 000 av dessa företag är globala marknadsledare i sina sektorer och branscher.

De produkter som Tyskland exporterar är vad som särskiljer landets tillverkningsindustri från andra länder. En studie från 2011 indikerar att Tyskland exporterar världens mest komplexa tillverkade produkter. Detta gör det möjligt för den tyska tillverkningsindustrin att upprätthålla en betydande fördel till andra länder i Euroområdet som inte är lika specialiserade när det gäller produktion och verkstadsindustrin.

Även om det är relativt enkelt för en svensk placerare att köpa aktier direkt i tyska företag som endera handlas på den tyska börsen eller på andra europeiska börser så är det många som föredrar att investera med hjälp av börshandlade fonder eftersom de utgör ett enkelt alternativ.

Tre ETFer som erbjuder exponering mot Tyskland är det First Trust Germany AlphaDEX Fund (NYSEArca: FGM), iShares MSCI Germany Small-Cap ETF (NYSEArca: EWGS) och Deutsche Bank db-X Trackers MSCI Germany Hedged Equity ETF (NYSEArca: DBGR). Samtliga kan handlas av svenska placerare genom de flesta nätmäklarna. De tre bästa sätten att köpa den tyska aktiemarknaden.

First Trust Germany AlphaDEX Fund

First Trust Germany AlphaDEX Fund replikerar kursutvecklingen för Defined Germany Index, en modifierat likaviktat dollarnominerat index. Indexet identifierar aktier som ingår i S&P Germany BMI Index och har möjligheten att generera ett positivt alfa i jämförelse med mer traditionella och passiva index.

First Trust Germany AlphaDEX är utgiven av First Trust, och anses ha en medelhög risk. Denna börshandlade fond har cirka 260 MUSD under förvaltning och debiterar ett förvaltningsarvode om 0,8 procent per år. Samtidigt har den historiskt sett gett en direktavkastning på cirka 1,05 procent. Bland de största innehaven märks till exempel K+S AG (XETRA: SDF), en gödseltillverkare, Daimler AG (DDAIY) och Krones AG (XETRA: KRN). Denna ETF kan vara ett lämpligt val för den som söker en exponering mot den tyska ekonomin och den tyska aktiemarknaden.

iShares MSCI Germany Small-Cap ETF

iShares MSCI Germany Small-Cap ETF är en börshandlad fond som strävar efter att ge sina andelsägare en avkastning som motsvarar MSCI Germany Small-Cap Index, före avgifter. Det underliggande indexet är ett mått för utförandet av aktier i Small Cap-bolag som är noterade på den tyska värdepappersmarknaden. Fonden investerar vanligen minst 90 procent av sina tillgångar i värdepapper i det underliggande indexet eller depåbevis som representerar värdepapper i indexet

Denna börshandlade fond är utgiven av iShares, och anses ha en medelhög risk. Denna börshandlade fond har cirka 27 MUSD under förvaltning och debiterar ett förvaltningsarvode om 0,59 procent per år. Samtidigt har den historiskt sett gett en direktavkastning på cirka 1,73 procent. Bland de största innehaven märks till exempel MTU Aero Engines AG (XETRA: MTX); Wirecard AG (XETRA: WDI), ett finansiellt teknologiföretag; och Freenet AG (XETRA: FNTN), en peer-to-peer-plattformen som specialiserat sig på censur-fri kommunikation. Denna börshandlade fond är väl lämpad för investerare som söker tillgång till tyska aktier inom Small Cap segmentet med hög tillväxtpotential

Deutsche Bank db-X Trackers MSCI Germany Hedged Equity ETF

Deutsche Bank db-X Trackers MSCI Germany Hedged Equity ETF är en börshandlad fond som strävar efter att ge sina andelsägare en avkastning som motsvarar MSCI Germany US Dollar Hedged Index. Detta index är konstruerat för att minimera investerarnas exponering mot prisfluktuationer mellan den amerikanska dollarn och euron.

Denna börshandlade fond är utgiven Deutsche Asset & Wealth Management och anses ha en medelhög risk. Denna börshandlade fond har cirka 200 MUSD under förvaltning och debiterar ett förvaltningsarvode om 0,45 procent per år. Bland de största innehaven märks till exempel Bayer AG (XETRA: BAYN); BASF AG (XETRA: BAS), en stor kemisk tillverkare; och Siemens AG (XETRA: SIE). Den främsta fördelen som erbjuds av denna fond är dess säkring av euron mot den amerikanska dollarn, vilket ger minimal valutarisk för amerikanska placerare.

De tre bästa sätten att köpa den tyska aktiemarknaden

Fortsätt läsa
Klicka för att kommentera

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.