Följ oss

Nyheter

De är sämst på fondförvaltning

Publicerad

den

De är sämst på fondförvaltning

Enligt en undersökning beställd av SVT har Morningstar kommit fram till följande slutsatser gällande de svenska storbankernas fondförvaltning. De är sämst på fondförvaltning.

Slutresultat (1 är bäst, 100 sämst):

  • Handelsbanken: 49, bättre än Europasnittet.
  • Swedbank: 50, som snittet.
  • SEB: 54, sämre än snittet.
  • Nordea: 67, sämre än snittet

Nordeas Spektrafond har ett förvaltat kapital på cirka 4,2 miljarder. Enligt SVTs egen granskning har denna fond gått upp med 2%10 år ”bara” 30% sämre än sitt jämförelseindex. Fonden klassas som en globalfond med fokus på Sverige. För denna briljanta förvaltning tar Nordea i dagsläget ut en förvaltningsavgift på 1,52% per år.

För vår del tycker vi att statistik som denna är underbar då fler och fler privatinvesterare får upp ögonen för bankernas urusla förvaltning. Varför? Jo, detta talar för att passiv förvaltning genom ETF:er/börshandlade fonder kommer ta över allt mer. Varför skulle någon köpa denna aktivt förvaltade skräpfond när du kan köpa en passivt förvaltad Sverige ETF till en förvaltningsavgift på 0,2-0,3% per år eller en global ETF till en kostnad om 0,22-0,45% per år? Problemet är att vi svenskar inte är kända för att byta fonder speciellt ofta. Någon gång måste gränsen vara nådd även för soffliggarna.

Fortsätt läsa
Klicka för att kommentera

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.