Vi är mitt i en livsmedelsrevolution. Inte bara vill vi veta mer om vad vi äter, men vi vill också veta mer om var det kommer ifrån. Det innebär även att det blivit allt hetare att investera på detta område. Ett sätt att göra detta på är genom den börshandlade fonden Rize Sustainable Future of Food UCITSETF (FOOD).
Globala livsmedelssystem kämpar redan för att tillgodose de dietära behoven hos världens 7,8 miljarder starka befolkning. Fetma och relaterade sjukdomar ökar, och de förödande miljöeffekterna av ohållbara jordbruks- och tillverkningsprocesser har blivit mycket tydliga. Om inget förändras kommer dessa problem bara att bli värre. När allt kommer omkring är den globala befolkningen på väg att nå 10 miljarder år 2050.
Fler och fler av oss inser att världens framtid står på spel. Och idag bildas allt fler företag för att möta vår växande efterfrågan på hälsosam, prisvärd och näringsrik mat som tillverkas med miljövänliga metoder. Detta är helt meningsfullt ur ett affärsperspektiv.
Produkterna och praxis som omger hållbar mat representerar tillsammans en enorm marknadstillväxtmarknad som är här för att stanna. Att komma in på bottenvåningen gör det inte bara möjligt för företag att ge tillbaka något till jorden, men det kan också stå för att göra dem till stora multiplar av långsiktig avkastning. Vid sidan av elektrifieringen av fordon och ökningen av förnybar energi ser vi dagens livsmedelsrevolution som en av århundradets investeringsmöjligheter.
Så hur kom vi hit?
Enkelt uttryckt har konventionella livsmedelssystem inte varit i stånd att hantera den snabba befolkningstillväxten. Med så många fler människor att föda, har fokus tvingats bort från näring och mot leverans av så många kalorier som möjligt till så lite kostnad som möjligt. Denna ”skalfördelar” -metod har gett upphov till otaliga allvarliga konsekvenser.
Ta den stigande användningen av billiga fossila bränslen, mekaniserat jordbruk, kemiska gödselmedel, livsmedelsbearbetning och ohållbara förpackningsmetoder som ett exempel. Fråga alla forskare, så kommer de att berätta att alla dessa leder till otäcka processer som gödselavrinning, icke-punktföroreningar och växthusgasutsläpp som skadar lokala, regionala och till och med globala ekosystem.
Vi har också sett en oproportionerlig förändring av den globala livsmedelsproduktionen mot mindre tillväxtmarknader. Detta är vettigt för företag i första världen – arbetskraft och skatter är lägre i dessa länder medan miljöreglerna är slappare. Men bördan på den mottagande änden är hemsk. Traditionella livsmedelssystem skadas eller förstörs regelbundet och drabbar befolkningens hälsa, ekosystem och kulturer i processen.
World Resources Institute beskriver krisens omfattning väl när det står:
”Om dagens produktionsnivåer skulle förbli konstanta fram till 2050, skulle utfodring av planeten innebära att de flesta av världens kvarvarande skogar rensades, att utplåna tusentals fler arter och släppa ut tillräckliga växthusgasutsläpp för att överstiga 1,5 ° C och 2 ° C uppvärmningsmål som anges i Parisavtalet, även om utsläppen från all annan mänsklig verksamhet helt eliminerades. ”
Hälsoeffekterna ger en lika obehaglig läsning. Som du kan föreställa dig har fokus på kvantitet snarare än kvalitet drabbat kvaliteten på maten runt om i världen och orsakat en stor uppgång i relaterade sjukdomar. Ungefär 463 miljoner människor lever nu med diabetes globalt, enligt International Diabetes Federation. Denna siffra kommer att stiga till nästan 700 miljoner år 2045.
Men saker och ting förändras
De senaste åren har ett markant, globalt skifte från konventionella livsmedelssystem och mot hållbara livsmedelssystem uppstått, både i företag och befolkningar. Dessa är nu centrala för många, om inte alla, av de 17 medlemmarna i FN: s mål för hållbar utveckling.
Hållbara matsystem gör i stort sett vad det säger på burken: de ger hälsosam mat till människor samtidigt som de skyddar och förbättrar de miljö-, ekonomiska och sociala nätverk som omger mat. Detta täcker allt från utveckling av mer hållbara livsmedelsdistributionssystem, skapande av hållbara dieter och minskning av matsvinn.
Företag som är anpassade till dessa mål presenterar den perfekta blandningen av stor tillväxtpotential och ansvarsfull drift. Att få exponering för vad vi ser som en en-i-en-generation, hållbar investeringsmöjlighet bör ses som ett måste.
Det finns flera undersektorer för att få denna exponering, såsom växtbaserade och ekologiska livsmedel, livsmedelssäkerhet och testning, precisionsjordbruk och jordbruksvetenskap, landbaserad vattenbruk och hållbar förpackning. De kan alla verka lite ”futuristiska”, men gilla det eller inte, den hållbara livsmedelsrevolutionen är här för att stanna och de långsiktiga effekterna för vår hälsa och miljön tas helt klart mycket seriöst av många nationer över hela världen.
Det är mycket troligt att det också är hälsosamt för våra investeringsutsikter och det kan mycket väl vara nyckeln till att låsa upp för stor avkastning när hållbara livsmedelssystem börjar dominera världen. Rize Sustainable Future of Food UCITSETF (FOOD) ger exponering mot hållbara livsmedelssystem.
iShares MSCI World Industrials Sector ESG UCITSETF USD (Dist) (WINS ETF) med ISIN IE00BJ5JP659, försöker följa MSCI World Industrials ESG Reduced Carbon Select 20 35 Capped-index. MSCI World Industrials ESG Reduced Carbon Select 20 35 Capped-index spårar industrisektorn på de utvecklade marknaderna över hela världen (GICS-sektorklassificering). Aktierna som ingår filtreras enligt ESG-kriterier (miljö, social och bolagsstyrning). Uteslutna sektorer och företag: vapen, tobak, termiskt kol, oljesand, bristande efterlevnad av FN:s Global Compact. Vikten av den största beståndsdelen är begränsad till 35 % och vikten av alla andra beståndsdelar är begränsad till maximalt 20 %.
Den börshandlade fondens TER (total cost ratio) uppgår till 0,18 % p.a. iShares MSCI World Industrials Sector ESG UCITSETF USD (Dist) är den enda ETF som följer MSCI World Industrials ESG Reduced Carbon Select 20 35 Capped-index. ETFen replikerar det underliggande indexets prestanda genom fullständig replikering (köper alla indexbeståndsdelar). Utdelningarna i ETFen delas ut till investerarna (halvårsvis).
iShares MSCI World Industrials Sector ESG UCITSETF USD (Dist) är en liten ETF med tillgångar på 42 miljoner euro under förvaltning. Denna ETF lanserades den 7 april 2022 och har sin hemvist i Irland.
Varför WINS?
Exponering mot stora och medelstora företag på utvecklade marknader involverade i tillverkning och distribution av kapitalvaror, tillhandahållande av kommersiella tjänster och leveranser och tillhandahållande av transporttjänster
Designad för investerare som vill ha exponering mot World Industrials Sector optimerad för att minska kolintensiteten och potentiella utsläpp, öka ESG-poängen och minimera tracking error i förhållande till moderindex.
Undersökt för att ta bort företag som är inblandade i kontroversiella, kärnvapen och konventionella vapen, civila skjutvapen, tobak, termiskt kol, oljesand och företag som klassificeras som brott mot FN:s Global Compact-principer, samt företag som har varit inblandade i allvarlig ESG relaterade kontroverser
Investeringsmål
Fonden strävar efter att uppnå en total avkastning på din investering, genom en kombination av kapitaltillväxt och inkomst på fondens tillgångar, vilket återspeglar avkastningen från MSCI World Industrials ESG Reduced Carbon Select 20 35 Capped Index
Alla säger att Bitcoin var den bäst presterande tillgången under det senaste decenniet … och det var det.
Men här är något som de flesta inte berättar för dig:
Glöm aldrig bort historien
Den bästa tillgången under ett decennium är nästan aldrig den bästa under nästa.
Låt oss titta på de senaste 7 decennierna
1960-talet? Amerikanska aktier var hjältarna, ledda av tillväxtföretagen ”Nifty Fifty”. Men på 1970-talet slog inflationen till hårt och samma aktier sjönk med nästan 50 %.
1970-talet? Guldpriset steg kraftigt med över 1 400 % … och föll sedan med 50 % på 80-talet.
1980-talet? Japans aktiemarknad exploderade … sedan kraschade den och gick in i årtionden av stagnation.
1990-talet? Teknikaktier (Nasdaq) steg… och kollapsade sedan i dotcom-kraschen.
2000-talet? Tillväxtmarknader och råvaror dök upp … men underpresterade sedan under 2010-talet.
2010-talet? Bitcoin och Big Tech blev paraboliska … nu står de inför reglering, volatilitet och långsammare vinster.
Vad är lärdomen?
Att jaga det som var hett leder oftast till besvikelse.
De största avkastningarna kommer ofta från platser som ingen uppmärksammar.
Så innan du listar det senaste decenniets vinnare, fråga dig själv:
Vart ska pucken ta vägen härnäst, inte dit den redan har varit?
Amundi S&P 500 Equal Weight UCITSETFAcc (EQSP ETF) med ISIN LU2991918421, syftar till att följa S&P 500® Equal Weight-indexet. S&P 500® Equal Weight (EWI)-indexet följer amerikanska large caps, större företag och är likaviktade med en fast vikt på 0,20 %.
Den börshandlade fondens totala kostnadskvot (TER) uppgår till 0,12 % per år. Amundi S&P 500 Equal Weight UCITSETFAcc är den billigaste ETFen som följer S&P 500® Equal Weight-indexet. ETFen replikerar det underliggande indexets utveckling syntetiskt med en swap. Utdelningarna i ETFen ackumuleras och återinvesteras.
Amundi S&P 500 Equal Weight UCITSETFAcc är en liten ETF med 86 miljoner euro i förvaltningstillgångar. Den börshandlade fonden lanserades den 18 mars 2025 och har sitt säte i Luxemburg.
Investeringsmål
Amundi S&P 500 Equal Weight UCITSETFAccsträvar efter att så nära som möjligt, oavsett om trenden är stigande eller fallande, replikera resultatet för S&P 500 Equal Weight NTR Index (indexet), och att minimera spårningsfelet mellan delfondens substansvärde och indexets resultat. Delfonden strävar efter att uppnå en spårningsfelnivå för delfonden och dess index som normalt inte överstiger 1 %.
Det betyder att det går att handla andelar i denna ETF genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel Nordnet, SAVR, DEGIRO och Avanza.