Följ oss

Nyheter

Coronapandemin har ökat behovet av cybersäkerhet

Publicerad

den

Coronapandemin har ökat behovet av cybersäkerhet

Den första kända cyberattacken skedde så tidigt som 1988. För de av er som inte känner till denna attack utnyttjade den en mask som kallades ”Morris Worm”, som började installera sig på datorer, infekterade dem och försvagade dem innan den kraschar dem. Denna mask skadade cirka 6000 datorer, vilket vid den tiden representerade ungefär 10% av hela internet. Under de kommande årtiondena skulle datorer och anslutningar bli ännu mer allestädes närvarande, eftersom hur vi arbetar och spelar alltmer gick online; och var, skulle kombinationen av chips och sensorer bli själva nätet där vi lever våra liv.

Idag lever vi i en värld där opportunistiska cyberangripare finns överallt. I år har de utnyttjat pandemin, särskilt rädslan kring pandemin, för sin egen personliga vinst. Under de första 100 dagarna av utbrottet ökade antalet skräppostmeddelanden med Coronavirus-tema med 26 procent, medan antalet efterliknande attacker ökade med 30 procent. Data från cybersäkerhetsföretaget Palo Alto Networks (PAWN) avslöjade tidigare i år att cirka 1800 skadliga Coronavirusrelaterade domäner registrerades varje dag, varav ungefär en tredjedel av dessa riktade sig till USA. Microsoft (MSFT) kom också ut med en rapport som noterade att angripare använde rädsla kring Coronavirus för att locka användare att klicka på skadliga länkar och avsked med personlig och/eller mycket känslig information som inloggningsuppgifter.

Ett anmärkningsvärt system såg Cyberangripare använda en kopia av den interaktiva instrumentpanelen av virusinfektioner och dödsfall som producerats av Johns Hopkins University för att sprida lösenordsstöld av skadlig kod över nätet. En nyligen genomförd undersökning från Next Caller om pandemirelaterade säkerhetsproblem visade att 44% av respondenterna noterade en ökning av e-post, samtal och texter från okända källor. Detta är en vanlig markör för nätfiskeattacker – bedrägerier där hackare utgör företag eller betrodda personer som erbjuder legitima tjänster för att lura mottagare att avslöja privat information.

Hackare riktade in sig mot Världshälsoorganisationen

Förutom de ”normala” cyberattacker som vill få en persons personliga information, medför pandemin också nya attackvektorer, särskilt ”socialtekniska attacker”. I april i år rapporterade Världshälsoorganisationen (WHO) en dramatisk ökning av antalet cyberattacker riktade mot dess personal. Vid ett tillfälle läcktes 450 aktiva WHO-e-postadresser online och enligt uppgift ”tusentals tillhörande andra som arbetar med det nya Coronavirusresponsen.” Under tiden riktade dåliga aktörer som imiterar WHO i e-post till allmänheten med system för att kanalisera donationer till en fiktiv fond och inte till den autentiska COVID-19 Solidarity Response Fund.

Attacker som liknade Coronavirushjälppaket

Vidare gav USAs svar på pandemin, där miljontals amerikaner erbjöds ekonomiska konsekvenser som godkänts av Coronavirus Aid, Relief and Economic Security Act (dvs. CARES Act), ett annat mål för cyberbrottslingar. E-postmeddelanden som innehåller skadliga bilagor skickades med ämnen relaterade till hjälppaketet. En hette ”RE: UN COVID-19 Stimulus” och distribuerade ett spionprogram som kallas AgentTesla (även utformat för att också stjäla information), medan en annan hette “COVID-19 Payment” och distribuerade skadlig programvara som kallas Zeus Sphinx. Tanken bakom båda attackerna var att leda offret till en falsk inloggningssida, där den slutliga betalningen förmodligen levererades. En annan typ av attack utnyttjar stulna, personligt identifierbara uppgifter för att skicka bedrägliga arbetslöshetskrav.

”Jag tror att vi är mer mottagliga för felinformation och ideologiska attacker på grund av den globala Covid-19-hälsokrisen, motstridig information om röstning via post, och främst på grund av hur polariserade, stam- och i allmänhet intoleranta vi har blivit av varandra som en samhälle.” – Alexander Urbelis, Partners på Blackstone Law Group

Och dessa attacker har inte begränsats till vanliga människor. Även företag har drabbats. En av dessa attacker fick ett franskt läkemedelsföretag att betala 7,25 miljoner dollar till en falsk leverantör för inköp av handdesinfektionsmedel och skyddsmasker.

Hackare inriktade på videokommunikationsplattformar

Med människor som arbetar hemifrån har pandemin öppnat nätverkssårbarheter av alla slag för företag som har varit (för det mesta) oförberedda. Dessa har använt bärbara datorer och smartphones samt hemmaroutrar, åtkomstpunkter och andra IOT-enheter.

Videokommunikationsplattformar blev ett mål när hackare försökte infiltrera videosessioner och andra hotaktörer registrerade falska domäner och distribuerade skadliga appar som imiterar Zoom Video Communications (ZM), Microsoft Teams och andra webbkonferenssajter. Enligt Abnormal Security är dessa typer av skadliga e-postmeddelanden faktiskt ganska övertygande och innehåller länkar till målsidor som är identiska med vad en användare kan förvänta sig från en legitim Zoom- eller Microsoft Teams-sida. I en nyligen genomförd undersökning sade Gartner att 82 procent av organisationerna skulle tillåta anställda att arbeta på distans åtminstone en del av tiden framåt, vilket innebär att sådana slutpunkter sannolikt förblir målvektorer för hackare.

Hackare som riktar sig till det amerikanska valet

Under de senaste månaderna varnade Microsoft att de hade upptäckt cyberattacker riktade mot organisationer som är inblandade i det kommande amerikanska presidentvalet. Dessa attacker hade riktat in sig på människor med både Trump och Biden-kampanjer. En grupp som kallades Strontium, som verkade från Ryssland, attackerat mer än 200 organisationer inklusive politiska kampanjer, förespråksgrupper, partier och politiska konsulter. en annan grupp känd som Zirconium, som verkade från Kina, hade attackerat högt profilerade individer som var associerade med valet, inklusive personer som var associerade med Joe Biden för presidentkampanj och framstående ledare i det internationella samhället; och slutligen har en grupp som kallas Phosphorus, som verkar från Iran, attackerat personliga konton för personer som är associerade med Donald Trump för presidentkampanj.

”Det finns en allmän känsla i cybersäkerhetsgemenskapen att omfattningen av attackerna och omfattningen av desinformationskampanjer har ökat synligt sedan 2016. Det finns mer rekognosering, större inriktning samt nyare hacktekniker.” – Dr. Chenxi Wang, General Partners på Rain Capital

Enligt uppgifter som publicerats av företaget Specops med lösenordshantering och autentiseringslösningar har USA utsatts för fler cyberattacker från fientliga aktörer än någon annan nation i världen. Företaget ser att cyberbrott fortsätter att öka. Specifikt rapporterar Specops att IT-brottslighet kan förväntas kosta den globala ekonomin så mycket som 6 biljoner dollar per år fram till 2021.

Allt detta ger en gynnsam syn på utgifter för cybersäkerhet, inte bara för 2021 utan också utöver det, eftersom företag, regeringar och individer försöker skydda sin kritiska infrastruktur i en alltmer digital tid. Alla dessa teman är bra för cybersäkerhetsföretag.

This Featured Article has been produced by Tematica Research LLC.

Fortsätt läsa
Annons
Klicka för att kommentera

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Nyheter

Franklin Templeton lanserar US Mega Cap 100 ETF för europeiska investerare

Publicerad

den

Franklin Templeton är glada att kunna tillkännage lanseringen av sin nya Franklin US Mega Cap 100 UCITS ETF. Den nya ETFen är utformad för att ge investerare riktad exponering mot de 100 största amerikanska mega-cap-aktierna, vilka är de ledande företagen från världens största aktiemarknad. Detta erbjudande är ytterligare ett tillägg till Franklin Templeton ETF-sortimentet och bringar det totala antalet indexerade ETFer till 28 och dedikerade ETFer med exponering mot amerikanska aktier till fem.

Franklin Templeton är glada att kunna tillkännage lanseringen av sin nya Franklin US Mega Cap 100 UCITS ETF. Den nya ETFen är utformad för att ge investerare riktad exponering mot de 100 största amerikanska mega-cap-aktierna, vilka är de ledande företagen från världens största aktiemarknad. Detta erbjudande är ytterligare ett tillägg till Franklin Templeton ETF-sortimentet och bringar det totala antalet indexerade ETFer till 28 och dedikerade ETFer med exponering mot amerikanska aktier till fem.

ETFen noterades på Deutsche Börse Xetra (XETRA) den 8 maj 2025, London Stock Exchange (LSE), Euronext Paris och Borsa Italiana den 9 maj 2025. Dessutom är den registrerad i Österrike, Danmark, Finland, Frankrike, Tyskland, Irland (hemvistland), Italien, Luxemburg, Nederländerna, Spanien, Sverige och Storbritannien.

Den nya ETFen kommer att följa Solactive US Mega Cap 100 Select Index, som i sin tur följer utvecklingen för de 100 största företagen inom Solactive GBS United States 500 Index. Urvalet baseras på totalt börsvärde. Företag involverade i kontroversiella vapen exkluderas. Genom att vikta komponenter enligt deras fritt flytande börsvärde syftar indexet till att säkerställa bred marknadsrepresentation samtidigt som diversifieringen bibehålls.

Caroline Baron, chef för ETF-distribution, EMEA, Franklin Templeton, kommenterade: ”Om man ser tillbaka 30 år har de 100 största värdepapperen i amerikanska aktier uppnått större marknadsuppsida än ett bredare index som S&P 500. Denna ETF kan användas av investerare som ett smidigt verktyg för att öka exponeringen mot den amerikanska aktiemarknaden eller snabbt genomföra en riskbaserad handel, vilket erbjuder en tydlig risk-avkastningsprofil.”

Viktiga funktioner hos Franklin US Mega Cap 100 UCITS ETF

  • Förbättrad avkastningspotential: Den nya ETFen kommer att fokusera på de 100 största amerikanska mega-cap-aktierna, som historiskt sett har överpresterat bredare index.
  • Riktad exponering: Den kommer att ge ett strategiskt verktyg för investerare att övervikta de största tillväxtnamnen på den amerikanska marknaden.
  • Kostnadseffektiv: Den nya ETF:en erbjuder en kostnadseffektiv lösning för att få tillgång till de största amerikanska mega-cap-aktierna med en total kostnadskvot (TER) på 0,09 %4

De nya ETFerna kommer att förvaltas av Dina Ting, chef för Global Index Portfolio Management, och Lorenzo Crosato, ETF-portföljförvaltare, som har mer än tre decenniers kombinerad erfarenhet inom kapitalförvaltningsbranschen och dokumenterad meritlista inom hantering av ETF-strategier. Matt Harrison, chef för Amerika (ex USA), Europa och Storbritannien, tillade: ”Franklin Templeton är dedikerade till att bygga ut sitt ETF-utbud för att ge investerare en mängd olika verktyg för att uppnå sina investeringsmål. Lanseringen av Franklin US Mega Cap 100 UCITS ETF exemplifierar detta engagemang. Denna nya ETF erbjuder inte bara attraktiv avkastningspotential utan fungerar också som ett strategiskt verktyg för investerare att övervikta de största tillväxtföretagen på den amerikanska marknaden.”

Rafaelle Lennox, chef för UCITS ETF-produktstrategi, Franklin Templeton, påpekade: ”Den amerikanska aktiemarknaden är fortfarande ett kraftpaket inom globala investeringar, driven av kontinuerlig innovation och stark vinsttillväxt. Genom att fokusera på de 100 ledande företagen sett till börsvärde kommer denna exponering att anpassas och utvecklas för att representera den underliggande amerikanska aktiemarknaden allt eftersom den förändras över tid.”

Franklin Templetons globala ETF-plattform gör det möjligt för investerare att uppnå sina önskade investeringsresultat genom en rad indexerade och aktiva ETFer. Med stöd av styrkan och resurserna hos en av världens största kapitalförvaltare har den globala ETF-plattformen cirka 38 miljarder dollar i förvaltat kapital globalt per den 30 april 2025.

  Xetra TickerLSE TickersBorsa Italiana TickerEuronext Paris Ticker
NamnISINEURUSDGBPEUREUR
Franklin US Mega Cap 100 UCITS ETFIE0008M1R3N4USMCUSMCU100US100US100

Fortsätt läsa

Nyheter

Varför tar det så lång tid att köpa traditionella fonder?

Publicerad

den

De flesta av oss har någon gång suckat över att de traditionella fonder som vi ville köpa blev så pass mycket dyrare än förväntat. De flesta som valt att investera i fonder är förvisso långsiktiga, och har inte för avsikt att daytrada med traditionella fonder. Oavsett detta kan det bli betydligt dyrare än tänkt om det tar lång tid att köpa traditionella fonder.

De flesta av oss har någon gång suckat över att de traditionella fonder som vi ville köpa blev så pass mycket dyrare än förväntat. De flesta som valt att investera i fonder är förvisso långsiktiga, och har inte för avsikt att daytrada med traditionella fonder. Oavsett detta kan det bli betydligt dyrare än tänkt om det tar lång tid att köpa traditionella fonder.

Ärligt talat så har nog inte ens finansproffs fullständig koll på vad de får för kurs när de köper fondandelar. Undantaget torde vara de som arbetar med just fondhandel, något som är en hel vetenskap. Visste du till exempel att traditionella fonder inte har köp- eller säljkurser som du har på en vanlig aktie?

Istället är det något som heter NAV-kursen som styr priset som du får betala för din fond. Det är det sammanlagda värdet på allt vad fonden äger, minus avgifterna, vilket sedan delas med antalet andelar. Kalla det för fondens substansvärde i brist på bättre, men det är en bra beskrivning. Nu blir det emellertid komplicerat eftersom olika fondbolag räknar fram sitt NAV-värde vid olika tillfällen.

Nästa ord som vi måste lära oss är brytttid, vilket utgör den sista tidpunkten på dagen som det går att lägga en order. Bryttiden skall framgå av fondens informationsblad. Är bryttiden 10,00 är det en större chans att det pris du får betala överensstämmer med NAV-värdet än om bryttiden är klockan 16,00. Så är det i alla fall i teorin. Vad händer om du väljer att köpa en fond som investerar i amerikanska aktier? Vad händer när du köper en fond som investerar i Sydkorea? Ja Du förstår själv, att handla med traditionella fonder är en hel vetenskap.

Handelsdagen är den delen av dagen som är före bryttiden. Lägger du en säljorder efter bryttiden räknas nästföljande dag som handelsdag, givet att det är en dag då det sker handel.

Skulle du vilja sälja en fond för att köpa en annan fond kan du behöva räkna med att det tar några dagar. Det kan dröja flera dagar innan försäljningen är bokförd och du har pengarna på ditt konto. Särskilt lång tid tar det om det är ett utländskt fondbolag.

Förvaltningsavgiften dras dagligen

När vi skrev om NAV-värdet skrev vi att det var värdet på alla fondens innehav, minus avgifterna. Alla fonder tar varje dag ut 1/365-del av sin förvaltningsavgift. Om vi antar att denna är på en procent, blir det en daglig kostnad på 2,74 kronor för ett innehav om 100 000 kronor.

Det finns emellertid att alternativ, ETFer, eller börshandlade fonder. Med hjälp av dessa är du bara begränsad till börsens öppettider. Du köper dina andelar på börsen, genom din vanliga mäklare eller bank, till exempel DEGIRONordnet, Aktieinvest och Avanza. I vissa fall tillkommer en växlingsavgift. Detta då utbudet av börshandlade fonder på den svenska börsen är ganska lågt. I Tyskland finns Xetra, Europas största marknadsplats för ETFer. I och med att denna börs finns i Tyskland sker handeln i euro.

Fortsätt läsa

Nyheter

BJLA ETF investerar i med tech över hela världen

Publicerad

den

BNP Paribas Easy ECPI Global ESG Med Tech UCITS ETF USD (BJLA ETF) med ISIN LU2533811084, försöker följa ECPI Global ESG Medical Tech-index. ECPI Global ESG Medical Tech-index spårar företag från utvecklade marknader över hela världen som är aktiva inom medicinteknikbranschen. Aktierna som ingår filtreras enligt ESG-kriterier (miljö, social och bolagsstyrning). De utvalda värdepapperen viktas lika i indexet.

BNP Paribas Easy ECPI Global ESG Med Tech UCITS ETF USD (BJLA ETF) med ISIN LU2533811084, försöker följa ECPI Global ESG Medical Tech-index. ECPI Global ESG Medical Tech-index spårar företag från utvecklade marknader över hela världen som är aktiva inom medicinteknikbranschen. Aktierna som ingår filtreras enligt ESG-kriterier (miljö, social och bolagsstyrning). De utvalda värdepapperen viktas lika i indexet.

Den börshandlade fondens TER (total cost ratio) uppgår till 0,30 % p.a. BNP Paribas Easy ECPI Global ESG Med Tech UCITS ETF USD är den billigaste ETF som följer ECPI Global ESG Medical Tech-index. ETFen replikerar det underliggande indexets prestanda genom full replikering (köper alla indexbeståndsdelar). Utdelningarna i ETFen ackumuleras och återinvesteras.

BNP Paribas Easy ECPI Global ESG Med Tech UCITS ETF USD är en mycket liten ETF med tillgångar på 1 miljon euro under förvaltning. Denna ETF lanserades den 18 januari 2023 och har sin hemvist i Luxemburg.

Handla BJLA ETF

BNP Paribas Easy ECPI Global ESG Med Tech UCITS ETF USD (BJLA ETF) är en europeisk börshandlad fond. Denna fond handlas på flera olika börser, till exempel Deutsche Boerse Xetra och Euronext Paris.

Det betyder att det går att handla andelar i denna ETF genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel DEGIRONordnet, Aktieinvest och Avanza.

Börsnotering

BörsValutaKortnamn
Euronext ParisUSDMTUSD
SIX Swiss ExchangeUSDMTUSD
XETRAUSDBJLA

Fortsätt läsa

Populära