Följ oss

Nyheter

Certifikat är pålitliga så länge banken inte går under

Publicerad

den

Låt oss titta på certifikat, ofta benämnda ETNer, deras fördelar men också risker. Med förra månadens bankproblem och brandförsäljningen av Credit Suisse (CS) till UBS Group (UBS), så finns det ett intressant hörn på marknaden för börshandlade produkter (ETP), det som handlar om börshandlade certifikat, exchange traded notes eller ETNer, som är värt att titta närmare på.

Låt oss titta på certifikat, ofta benämnda ETNer, deras fördelar men också risker. Med förra månadens bankproblem och brandförsäljningen av Credit Suisse (CS) till UBS Group (UBS), så finns det ett intressant hörn på marknaden för börshandlade produkter (ETP), det som handlar om börshandlade certifikat, exchange traded notes eller ETNer, som är värt att titta närmare på.

ETNer representerar cirka 10 miljarder USD av de cirka 7 biljoner USD som investerats i ETPer i USA eller cirka 0,14 % av investerade tillgångar. Ändå ger de en möjlighet för investerare att få tillgång till exponeringar som de annars inte skulle kunna komma åt även om det har förändrats över tiden och ger också flera inkomstströmmar för bankerna som ger ut dessa produkter.

Vad är ett certifikat?

Certifikat betraktas på de de strängaste kapitalmarknaderna som efterställda skulder. Denna skuld är emitterad av banker som ger innehavarna en inkomstström baserat på avkastningen av någon underliggande tillgång. I USA finns det för närvarande 83 certifikat tillgängliga från sex emittenter, i Europa tusentals.

Bland dessa emittenter är de största i antal: UBS/Credit Suisse (33); Barclays/iPath (25); och MicroSectors (19) utgivna av Bank of Montreal (BMO). Dessa står för 93 procent av den totala emissionen. Ur ett förvaltningsperspektiv är produkterna koncentrerade till den största, 2,5 miljarder USD J.P. Morgan Alerian MLP Index ETN (AMJ), följt av de kommande två på 1,1 miljarder USD, MicroSectors U.S. Big Oil Index 3X Leveraged ETN (NRGU) och MicroSectors FANG+ Index 3X Leveraged ETN (FNGU) och resten varierar från 860 000 dollar till 684 miljoner USD.

Den underliggande tillgången är där saker och ting kan bli intressanta. Om du vill ha exponering för fysiska råvaror, koldioxidcertifikat, volatilitet, hävstångsinkomst och aktiefaktorer som kvalitet, storlek och värde? Du har kommit till rätt ställe. Det brukade vara så att ETNer var det enda stället att få tillgång till de flesta av dessa typer av tillgångsklasser och exponeringar, men sedan regeländringar som godkändes av SEC 2019, har användningen av hävstång och swappar blivit vanligare i ETF-strukturen, och vi har sett en ökning av vad som tidigare ansågs vara för exotiskt för exponeringar av ETF-typ.

Vad är fördelen för den utfärdande banken?

I det växande ekosystemet för ETFer finns många aktörer, inklusive fondadministratörer, förvaringsinstitut, underrådgivare, swapmotparter, market makers, för att inte tala om advokater. Var och en av dessa tillhandahållna tjänster blir en rad på kostnadssidan av en fonds resultaträkning i årsredovisningen. Det som också skapar en slags utgift är handelskostnader och andra friktioner som är involverade i att driva en fond. Dessa kanske inte uttryckligen beskrivs i en fonds marknadsföringsmaterial, men de kommer att synas i årsredovisningen.

Banker gillar certifikat, för medan en ETF-utgivare måste skriva checkar till alla sina tjänsteleverantörer, kan certifikatutgivare internalisera praktiskt taget alla dessa kostnader. Interna grupper som hanterar skuldoriginering tar ett certifikat till marknaden, swapdisken hanterar produkten medan handel säkrar bankexponeringen. Certifikatet släpps ut på marknaden som ett slags hyllerbjudande, vilket innebär att den totala affärens storlek kommer att vara så många hundratals miljoner dollar, och nya investerare kommer att få sina certifikat levererade från banken, så det finns inget behov av auktoriserade deltagare eller annat kapital marknadsaktörer. För det mesta kommer banken också att agera som sin egen market maker, vilket ger ytterligare en intäktsström för den emitterande banken.

Om den efterställda skulden

För de som inte är bekanta med företagens skuldstrukturer finns det en hackordning när och om det är dags att upplösa eller varva ner något företag – inklusive banker. Innehavare av säkerställda skulder betalas tillbaka först, sedan seniora osäkrade skuldinnehavare, sedan innehavare av förlagslån och slutligen preferensaktier, vanliga aktier och innehavare av rättigheter och teckningsoptioner. Summan av kardemumman här är att om du inte har en av de två första typerna av skulder som nämns, så kommer du ”Få ingenting!”

Vi såg detta 2008 när Lehman Brothers gick i konkurs och det fanns en verklig oro för att Credit Suisse certifikat-innehavare också skulle utplånas. Med UBS räddning ser det inte ut som att detta kommer att hända. Ändå är en ytterligare och potentiellt katastrofal risk med att inneha ett certifikat kreditrisken för emittenten. Kom ihåg att ETFs underliggande innehav innehas av ett förvaringsinstitut och om en ETF-emittent går under, likvideras dessa aktieägartillgångar och återlämnas till aktieägarna. Faktum är att det företag som emitterar en börshandlad fond inte kommer åt tillgångarna alls i Europa. Ett certifikat är en post i en banks balansräkning och medför lika stor risk som alla andra poster i bankens bokföring.

Sammanfattning

Om du tittar på historien om certifikat-emissioner i USA, har det släppts totalt 314 certifikat på marknaden varav 213 stängts sedan lanseringen. Vidare har 67 av de 83 återstående certifikaten mindre än 100 miljoner USD i tillgångar. Summan av kardemumman här är att certifikat kan ge några unika exponeringar till investerare.

De tenderar att vara dyrare än ETF-versionerna och det finns en extra rynka av investerare som behöver förstå och uppskatta kreditkvaliteten hos emittenten och eventuella risker förknippade med det betyget. Om du kan bli bekväm med en emittents kreditvärdighet och vet att du vill ha den exponering som ett visst ETN ger, låt mig inte hindra dig från att släppa den biljetten, men kom ihåg att med certifikat är risken är normalt sett högre än för många andra börshandlade produkter. Å andra sidan har dessa produkter också fördelar som att de kan leverera högre hävstång än vad en börshandlad produkt.

Fortsätt läsa
Annons
Klicka för att kommentera

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Nyheter

SEC ends stablecoin lawsuit, tokenized fund milestone, and Goldman dives into tokenization

Publicerad

den

The crypto markets had a bounce-back week, buoyed by strong performance over the weekend. Bitcoin (BTC) increased 4.9%, ether (ETH) rose 6.9%, and the Nasdaq Crypto Index (NCI) was up 5.9%. Zooming out over a longer period, BTC's price action continues to follow a sideways pattern within its consolidation range.

The crypto markets had a bounce-back week, buoyed by strong performance over the weekend. Bitcoin (BTC) increased 4.9%, ether (ETH) rose 6.9%, and the Nasdaq Crypto Index (NCI) was up 5.9%. Zooming out over a longer period, BTC’s price action continues to follow a sideways pattern within its consolidation range.

SEC ends Paxos stablecoin investigation, no enforcement actions recommended

The acting chief of the SEC’s crypto assets and cyber unit has informed Paxos he does not intend to recommend enforcement action. The news helps provide regulatory clarity, boosting market confidence and setting a favorable legal precedent, which could help encourage the growth and adoption of stablecoins by major companies and financial institutions.

BlackRock’s tokenized US Treasuries fund surpasses $500M within four months

The fund, BUIDL, is issued in partnership with Securitize and backed by US Treasuries. This is the first tokenized treasury product to reach this milestone, helping to serve as validation for the tokenization of real-world assets, highlighting the rapid adoption and acceptance of these financial products, and attracting institutional investors seeking low-risk instruments with stable yields.

Goldman Sachs to launch three tokenization projects by the end of 2024

The firm plans to launch three tokenization projects by the end of the year, targeting major institutional clients, according to a report from Fortune. The ongoing entrance of traditional financial services firms into the crypto space helps validate the asset class.

Fortsätt läsa

Nyheter

ASUI ETP spårar kryptovalutan SUI

Publicerad

den

21Shares Sui Staking ETP (ASUI ETP), med ISIN CH1360612159, är 100 % fysiskt uppbackad av SUI-tokens och spårar resultatet av SUI för att erbjuda ett enkelt, reglerat och transparent sätt för investerare att få exponering mot Sui-blockkedjan. Sui är designad för att tillhandahålla snabba, säkra och skalbara decentraliserade applikationer (dApps) med sitt utvecklarvänliga programmeringsspråk och innovativa sätt att behandla transaktioner. 21Shares Sui Staking ETP erbjuder ett enkelt, reglerat och transparent sätt att dra nytta av nätverkets växande användning.

21Shares Sui Staking ETP (ASUI ETP), med ISIN CH1360612159, är 100 % fysiskt uppbackad av SUI-tokens och spårar resultatet av SUI för att erbjuda ett enkelt, reglerat och transparent sätt för investerare att få exponering mot Sui-blockkedjan. Sui är designad för att tillhandahålla snabba, säkra och skalbara decentraliserade applikationer (dApps) med sitt utvecklarvänliga programmeringsspråk och innovativa sätt att behandla transaktioner. 21Shares Sui Staking ETP erbjuder ett enkelt, reglerat och transparent sätt att dra nytta av nätverkets växande användning.

Fördelar

Snabb och skalbar blockkedja: Sui är en tillståndslös, proof of stake-driven Layer 1 blockchain designad för omedelbar avveckling, hög transaktionsgenomströmning och minskad latens i smart kontraktsimplementering. Den stöder ett blomstrande ekosystem av decentraliserade applikationer (dApps) inklusive DeFi och GameFi, vilket underlättas av dess unika förmåga att skala.

Staking med lätthet: Med ASUI kan investerare få tillgång till insatsavkastning med fördelen av professionell riskhantering samtidigt som de undviker behovet av att direkt låsa tillgångar.

100 % fysiskt uppbackad: 21Shares Sui Staking ETP stöds till 100 % fysiskt av SUI som hålls i kylförvaring av en pålitlig förvaringsinstitut av institutionell kvalitet. Denna inställning säkerställer robust säkerhet och skydd och överträffar typiska förvaringsalternativ som är tillgängliga för enskilda investerare.

Handla ASUI ETP

21Shares Sui Staking ETP (ASUI ETP) är en börshandlad kryptovaluta (ETC) som handlas på Euronext Amsterdam.

Euronext Amsterdam är en marknad som få svenska banker och nätmäklare erbjuder access till, men DEGIRO gör det.

Börsnoteringar

BörsValutaKortnamn
Euronext AmsterdamUSDASUI NA
Euronext ParisEURASUI FR

Produktinformation

Namn21Shares Sui Staking ETP
Lanseringsdatum9 juli 2024
Emittent21Shares AG
Förvaltningsarvode2,5%

Handelssymboler

KortnamnASUI
Valor136061215
ISINCH1360612159
ReutersASUI.S
WKNA4AHQE
BloombergASUI BW

Fortsätt läsa

Nyheter

Crypto Market Compass | 15 July 2024

Publicerad

den

Crypto Market Compass 15 July 2024 Last week, cryptoassets outperformed significantly on account of increasing evidence of seller exhaustion and favourable tailwinds from US monetary policy and US political developments.

• Last week, cryptoassets outperformed significantly on account of increasing evidence of seller exhaustion and favourable tailwinds from US monetary policy and US political developments.

• Our in-house “Cryptoasset Sentiment Index” has reversed sharply and signals a slightly bullish sentiment again.

• Both increasing odds for an initial Fed rate cut in September and increasing odds of a Trump presidency have provided a significant tailwind for Bitcoin and cryptoassets more recently.

Chart of the week

Performance

Last week, cryptoassets outperformed significantly on account of increasing evidence of seller exhaustion and favourable tailwinds from US monetary policy and US political developments.

Most notably, the odds for a Fed rate cut in September have significantly increased following weaker-than-expected inflation readings in June that have paved the way for earlier rate cuts in September.

At the time of writing, Fed Funds Futures pencil in a 91% chance of a Fed rate cut in September.

In addition, Trump odds for the presidential election in 2024 have jumped to new highs following the failed assassination attempt over the weekend (Chart-of-the-Week).

Trump has reiterated his intention to speak at the Bitcoin conference in Nashville on the 27th of July despite the assassination attempt, which has buoyed market sentiment in Bitcoin.

The favourable developments were flanked by the fact that the German government entity has completed its sale of 50k BTC last week on Friday. This had been a constant source of selling pressure over the past weeks which has now subsided.

Meanwhile, we saw increasing buying interest from global crypto ETP investors as well as global hedge funds that appear to have increased their market exposure to Bitcoin as well.

Furthermore, market sentiment is currently supported by the anticipated trading launch of the US spot Ethereum ETFs which is expected to take place on the 18th of July this week, according to Bloomberg analysts.

In general, among the top 10 crypto assets, Cardano, XRP, and Shiba Inu were the relative outperformers.

Overall, altcoin outperformance vis-à-vis Bitcoin has significantly increased again compared to the prior week, with 85% of our tracked altcoins managing to outperform Bitcoin on a weekly basis. Ethereum also outperformed Bitcoin on a weekly basis.

Sentiment

Our in-house “Cryptoasset Sentiment Index” has reversed sharply and signals a slightly bullish sentiment again.

At the moment, 8 out of 15 indicators are above their short-term trend.

Last week, there were significant increases in the BTC Futures Shorts Liquidation Dominance and the crypto ETP fund flows.

The Crypto Fear & Greed Index currently signals a “Neutral” level of sentiment as of this morning. It had fallen to “Extreme Fear” readings last week.

Performance dispersion among cryptoassets has increased slightly again. This means that altcoins are becoming less correlated with the performance of Bitcoin again.

Altcoin outperformance vis-à-vis Bitcoin has also significantly increased compared to the week prior, with around 85% of our tracked altcoins outperforming Bitcoin on a weekly basis, which is consistent with the fact that Ethereum also outperformed Bitcoin last week.

In general, increasing (decreasing) altcoin outperformance tends to be a sign of increasing (decreasing) risk appetite within cryptoasset markets and the latest altcoin outperformance could signal increasing appetite for risk at the moment.

Meanwhile, sentiment in traditional financial markets also continued to improve along with a significant increase in market-based monetary policy expectations, judging by our own measure of Cross Asset Risk Appetite (CARA).

Fund Flows

Fund flows into global crypto ETPs continued to be very positive and even accelerated compared to the prior week.

Global crypto ETPs saw around +1,852.5 mn USD in net inflows across all types of cryptoassets which is significantly higher than the +695.9 mn USD in net inflows recorded the prior week.

Global Bitcoin ETPs saw net inflows of +1,749.9 mn USD last week, of which +1,047.7 mn USD in net inflows were related to US spot Bitcoin ETFs alone.

Last week also saw significant inflows into Hong Kong Bitcoin ETFs once again with +451.9 mn USD in net inflows.

Outflows from the ETC Group Physical Bitcoin ETP (BTCE) decelerated last week with net outflows equivalent to -15.0 mn USD while the ETC Group Core Bitcoin ETP (BTC1) saw positive net inflows of +0.9 mn USD.

The Grayscale Bitcoin Trust (GBTC) continued to see minor net outflows, with around -35.2 mn USD last week.

Meanwhile, global Ethereum ETPs also saw an acceleration in flows last week compared to the week prior with positive net inflows totalling +83.5 mn USD. Hong Kong Ethereum ETFs also attracted some capital last week (+4.2 mn USD).

The ETC Group Physical Ethereum ETP (ZETH) saw sticky AuM last week and the ETC Group Ethereum Staking ETP (ET32) showed slight net outflows last week (-0.7 mn USD in net outflows).

Altcoin ETPs ex Ethereum continued to attract capital of around +14.4 mn USD which was slightly lower than last week.

Thematic & basket crypto ETPs also continued to see positive net inflows of +4.7 mn USD, based on our calculations. The ETC Group MSCI Digital Assets Select 20 ETP (DA20) also an increase in net inflows last week (+0.5 mn USD).

Meanwhile, global crypto hedge funds have continued to increase their market exposure even further. The 20-days rolling beta of global crypto hedge funds’ performance increased to around 0.72 (up from 0.66) per yesterday’s close.

On-Chain Data

Bitcoin on-chain data paint a picture of increasing seller exhaustion and accelerating buying interest.

Most notably, the German government entity has finished its sales of its 50k BTC last week on Friday, when its combined holdings reached 0 BTC according to data provided by Arkham. These sales had been a constant source of selling pressure previously which has now subsided.

Other major holders such as the US government or the Mt Gox trustee have not sold any bitcoins over the past week. That being said, any potential distribution from these entities still remains a risk for the market.

Both entities still control around 207k BTC and 139k BTC, respectively.
In our last report we wrote:

“On a positive note, this high degree of selling implies that sellers could become exhausted relatively soon, which would lead to a stabilization in prices.”

In fact, over the past week, we saw that net buying volumes on Bitcoin spot exchanges continue to gradually increase from oversold levels as selling pressure subsided and buying interest gradually accelerated as well. More specifically, net buying volumes on Bitcoin spot exchanges has increased to +353 mn USD over the past 7 days which is the highest level in 2 months.

Whale exchange transfers had reached the highest level since May 2023 last week in an increasing sign of whale capitulation and overall seller exhaustion. Whales are defined as entities that control at least 1,000 BTC.

In fact, whales realized the highest number of losses in USD-terms last week on Friday since July 2023. Whales are mostly comprised of short-term holders with a holding period of less than 155 days.

We think that this developments is particularly bullish and also adds to the evidence that a tactical bottom is likely as stated here.

Meanwhile, the Bitcoin mining hash rate has continued to stabilize since its low reached on the 28th of June and has increased by almost 50 EH/s since then. This is a sign of decreasing economic pressure on Bitcoin miners and decreases the risk of significant distributions.

In fact, the percentage of mined supply sold has decreased to the lowest level in 2024 to 95% over the past 30 days. This means that bitcoin miners have started to hold more than they mine on a daily basis. This has also decreased selling pressure on the market.

Futures, Options & Perpetuals

Last week, both BTC futures and perpetual open interest increased significantly in a sign of a return in risk appetite. More specifically, BTC futures and perpetual open interest increased by approximately +22k BTC and +17k BTC, respectively. This happened amid a spike in short futures liquidations to the highest level since mid-April 2024.

Perpetual funding rates remained positive throughout last week. When the funding rate is positive (negative), long (short) positions periodically pay short (long) positions. A positive funding rate tends to be a sign of bullish sentiment in perpetual futures markets.

The 3-months annualized BTC futures basis rate increased sharply from its recent lows to around 11.9% p.a.

BTC options’ open interest increased only slightly last week. Mostly driven by an increase in BTC call option demand as evidenced by the sharp drop in put-call open interest ratio.

This is consistent with the fact that the 1-month 25-delta option skew also declined significantly signalling a drop in relative demand for put options.
BTC option implied volatilities have generally declined over the past week. Implied volatilities of 1-month ATM Bitcoin options are currently at around 47.9% p.a.

Nonetheless, the term structure of volatility is still slightly inverted now, with short-dated options trading at significantly higher implied volatilities than options expiring in October. This could have something to do with the anticipated trading launch of Ethereum spot ETFs this week. The term structure of implied volatilities for Ethereum options shows a similar pattern, although less pronounced.

Bottom Line

• Last week, cryptoassets outperformed significantly on account of increasing evidence of seller exhaustion and favourable tailwinds from US monetary policy and US political developments.

• Our in-house “Cryptoasset Sentiment Index” has reversed sharply and signals a slightly bullish sentiment again.

• Both increasing odds for an initial Fed rate cut in September and increasing odds of a Trump presidency have provided a significant tailwind for Bitcoin and cryptoassets more recently.

To read our Crypto Market Compass in full, please click the button below:

This is not investment advice. Capital at risk. Read the full disclaimer

© ETC Group 2019-2024 | All rights reserved

Fortsätt läsa

Populära