Följ oss

Nyheter

Certifikat är pålitliga så länge banken inte går under

Publicerad

den

Låt oss titta på certifikat, ofta benämnda ETNer, deras fördelar men också risker. Med förra månadens bankproblem och brandförsäljningen av Credit Suisse (CS) till UBS Group (UBS), så finns det ett intressant hörn på marknaden för börshandlade produkter (ETP), det som handlar om börshandlade certifikat, exchange traded notes eller ETNer, som är värt att titta närmare på.

Låt oss titta på certifikat, ofta benämnda ETNer, deras fördelar men också risker. Med förra månadens bankproblem och brandförsäljningen av Credit Suisse (CS) till UBS Group (UBS), så finns det ett intressant hörn på marknaden för börshandlade produkter (ETP), det som handlar om börshandlade certifikat, exchange traded notes eller ETNer, som är värt att titta närmare på.

ETNer representerar cirka 10 miljarder USD av de cirka 7 biljoner USD som investerats i ETPer i USA eller cirka 0,14 % av investerade tillgångar. Ändå ger de en möjlighet för investerare att få tillgång till exponeringar som de annars inte skulle kunna komma åt även om det har förändrats över tiden och ger också flera inkomstströmmar för bankerna som ger ut dessa produkter.

Vad är ett certifikat?

Certifikat betraktas på de de strängaste kapitalmarknaderna som efterställda skulder. Denna skuld är emitterad av banker som ger innehavarna en inkomstström baserat på avkastningen av någon underliggande tillgång. I USA finns det för närvarande 83 certifikat tillgängliga från sex emittenter, i Europa tusentals.

Bland dessa emittenter är de största i antal: UBS/Credit Suisse (33); Barclays/iPath (25); och MicroSectors (19) utgivna av Bank of Montreal (BMO). Dessa står för 93 procent av den totala emissionen. Ur ett förvaltningsperspektiv är produkterna koncentrerade till den största, 2,5 miljarder USD J.P. Morgan Alerian MLP Index ETN (AMJ), följt av de kommande två på 1,1 miljarder USD, MicroSectors U.S. Big Oil Index 3X Leveraged ETN (NRGU) och MicroSectors FANG+ Index 3X Leveraged ETN (FNGU) och resten varierar från 860 000 dollar till 684 miljoner USD.

Den underliggande tillgången är där saker och ting kan bli intressanta. Om du vill ha exponering för fysiska råvaror, koldioxidcertifikat, volatilitet, hävstångsinkomst och aktiefaktorer som kvalitet, storlek och värde? Du har kommit till rätt ställe. Det brukade vara så att ETNer var det enda stället att få tillgång till de flesta av dessa typer av tillgångsklasser och exponeringar, men sedan regeländringar som godkändes av SEC 2019, har användningen av hävstång och swappar blivit vanligare i ETF-strukturen, och vi har sett en ökning av vad som tidigare ansågs vara för exotiskt för exponeringar av ETF-typ.

Vad är fördelen för den utfärdande banken?

I det växande ekosystemet för ETFer finns många aktörer, inklusive fondadministratörer, förvaringsinstitut, underrådgivare, swapmotparter, market makers, för att inte tala om advokater. Var och en av dessa tillhandahållna tjänster blir en rad på kostnadssidan av en fonds resultaträkning i årsredovisningen. Det som också skapar en slags utgift är handelskostnader och andra friktioner som är involverade i att driva en fond. Dessa kanske inte uttryckligen beskrivs i en fonds marknadsföringsmaterial, men de kommer att synas i årsredovisningen.

Banker gillar certifikat, för medan en ETF-utgivare måste skriva checkar till alla sina tjänsteleverantörer, kan certifikatutgivare internalisera praktiskt taget alla dessa kostnader. Interna grupper som hanterar skuldoriginering tar ett certifikat till marknaden, swapdisken hanterar produkten medan handel säkrar bankexponeringen. Certifikatet släpps ut på marknaden som ett slags hyllerbjudande, vilket innebär att den totala affärens storlek kommer att vara så många hundratals miljoner dollar, och nya investerare kommer att få sina certifikat levererade från banken, så det finns inget behov av auktoriserade deltagare eller annat kapital marknadsaktörer. För det mesta kommer banken också att agera som sin egen market maker, vilket ger ytterligare en intäktsström för den emitterande banken.

Om den efterställda skulden

För de som inte är bekanta med företagens skuldstrukturer finns det en hackordning när och om det är dags att upplösa eller varva ner något företag – inklusive banker. Innehavare av säkerställda skulder betalas tillbaka först, sedan seniora osäkrade skuldinnehavare, sedan innehavare av förlagslån och slutligen preferensaktier, vanliga aktier och innehavare av rättigheter och teckningsoptioner. Summan av kardemumman här är att om du inte har en av de två första typerna av skulder som nämns, så kommer du ”Få ingenting!”

Vi såg detta 2008 när Lehman Brothers gick i konkurs och det fanns en verklig oro för att Credit Suisse certifikat-innehavare också skulle utplånas. Med UBS räddning ser det inte ut som att detta kommer att hända. Ändå är en ytterligare och potentiellt katastrofal risk med att inneha ett certifikat kreditrisken för emittenten. Kom ihåg att ETFs underliggande innehav innehas av ett förvaringsinstitut och om en ETF-emittent går under, likvideras dessa aktieägartillgångar och återlämnas till aktieägarna. Faktum är att det företag som emitterar en börshandlad fond inte kommer åt tillgångarna alls i Europa. Ett certifikat är en post i en banks balansräkning och medför lika stor risk som alla andra poster i bankens bokföring.

Sammanfattning

Om du tittar på historien om certifikat-emissioner i USA, har det släppts totalt 314 certifikat på marknaden varav 213 stängts sedan lanseringen. Vidare har 67 av de 83 återstående certifikaten mindre än 100 miljoner USD i tillgångar. Summan av kardemumman här är att certifikat kan ge några unika exponeringar till investerare.

De tenderar att vara dyrare än ETF-versionerna och det finns en extra rynka av investerare som behöver förstå och uppskatta kreditkvaliteten hos emittenten och eventuella risker förknippade med det betyget. Om du kan bli bekväm med en emittents kreditvärdighet och vet att du vill ha den exponering som ett visst ETN ger, låt mig inte hindra dig från att släppa den biljetten, men kom ihåg att med certifikat är risken är normalt sett högre än för många andra börshandlade produkter. Å andra sidan har dessa produkter också fördelar som att de kan leverera högre hävstång än vad en börshandlad produkt.

Fortsätt läsa
Annons
Klicka för att kommentera

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Nyheter

21.co utser Senior ETF Leader till chef för finansiell produktutveckling

Publicerad

den

21.co, världens största emittent av krypto-ETP, tillkännagav idag utnämningen av Mandy Chiu, CFA, företagets chef för finansiell produktutveckling. När intresset ökar för investeringsutrymmet för digitala tillgångar kommer Chius tillägg till 21.co vid en tidpunkt av betydande tillväxt och nyckeltalangförvärv för företaget.

21.co, världens största emittent av krypto-ETP, tillkännagav idag utnämningen av Mandy Chiu, CFA, företagets chef för finansiell produktutveckling. När intresset ökar för investeringsutrymmet för digitala tillgångar kommer Chius tillägg till 21.co vid en tidpunkt av betydande tillväxt och nyckeltalangförvärv för företaget.

I denna roll kommer Chiu att övervaka företagets globala produktexpansion av 21Shares. I nära samarbete med branschpartners kommer hon att försöka överbrygga klyftan mellan TradFi och DeFi – ett nyckelinitiativ för att stödja företagets uppdrag och tillväxt. Som ämnesexpert kommer Chiu att leda nya möjligheter med anmärkningsvärda partners, som ARK Invest och andra, som utvecklar skräddarsydda, innovativa produkter som möter investerarnas krav och utökar 21.cos uppdrag att ge säkrare, pålitlig tillgång till kryptobaserade tillgångar.

”Vi är glada över att välkomna Mandy Chiu till 21.co. Hennes omfattande erfarenhet inom ETF-området är ett bevis på hennes djupa branschkunskap och engagemang”, säger Ophelia Snyder, VD och medgrundare på 21.co. ”Hennes enastående expertis kommer inte bara att lyfta vår verksamhet utan också bidra till att forma hela ETF-landskapet och vi ser fram emot de innovativa idéer och insikter hon kommer att tillföra vår organisation.”

Chiu tar över två decennier av traditionell finanserfarenhet till 21.co, som tidigare tjänstgjorde som Tabula Investment Managements produktchef. Innan Tabula var Chiu verkställande direktör och chef för EMEA och APAC ETF-produkter på State Street Global Advisors (SSGA). Hon har också haft olika roller på HSBC Banking & Global Markets, ETF Securities och Yuanta Securities (Taiwan). Chiu kommer att fortsätta att vara baserad i London, Storbritannien.

”Jag är stolt över att inleda detta spännande nya kapitel när jag går med i 21.co i den dynamiska världen av krypto-ETP, efter att ha sett branschens utveckling”, säger Mandy Chiu, chef för finansiell produktutveckling på 21.co. ”På 21.co ser jag en enastående möjlighet att fortsätta resan mot innovation, utnyttja min erfarenhet för att driva innovation, utöka produktutbudet och leverera exceptionellt värde till våra kunder. Jag är glad över att samarbeta tillsammans med det begåvade teamet här och utveckla banbrytande lösningar som kommer att fortsätta att forma framtiden för landskapet.”

Fortsätt läsa

Nyheter

Techfond om fem år av framgång och framtidsprognoser

Publicerad

den

Anthony Ginsberg, VD för GINSGLOBAL Index Fund träffar Steve Darling från Proactive för att dela nyheter om fem år av framgång för Tech Megatrend Fund. Fonden, som lanserades 2018, har utvecklats avsevärt och omfattar ett brett utbud av teknikrelaterade underteman bortom traditionell teknik, inklusive elfordon, molnberäkning, onlinespel, streaming och cybersäkerhet.

Anthony Ginsberg, VD för GINSGLOBAL Index Fund träffar Steve Darling från Proactive för att dela nyheter om fem år av framgång för sin Tech Megatrend Fund. Fonden, som lanserades 2018, har utvecklats avsevärt och omfattar ett brett utbud av teknikrelaterade underteman bortom traditionell teknik, inklusive elfordon, molnberäkning, onlinespel, streaming och cybersäkerhet.

Ginsberg lyfte fram de imponerande användningsfrekvenserna för dessa underteman, med hänvisning till tillväxten av elfordon, datormoln och cybersäkerhet. Han betonade konvergensen av dessa teknologier, vilket skapar nya möjligheter och marknadsdynamik. Ginsberg diskuterade också effekterna av pandemin, som accelererade trender som distansarbete, molnberäkning och cybersäkerhet.

När det gäller resultat har Tech Megatrend Fund uppnått en avkastning på 45 % sedan starten, med anmärkningsvärda uppgångar de senaste åren trots vissa inflationsrelaterade utmaningar. Ginsberg uttryckte optimism för framtiden, med hänvisning till pågående framsteg inom AI och robotik, särskilt i Asien. När det gäller fusioner och förvärv förutsåg Ginsberg en ökning av teknikrelaterade megaaffärer, särskilt inom molnberäkning, cybersäkerhet och AI. Han betonade att dessa affärer nu är globala i omfattning, med företag som söker möjligheter över hela världen.

Tech Megatrend Fund har upplevt stark tillväxt under sin femåriga resa, driven av olika tekniska underteman och globala trender. Anthony Ginsberg är fortfarande optimistisk om fondens framtidsutsikter och lyfter fram den transformativa potentialen hos framväxande teknologier.

Handla T3KE ETF

HANetf HAN-GINS Tech Megatrend Equal Weight UCITS ETF (T3KE ETF) är en europeisk börshandlad fond som handlas på bland annat London Stock Exchange och tyska Xetra.

Det betyder att det går att handla andelar i denna ETF genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel DEGIRONordnet, Aktieinvest och Avanza.

Fortsätt läsa

Nyheter

Kryptomingel hos Virtune på Kungsgatan 26

Publicerad

den

Oavsett om du är en erfaren investerare eller bara nyfiken på krypto som tillgångsslag så är detta kryptomingel en givande och informativ upplevelse. Träffa branschexperter, utbyt idéer och utvidga ditt nätverk.

Oavsett om du är en erfaren investerare eller bara nyfiken på krypto som tillgångsslag så är detta kryptomingel en givande och informativ upplevelse. Träffa branschexperter, utbyt idéer och utvidga ditt nätverk.

Virtune bjuder in till en kryptomingelkväll på vårt kontor på Kungsgatan 26! Kvällen är den perfekta möjligheten att nätverka med likasinnade entusiaster, diskutera de senaste trenderna, utforska den spännande kryptomarknaden samt att få höra mer om Virtune och företagets produkter.

Denna kvällar är avsedd för den som vill lära sig mer om kryptoregleringar, blockkedjeteknik, decentraliserad finans och mycket mer.

Hoppas vi ses där!

Vänliga hälsningar,

Virtune-teamet

Tid: Torsdagen den 10 oktober, klockan 18,00 till 22,00

Plats: Kungsgatan 26, 2 trappor, 111 35 Stockholm

Fortsätt läsa

Populära