Nyheter

Cannabisfond stänger när investerare tappar intresset för marijuanaindustrin

Publicerad

den

En ledande cannabisfond kommer att stänga butiken när investerarnas intresse för den lagligt begränsade industrin avtar. AdvisorShares, den största cannabisfondförvaltaren, sa att dess Poseidon Dynamic Cannabis ETF kommer att se sin sista dag för handel den 25 augusti. Fonden kommer att likvidera tillgångar och betala aktieägarna den 1 september, enligt ett meddelande på fondens hemsida.

Fonden, ledd av syskongrundarna Emily & Morgan Paxhia, lanserades på New York-börsen i november 2021 under en pandemi-erans försäljningsboom för cannabis.

Nedläggningen kommer när investerare tappar intresset för den kvasi-lagliga cannabisindustrin som har kämpat för att skala. Grossistpriserna har sjunkit, och kongressen har inte reformerat federala lagar som har hämmat sektorns tillväxt.

I ett e-postmeddelande till CNBC sa medgrundaren Morgan Paxhia att fonden inte var ”immun mot den bredare makroekonomiska miljön och, mer specifikt, den dramatiska förändringen i investerares sentiment som har påverkat cannabisindustrin.”

Medan nästan hälften av USAs stater har legaliserat rekreationsanvändning av cannabis av vuxna, är det fortfarande olagligt på federal nivå. Dess klassificering som en schema I-substans tillsammans med heroin och LSD har hindrat sektorn från att få tillgång till de flesta banktjänster och från att handlas över statliga gränser, vilket orsakar ett överflöd av cannabis i många stater och prisfall.

Fallande aktievärden har fått investerare att vända sig bort från branschen och kapitalet har torkat ut.

Poseidon Investment Management, som startade 2013 som en av de första cannabisfokuserade hedgefonderna i USA, har sett sin ETF förlora cirka 74 % i värde sedan den grundades, jämfört med en nedgång på 1,7 % i S&P 500.

Dess värde har fallit med 65 % under det senaste året och handlades under 1 $ på tisdag. Samtidigt rasade Pure US Cannabis ETF, en annan fond i branschen från AdvisorShares, cirka 60% under samma period.

Poseidon är det senaste offret i en bransch som är ansträngd av marknadskrafter och ekonomisk politik.

Förra månaden gick en sammanslagning på 2 miljarder dollar mellan cannabis multistate-operatörerna Cresco Labs och Columbia Care upp i rök mer än ett år efter att företagen tillkännagav förvärvet. Mastercard, i ett drag som ytterligare alienerar cannabisindustrin från storbanker, meddelade förra månaden att det kommer att sluta tillåta cannabistransaktioner på sina betalkort att vara i överensstämmelse med federal lag.

Handla CBSX ETF

HANetf The Medical Cannabis and Wellness UCITS ETF (CBSX ETF) är en europeisk börshandlad fond som handlas på bland annat London Stock Exchange och tyska Xetra.

Det betyder att det går att handla andelar i denna ETF genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel DEGIRONordnet, Aktieinvest och Avanza.

Handla BLUM ETF

Rize Medical Cannabis and Life Sciences UCITS ETF (BLUM ETF) är en europeisk börshandlad fond som handlas på bland annat London Stock Exchange och tyska Xetra.

Det betyder att det går att handla andelar i denna ETF genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel DEGIRONordnet, Aktieinvest och Avanza.

Klicka för att kommentera

Populära

Exit mobile version