Nyheter

Brent Crude ETC ser rekordstora inflöden på en miljard dollar

Publicerad

den

Investerare köpte WisdomTrees Brent Crude ETC, alltså börshandlade råvaror, förra månaden mitt i trycket på utbuds- och efterfrågesidan från OPEC och lättnaden av covid-19-restriktioner i Kina.

Enligt data från WisdomTree såg WisdomTree Brent Crude Oil ETC (OOEA) inflöden av 1 miljard dollar i december, ett rekordmånadsintag sedan strategin lanserades i februari 2012, ett tecken på att investerare tror att priserna har nått ett golv.

Oljepriset handlades så högt som 139 dollar per fat 2022, den högsta nivån sedan 2008, drivet av lättnader på globala nedstängningsrestriktioner och Rysslands invasion av Ukraina.

Priserna sjönk dock under 80 dollar per fat för första gången sedan januari 2022 förra månaden då centralbankerna höjde räntorna i en aggressiv takt och marknaderna oroade sig över utsikterna till en hotande lågkonjunktur.

Investerare förutspår nu att oljepriset stiger igen när Kinas efterfrågan ökar när restriktioner för låsning upphör och Organisationen för oljeexporterande länder (OPEC), och dess allierade, fortsätter att ta bort utbudet från marknaden.

Enligt Energy Information Administration (EIA) har den globala oljeproduktionen ännu inte nått sin topp på 84,6 miljoner fat per dag (bpd) i november 2018 med OPEC som kontrollerar cirka 45 % av marknaden.

Som Warren Patterson, chef för råvarustrategi på ING, sa: ”Det finns fortfarande mycket osäkerhet om rysk oljeförsörjning med tanke på EUs förbud mot rysk råolja och raffinerade produkter.

”Men vi tror att det ryska utbudet kommer att falla avsevärt tidigt i år – i storleksordningen 1,8 miljoner bpd på årsbasis under första kvartalet. Detta utbudsbortfall i kombination med fortsatta leveransnedskärningar i OPEC+ tyder på att oljemarknaden kommer att strama åt under loppet av 2023.”

Samtidigt har lättnaderna av låsningsrestriktioner i Kina orsakat en ökning av COVID-19-fall som har en negativ inverkan på oljepriserna.

Nitesh Shah, chef för råvaror och makroekonomisk forskning, Europa, på WisdomTree, sa dock att han förväntar sig att se en ”skarp ökning” av energiförbrukningen när fall av covid-19 börjar minska.

”Många investerare i OOEA vill spela Kinas återöppnande handel och ser bortom denna kortsiktiga turbulens med stora ökningar av covid-19-fall,” fortsatte Shah. ”Det kom överraskande i slutet av förra året eftersom inte många förväntade sig den snabba minskningen av COVID-19-restriktioner.”

Sammantaget förblir utsikterna för oljepriserna relativt volatila, enligt Peter Nagle, seniorekonom vid Världsbanken, på grund av antalet faktorer som kan påverka globalt utbud och efterfrågan inklusive OPEC+ produktionskapacitet, utsikterna för amerikansk olja, en hotande global lågkonjunktur och Kinas efterfrågan.

Shah lade till att denna motvikt mellan Kinas efterfrågan och OPEC-kartellens förmåga att kontrollera utbudet kommer att driva oljepriset till över 90 dollar per fat 2023.

I sina utsikter för 2023 förutspådde den amerikanska jätten Wells Fargo att oljepriserna är satta för ytterligare ett positivt år mitt i produktionsutmaningar i USA.

”USA, som ett exempel, har bromsat sin produktionstillväxt medan USAs politiska preferenser har skiftat mot förnybara energikällor,” sade den.

”Efter att ha känt av denna förändring i USA:s politik har OPEC+ gjort viktiga strategiska steg för att minimera leveranser samtidigt som priset maximeras. Begränsad global produktionstillväxt kommer sannolikt att hålla priserna att röra sig högre under de närmaste åren.”

Klicka för att kommentera

Populära

Exit mobile version