Nyheter

Börshandlade fonder och index, hur fungerar det?

Publicerad

den

Börshandlade fonder som spårar aktieindex är framträdande bland de större ETFerna. Detta gäller både i form av tillgångar och handelsvolym. Börshandlade fonder och index, hur fungerar det? En ETF som följer ett aktieindex ger investerare exponering för den bredare marknaden med samma lätthet som om de skulle köpa en enda aktie.

Aktieindex ETFs kan också användas för att säkra marknadsexponering. Till exempel kan långa positioner på aktiemarknaden säkras genom att sälja ETF som följer index eller genom att köpa motsvarande ETF. De höga nivåerna av likviditet och volatilitet tillsammans med tillgången på låga kostnader för att komma in och utträda har också gjort dem populära bland daytraders.

Viktiga faktorer som påverkar rörelsen av aktieindex ETF inkluderar resultatrapporter, ekonomiska data och geopolitiska nyheter. Aktieindex ETFs är utformade för att noggrant följa deras underliggande index och följaktligen speglar deras prisrörelser det index som de följer.

SPDR S & P 500 ETF – SPY

SPDR S & P 500 ETF (SPY) spårar S & P 500, ett index baserat på marknadsvärdet på 500 stora företag med stamaktier noterade på nationella börser i USA. Bredare än Dow Jones Industrial Average, som omfattar endast 30 företag, är S & P 500 ett allmänt använt referensindex för den amerikanska aktiemarknaden. En ökning eller minskning i S & P 500 Index matchas med ett motsvarande uppåtriktat eller nedåtriktat drag i SPDR S & P 500 ETF.

SPDR är lanserat av State Street Global Advisors 1993 och är världens största ETF med sammanlagda tillgångar på 267,97 miljarder kronor per den 22 februari 2018. Med en massiv genomsnittlig daglig volym på över 75 miljoner aktier är det också den mest likvida ETF i värld. Den har en förvaltningskostnad på 0,09%.

iShares Core S & P 500 ETF – IVV

Liksom SPY är iShares Core S & P 500 ETF (IVV) en annan fond som erbjuder exponering för S & P 500. I teorin borde dessa (och andra) S & P 500 ETFer vara desamma. Det finns dock små skillnader i deras strukturer. SPY är ett investeringsinstitut – så det har vissa begränsningar, exempelvis att inte låna ut underliggande aktier till andra företag (det har också en högre kostnadskvot). IVV, å andra sidan, är upprättad som en sann ETF, så den kan använda derivat, portföljutlåning och andra strategier.

Fonden startade 2000 och har 155,61 miljarder dollar i tillgångar per den 23 februari 2018, en genomsnittlig daglig volym på 3,8 miljoner och en låg förvaltningskostnad på 0,04%.

Vanguard Total Stock Market ETF – VTI

Vanguard Total Stock Market ETF (VTI) riktar sig till investerare som söker den bredaste exponeringen mot den amerikanska aktiemarknaden. Fonden ger ett enkelt och billigt sätt att diversifiera en large cap portfölj. VTI följer CRSP US Total Market Index, ett index som mäter avkastningen på den övergripande amerikanska aktiemarknaden. Indexet innehåller stora, medelstora och småföretag som regelbundet handlas på New York Stock Exchange och Nasdaq.

Fonden startatde 2001, med 93,59 miljarder dollar i förvaltat kapital per den 22 februari 2018. VTI har en genomsnittlig daglig volym på 2,4 miljoner och en mycket låg förvaltningskostnad på 0,04%.

Vanguard S & P 500 ETF – VOO

En del av Vanguards väl respekterade portfölj av onder, Vanguard S & P 500 ETF (VOO) är den nyaste av de börshandlade fonder som spårar S & P 500. Liksom SPY och IVV har VOO låga kostnader och hög likviditet, samtidigt som den erbjuder den stora exponeringen som du kan förvänta dig från en S & P 500 benchmarkfond. Till skillnad från SPY reinvesterar VOO sina interimskontanter.

VOO lanserades 2010. Fonden har 89,92 miljarder dollar i tillgångar per 23 februari 2018, en genomsnittlig daglig volym på 2,2 miljoner och en låg förvaltningskostnad på 0,04%.

PowerShares QQQ – QQQ

PowerShares QQQ ETF (QQQ) – tidigare känd som QQQQ – är en allmänt hållen och handlad ETF som spårar Nasdaq 100 Index. Det tekniskt tunga Nasdaq 100 Indexet innehåller 100 av de största inhemska och internationella icke-finansiella företag som noteras på Nasdaq genom marknadsvärdering. Som ett resultat är QQQ väldigt vägt mot large caps inom tekniksektorn.

QQQ lanserade 1999 av Invesco PowerShares Capital Management, har totalt tillgångar på 59,29 miljarder dollar per 22 februari 2018 och en genomsnittlig daglig volym på nästan 32 miljoner. Fonden har en förvaltningskostnad på 0,20%.

iShares Russell 2000 – IWM

IShares Russell 2000 ETF (IWM) spårar det breda Russell 2000-indexet och ger investerare tillgång till småkapitaldelen av amerikanska aktiemarknaden. Russell 2000 Index består av de minsta 2000 företagen i Russell 3000 Index. När Russell 2000 Index flyttas upp eller ner, ses ett motsvarande steg i iShares Russell 2000 Index ETF. Småaktier erbjuder stor tillväxtpotential men med högre risk. Historiskt sett har småbolagsaktier utvecklats bra under stigande räntemiljöer.

Fondet lanserades i maj 2000 och har en sammanlagd tillgång på 40.16 miljarder dollar per 22 februari 2018. En annan starkt likvida ETF, IWM, har en genomsnittlig daglig volym på 25,4 miljoner och relativt hög förvaltningskostnad på 0,20%.

SPDR Dow Jones Industrial Average – DIA

SPDR Dow Jones Industrial Average ETF-aktier (DIA) kallas ibland ”Diamonds”, en ordlek på tickersymbolen. Fonden förvaltas av State Street Global Advisors och spårar Dow Jones Industrial Average, ett prisviktat index på 30 amerikanska amerikanska aktier. Dow Jones Industrial Average är ett av de äldsta och mest eftertraktade börsindexen i världen.

Fonden lanserades 1998 och har nettotillgångar på 22,61 miljarder dollar, en genomsnittlig daglig volym på 3,4 miljoner kontrakt handlas och en förvaltningskostnad på 0,17%.

Klicka för att kommentera

Populära

Exit mobile version