Följ oss

Nyheter

BlackRock-fond av hållbara EM-aktier ser utflöden på 91 procent

Publicerad

den

Det som en gång var den näst största börshandlade fonden som investerade i hållbara tillväxtmarknadsföretag har kommit att bli en skugga av sitt tidigare jag. LDEM, en BlackRock-fond av hållbara EM-aktier ser utflöden på 91 procent.

Det som en gång var den näst största börshandlade fonden som investerade i hållbara tillväxtmarknadsföretag har kommit att bli en skugga av sitt tidigare jag. LDEM, en BlackRock-fond av hållbara EM-aktier ser utflöden på 91 procent.

Under de två dagarna fram till julafton förlorade iShares ESG MSCI EM Leaders ETF (LDEM) 91 % av sina investeringar, vilket lämnade dess totala tillgångar uttömda på cirka 69 miljoner dollar, jämfört med 803 miljoner dollar den 21 december. Det är de två största dagars utflöde för en U-lands ETF i 2021, enligt data sammanställd av Bloomberg.

Endast en innehavare av LDEMs aktier ägde tillräckligt för att stå för ett så brant utflöde, visar uppgifterna: Ilmarinen, det Helsingforsbaserade pensionsbolaget som gjorde en investering på 600 miljoner dollar i fonden när den lanserades i februari 2020.

En talesperson på Ilmarinen avböjde att kommentera. En talesperson för BlackRock bekräftade att det fanns ett utflöde i LDEM, en BlackRock-fond av hållbara EM-aktier, men avböjde att kommentera fonden ytterligare.

Slaget kommer mindre två år efter att fonden lanserades med stor framgång och med stöd av Finlands äldsta pensionsbolag. LDEM spårar ett index som innehåller stora och medelstora tillväxtmarknadsaktier som uppfyller vissa miljömässiga, sociala och styrningskriterier. Fondens antal utestående aktier sjönk till bara 1,2 miljoner, det lägsta någonsin.

Ilmarinen ägde också aktier i två liknande fonder, som köper ESG-företag i USA, enligt anmälningar per den 30 september. Varken iShares ESG MSCI USA Leaders ETF (SUSL) eller Xtrackers MSCI USA ESG Leaders Equity ETF (USSG) drabbades stora utflöden de senaste veckorna.

Aktierna i LDEM föll med 3,5 % i år för att handlas till 57,68 USD vid stängningen den 28 december, och låg kvar nära den lägsta på över ett år. Fonden har nu 75 miljoner dollar under förvaltning efter att ha lagt till cirka 6 miljoner dollar den här veckan.

En annan BlackRock-fond, iShares ESG Aware MSCI EM ETF (ESGE) är fortfarande den största ETF som investerar i hållbara företag på tillväxtmarknader, med 6,2 miljarder dollar i tillgångar. Enligt företaget har tillgångarna under förvaltning i iShares hållbara ETF:er och indexfonder globalt ”fördubblats från år till år över mer än 180 hållbara fondlösningar.”

Fortsätt läsa
Klicka för att kommentera

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.