Följ oss

Nyheter

Björn Wahlroos på Nordea förespråkar ETF:er

Publicerad

den

Björn Wahlroos på Nordea förespråkar ETF:er

Björn Wahlroos på Nordea förespråkar ETF:er. I veckan deltog Nordeas ordförande Björn Wahlroos i en intervju med SvD Näringsliv. Hans kommentarer i denna intervju var väldigt intressanta. Wahlroos berättade att han inte tror på aktiv fondförvaltning, dvs. traditionell fondförvaltning där en förvaltare försöker överträffa index. Hans kommentar kan inte vara mer rätt. Det visade sig nämligen, efter en genomgång av SvD, att av Nordeas tio största aktiefonder var det bara en som slog sitt jämförelseindex under perioden 2007-2011.

Vad är det då egentligen han säger?

Nu ställer du mig inför mitt klassiska argument, och det här är en diskussion jag ofta för med mina kollegor, och där jag förespråkar den effektiva marknadshypotesen. Jag ifrågasätter alltid ”stock picking”, och brukar alltid säga att jag inte tror på det. Du har rätt, jag tror inte att fonder, åtminstone inte utöver arvodena de tar ut, egentligen och i medeltal på sikt kan skapa större värden än marknaden överlag”, säger Björn Wahlroos i SvD:s intervju.

Han säger indirekt att passiva investeringsalternativ är att föredra.

Vad är passiva investeringsalternativ? Passiva investeringsalternativ är t.ex. indexfonder och ETF:er. Dessa produkter avser endast att slaviskt följa ett utvalt index, inget annat. Detta betyder att du alltid får indexavkastningen men inget mer.

Vad är slutsatsen?

Passiva produkter och ETF:er i synnerhet är på stark frammarsch och detta ”trendbrott” kommer bara att förstärkas i framtiden.

Fortsätt läsa
Klicka för att kommentera

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.