Följ oss

Nyheter

Biotech och Internetaktier handlas till samma värdering som 1999

Publicerad

den

Biotech och Internetaktier handlas till samma värdering som 1999

Biotech och Internetaktier handlas till samma värdering som 1999. Biotech och Internetaktier handlas till samma värdering som 1999, nästan i alla fall. Under sommaren har det varit en hel del surr kring snabbväxande och spekulativa aktier inom bioteknik och Internetsektorerna. 1999 var det året som den så kallade ”dot com bubblan” nådde sin topp och vi vet hur det gick med detta eller hur?

Förra veckan såg vi Puma Bioteknik rusa med 300 procent på ett ögonblick på nyheten om ett genombrott för ett bröstcancerpreparat. Gilead Sciences chockade investerare när det avslöjades att bolagets mirakelmedicin mot Hepatit C hade sålt för 3,5 miljarder USD under ett enda kvartal. 3,5 miljarder dollar är också den summa som Internetfastighetsmäklaren Zillow lägger upp för att köpa upp konkurrent Trulia.

Är det dags för en ny bubbla?

Med aktiekurser som har rusat så varnar vissa skeptiker för att vi nu kommer att få se en ny bubbla, en med fokus på Biotech- IT-sektorerna. Även namnkunniga personer som FEDs ordförande, Janet Yellen, har varnat för att värderingarna nu är väsentligt utsträckta.

En som inte alls har samma problem med detta, och som istället har svårt för dem som kommer med uttalanden om en kommande bubbla är Jonathan Golub från RBC Capital Markets, han tror istället att det kan vara värt att köpa på dessa nivåer. Enligt hans förefaller både bioteknik och internetindustrin attraktivt av en rad olika skäl. Bland hans skäl märker vi ”värderingarna attraktiva i förhållande till tillväxtutsikterna”, och ”den aktuella miljön bär föga likhet med ”dot com bubblan”.

Båda skälen avser investerarnas förväntningar inför framtiden. I båda fallen, anser Golub på resultatet (P/E) förhållande, vilket återspeglar de premier investerarna betalar för framtida resultat.

Multiplarna för bioteknik, internet, och även den bredare marknaden är mycket mer rimlig i dag säger han.

På frågan om bioteknik och internetaktierna dyra idag säger han att det är svårt att säga, men han säger också att de inte i närheten av de galna nivåer som vi såg under bubbeleran för bara 15 år sedan.

P/e tal 1999 och i dag

Biotechaktier 2014

Fortsätt läsa
Klicka för att kommentera

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.