Oljepriset sett utifrån Nordsjöoljan (Brent) och den nordamerikanska oljan (Crude WTI) har fortsatt att utvecklas olika. Uppgången i år är 4,6 procent respektive en nedgång om 3,7 procent. Oljepriset ”peakade” dock i år på nivåer omkring 125 USD per fat (Brent) respektive över 100 USD/fat ((Crude WTI). Vid detta tillfälle pratade många om en oljebubbla. Prisutvecklingen för naturgas har varit något helt annan. I år har priset på naturgas sjunkit med 4,6 procent, omräknat till svenska kronor. Detta efter en prisuppgång på över 50 procent under den senaste månaden, se nedan grafer och tabell.
[table id=364 /]
Källa: Factset, 23 maj 2012, all avkastning i SEK
För att kunna uttala mig om huruvida olja eller naturgasär billig eller dyr kommer jag att göra en relativ värdering mellan dessa båda tillgångar. Till min hjälp har jag använt mig av de välkända ETF:ernaUnited States Oil Fund LP (ticker USO) ochUnited States Natural Gas Fund LP (ticker UNG). USO följer utvecklingen i NYMEX futureskontrakt för West Texas Intermediate (WTI). UNG följer utvecklingen i NYMEX futureskontrakt för naturgas. Nedan är utvecklingen för dessa båda ETF:er illustrerade. Grafen säger allt.
Källa: Factset, avser perioden 20 maj 2011 – 21 maj 2012, lokal valuta
Kvot
Kvoten mellan ETF:erna USO och UNG var uppe över 2,5x innan pendeln slog tillbaka. Medianen det senaste året uppgår till 1,2x. Huruvida oljepriset var en bubbla eller om naturgaspriset var undervärderat är svårare att besvara. Att relationen inte var uthållig var dock solklart.
Källa: Factset, avser perioden 20 maj 2011 – 21 maj 2012
I USA har man börjat tillämpa en ny teknik för att utvinna naturgas ”shale gas” eller på svenska skiffergas. Denna nya teknik har kortfattat inneburit att beroendet av olja har minskat signifikant och att utvinningen av naturgas ökat. Detta har lett till en ökning av den amerikanska konsumtionen av naturgas. Detta är en av förklaringarna till att WTI Crude utvecklats sämre än Brent-oljan.
Källa: Factset, 23 maj 2012, all avkastning i SEK. AuM i miljoner kronor
UNG handlas i dagsläget i positiv trend medan samtliga oljeinstrument handlas i negativ trend. Ska man köpa något i dagsläget kan en mindre position i UNG vara något att fundera över.
Amundi Stoxx Europe Defense UCITSETFAcc (EDFS ETF) med ISIN LU3038520774, syftar till att följa STOXX Europe Total Market Defense Capped-indexet. STOXX Europe Total Market Defense Capped-indexet följer utvecklingen för europeiska företag som är verksamma inom militär- eller försvarsindustrin.
Den börshandlade fondens totala kostnadskvot (TER) uppgår till 0,35 % per år. Amundi Stoxx Europe Defense UCITSETFAccär den enda ETFen som följer STOXX Europe Total Market Defense Capped-indexet. ETFen replikerar utvecklingen för det underliggande indexet genom fullständig replikering (genom att köpa alla indexkomponenter). Utdelningarna i ETFen ackumuleras och återinvesteras.
Den börshandlade fonden lanserades den 12 maj 2025 och har sitt säte i Luxemburg.
Investeringsmål
Amundi Stoxx Europe Defense UCITSETFAccsträvar efter att så nära som möjligt, oavsett om trenden är stigande eller fallande, replikera resultatet för Stoxx Europe Total Market Defense Capped Index (indexet), och att minimera spårningsfelet mellan delfondens substansvärde och indexets resultat.
Den förväntade nivån av spårningsfelet, under normala marknadsförhållanden, anges i delfondens prospekt. För mer information, se fondens prospekt eller KID.
Det betyder att det går att handla andelar i denna ETF genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel Nordnet, SAVR, DEGIRO och Avanza.
Franklin Templeton tillkännager lanseringen av sin nya Franklin US Treasury 0-1 Year UCITSETF. Denna indexbaserade ETF är utformad för att ge investerare exponering mot kortfristiga amerikanska statsobligationer, vilka representerar den största och mest etablerade marknaden för statsobligationer globalt och kombinerar konkurrenskraftig avkastning med en investeringsprofil med lägre risk. Detta erbjudande är ytterligare ett tillägg till Franklin Templeton ETF-sortimentet och bringar det totala antalet räntebärande ETFer upp till åtta.
Franklin US Treasury 0-1 Year UCITSETF kommer att noteras på Deutsche Börse Xetra den 2 juli och Euronext Paris, Borsa Italiana och Cboe Europe i Nederländerna den 3 juli. Den kommer att registreras för distribution i Österrike, Danmark, Finland, Frankrike, Tyskland, Irland (hemvistland), Italien, Luxemburg, Nederländerna, Spanien och Sverige.
Den börshandlade fonden följer Bloomberg US Short Treasury Index som består av cirka 100 värdepapper och inkluderar amerikanska statsobligationer, obligationer och växlar med löptider mellan en månad och ett år. Det erbjuder en lösning med räntebärande medel som kan vara kärnan i investerares obligationsportföljer eller en satellitallokering för investerare som söker inkomst och relativt lägre risk jämfört med den bredare obligationsmarknaden.
Den nya ETFen kommer att förvaltas av Albert Chan, William W. Chong och Jesse Hurwitz, som är ledande portföljförvaltare på Franklin Templeton Fixed Income4 och som har mer än fyra decenniers kombinerad erfarenhet inom kapitalförvaltningsbranschen och dokumenterad meritlista inom hantering av ETF-strategier.
Caroline Baron, chef för EMEA ETF Distribution, kommenterade: ”Franklin US Treasury 0-1 Year UCITSETF är utformad för att ge enkel och effektiv tillgång till den amerikanska statsobligationsmarknaden. Genom att fokusera på kortfristiga värdepapper strävar vi efter att leverera ett investeringsalternativ med lägre risk och attraktiv avkastningspotential.”
Matthew Harrison, chef för Americas (ex-USA), Europe & UK, tillade: ”Eftersom vi strävar efter att bredda investerarnas valmöjligheter med utökningen av vårt erbjudande, är denna nya indexerade ETF en utmärkt byggsten för både institutionella och privatkunder som vill dämpa sina portföljer under volatila marknader.”
Franklin Templetons globala ETF-plattform gör det möjligt för investerare att uppnå sina önskade resultat genom en rad indexerade och aktiva ETFer. Med stöd av styrkan och resurserna hos en av världens största kapitalförvaltare har den globala ETF-plattformen cirka 42 miljarder dollar i förvaltat kapital globalt per den 31 maj 2025.
AXA IM MSCI Emerging Markets Equity PAB UCITSETF USD Acc (AIQT ETF) med ISIN IE000GLIXPP3, försöker följa MSCI Emerging Markets Climate Paris Aligned-index. MSCI Emerging Markets Climate Paris Aligned-index spårar aktier från tillväxtmarknadsländer. Indexet syftar till att ge större vikt till företag som gynnas av omställningen till en ekonomi med lägre koldioxidutsläpp. Dessutom beaktas EU:s direktiv om klimatskydd. Moderindex är MSCI Emerging Markets.
Den börshandlade fondens TER (total cost ratio) uppgår till 0,24 % p.a. AXA IM MSCI Emerging Markets Equity PAB UCITSETF USD Acc är den största ETF som följer MSCI Emerging Markets Climate Paris Aligned-index. ETFen replikerar resultatet för det underliggande indexet genom samplingsteknik (köper ett urval av de mest relevanta indexbeståndsdelarna). Utdelningarna i ETFen ackumuleras och återinvesteras
AXA IM MSCI Emerging Markets Equity PAB UCITSETF USD Acc är en liten ETF med 28 miljoner euro under förvaltning. Denna ETF lanserades den 15 juli 2024 och har sin hemvist i Irland
Fondens mål
Att försöka förse investerare med resultatet av MSCI Emerging Markets Climate Paris Aligned Index (indexet), minus fondens avgifter och utgifter, samtidigt som man strävar efter att minimera tracking error mellan fondens substansvärde och index.
Det betyder att det går att handla andelar i denna ETF genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel DEGIRO, Nordnet, Aktieinvest och Avanza.