Nyheter

Beslut om Ark 21Shares Bitcoin ETF-ansökning uppskjutet av SEC

Publicerad

den

SEC granskar för närvarande över ett dussin spot bitcoin och eter termins ETF-ansökningar. U.S. Securities and Exchange Commission (SEC) utökade sin granskning av Ark 21Shares bitcoin Exchange-traded Fund (ETF) ansökan, eftersom den fortsätter att titta på ansökningar från traditionella emittenter som BlackRock och Fidelity.

SEC publicerade en order som kräver offentlig input om Ark 21Shares Bitcoin ETF-ansökan, ett standarddrag som skjuter upp ett beslut med ytterligare flera månader. SEC har totalt 240 dagar på sig att fatta ett slutgiltigt beslut om en ansökan efter att den börjar granska en. SEC ger allmänheten tre veckor på sig att väga in själva förslaget och ytterligare fem veckor för att svara på de första kommentarerna.

”Sammanfattningsvis anser börsen att detta förslag är förenligt med kraven i avsnitt 6(b)(5) i lagen, att denna ansökan tillräckligt visar att CME Bitcoin Futures-marknaden representerar en reglerad marknad av betydande storlek, och att på Hela manipulationsproblemen som tidigare uttryckts av kommissionen är tillräckligt mildrade till den grad att de uppvägs av investerarskyddsfrågor som skulle lösas genom att godkänna detta förslag”, står det i anmälan, med hänvisning till Cboe BZX, börsen som arbetar med ansökan.

Har arbetat med en ansökan sedan 2021

Ark Investment Management och 21Shares, som har sökt ett ETF-godkännande sedan 2021, ansökte om den första potentiella bitcoin ETF-ansökan igen tidigare i år efter att en andra ansträngning avvisades av SEC. SEC har traditionellt förkastat spot bitcoin ETF-produkter på grund av potentiell marknadsmanipulation och otillräckligt konsumentskydd mot skadlig aktivitet.

Om en ETF godkänns skulle det ge en bredare del av allmänheten som investerar tillgång till handel och innehav av bitcoins värde utan att behöva inneha den digitala tillgången själv.

Cathie Wood, Ark Invests vd, sa till Bloomberg på måndagen att hon förväntade sig en försening av beslutet om hennes företags ansökan, men att SEC i slutändan kommer att godkänna flera ansökningar samtidigt.

”Eftersom de flesta av dessa i huvudsak kommer att vara desamma, kommer det att handla om marknadsföring, kommunikation, budskapet” för att se hur de gör, sa hon. ”Vi försöker få ut ordet att vår analys är djup, och vi har gjort det sedan 2015.”

Scott Farnin, juridisk rådgivare vid konsumentorganisationen Better Markets, sa dock i ett uttalande inför SECs beslut att regulatorn borde avslå bitcoin ETF-ansökningarna direkt, och sa att avtalen om övervakningsdelning som inrättades i förslagen var ”helt otillräckliga”.

”Marknaderna för spotbitcoin (1) har en historia av artificiellt uppblåsta handelsvolymer på grund av skenande manipulation och tvätthandel; (2) är mycket koncentrerade; och (3) förlitar sig på en utvald grupp av individer och enheter för att upprätthålla bitcoins nätverk” sa Farnin. ”Detta är funktioner i bitcoin-nätverket som gör en föreslagen spotbit-baserad ETP extremt sårbar för manipulation av dåliga aktörer, vilket utgör onödiga risker för investerare och allmänhetens intresse. De föreslagna regeländringarna erbjuder inte mycket för att neutralisera dessa hot.”

Klicka för att kommentera

Populära

Exit mobile version