Följ oss

Nyheter

BAD, fonden som låter dig investera i sprit, sports betting och cannabis

Publicerad

den

BAD ETF, som spårar alkohol-, cannabis-, spel- och läkemedelsindustrin, debuterade förra veckan på NYSE. Det finns en ny börshandlad fond (ETF) som debuterade på NYSE den 22 december, och den ger ett sätt att investera i några av ekonomins ledande laster, från alkohol till hasardspel till cannabis. Bokstavligen listad under kortnamnet BAD – avsedd att investera i sprit, sports betting och cannabis – den nya stora fonden som lanserats av "The BAD Investment Company" är lika viktad med aktier uppdelade mellan tre branscher:

BAD ETF, som spårar alkohol-, cannabis-, spel- och läkemedelsindustrin, debuterade förra veckan på NYSE. Det finns en ny börshandlad fond (ETF) som debuterade på NYSE den 22 december, och den ger ett sätt att investera i några av ekonomins ledande laster, från alkohol till hasardspel till cannabis. Bokstavligen listad under kortnamnet BAD – avsedd att investera i sprit, sports betting och cannabis – den nya stora fonden som lanserats av ”The BAD Investment Company” är lika viktad med aktier uppdelade mellan tre branscher:

• Vadslagning och kasinospel (33,3 %)

Alkohol och cannabis (33,3 %, med ett specifikt tak på 10 %)

• Läkemedel och bioteknik (33,3 %)

BAD Investment Companys grundare och president Tommy Mancuso sade i ett officiellt meddelande:

”Med spridningen av vitkalkade ESG-produkter och marknadsundersegment som sports bettimg och cannabis som blivit mer allmänt accepterade socialt och juridiskt, såg vi en möjlighet att fylla vad vi uppfattade som en lucka på marknaden.

Vi kom till den slutsatsen främst genom att lyssna och titta på den här nyupplivade detaljhandelspubliken under det senaste året. Vi tror att de vill ha investeringsprodukter med rötter i transparens och kvalitet som de kanske också kan förstå och relatera till som konsumenter, oavsett om det handlar om hälsa, välbefinnande eller underhållning.”

Vid lanseringen den 22 december öppnade BAD ETF på 15,03 USD per aktie. När marknaderna stängde den 23 december handlades den till 15,22 USD per aktie, en ökning med 1,26 procent.

Utvalda aktier bland BADs innehav

 1. $ABBV: Abbvie, Inc. (vikt 1.61%)
 2. $ABEV: Ambev SA (2.42%)
 3. $ACB: Aurora Cannabis Inc. (2.31%)
 4. $ACEL: Accel Entertainment Inc. (1.68%)
 5. $AMGN: Amgen Inc. (1.59%)
 6. $AZN: Astrazeneca Plc (1.60%)
 7. $BALY: Ballys Corporation (1.64%)
 8. $BF.B: Brown Forman Corp., Class B (2.48%)
 9. $BGNE: Beigene Ltd. (1.39%)
 10. $BIIB: Biogen Inc. (1.56%)
 11. $BMY: Bristol-Myers Squibb Co. (1.61%)
 12. $BNTX: Biontech SE (1.35%)
 13. $BUD: Anheuser Busch InBev SA/NV (2.48%)
 14. $BYD: Boyd Gaming Corp. (1.67%)
 15. $CCU: Compania Cervecerias Unidas (2.23%)
 16. $CGC: Canopy Growth Corp. (2.21%)
 17. $CHDN: Churchill Downs Inc. (1.67%)
 18. $CRON: Cronos Group Inc. (2.22%)
 19. $CZR: Caesars Entertainment Inc. (1.71%)
 20. $DEO: Diageo Plc (2.44%

”Jag tycker att vi bör eliminera sociala stigmatiseringar när det gäller investeringar,” sa Mancuso. ”Om vi bara handlar om att få avkastning på investeringar, [ska vi] eliminera ett företag som kanske har en hållbar affärsmodell och kan vara relativt defensivt? Vi bör självklart ha de rätta bestämmelserna på plats, men inte försumma dem på något sätt.”

För att komma närmare det målet spårar BAD det som är känt som EQM BAD Index (BADIDX), som följer prisfluktuationer för en grupp företag på USA-baserade börser som faller under en av de tre ovan nämnda branscherna.

”Vårt uppdrag är att positionera oss på ett unikt sätt jämfört med de flesta fondbolag. Det är vår åsikt att vi inte tänker eller klär oss som den typiska ”kostymen”, utan är fullt kapabla att utnyttja Wall Streets expertis och insikter för att tillhandahålla strategiskt utformade investeringsprodukter, säger Mancuso.

Vad är en ETF?

En ETF är en börshandlad fond, ett värdepapper som har många likheter med en värdepappersfond, men som handlas på en börs precis som ett företags enskilda aktier. Som ett resultat fluktuerar en ETFens aktiekurs under hela dagen medan marknaderna är öppna, medan en aktiefonds aktiekurs uppdateras bara en gång per dag.

ETFer tenderar att spåra specifika branscher, index (som BADIDX eller S&P 500, till exempel), eller andra sektorer eller kombinationer av sektorer inom den bredare ekonomin.

Källa: BAD Investment Company

Förvaltningskostnader

Förvaltningsavgifter0.75%
Distributions- och/eller serviceavgifter (12b-1).(None)
Andra utgifter*0.00%
Totala årliga driftskostnader för fonden0.75%

Handla BAD ETF

BAD ETF är en amerikanska börshandlad fond och finns endast att handla i USA. Av den anledningen finns den inte i utbudet hos svenska nätmäklare. CMC Markets erbjuder emellertid handel i BAD ETF.

Även AvaTrade erbjuder handel med BAD ETF i form av CFDer. Till AvaTrade.

Även IG erbjuder emellertid handel i BAD ETF. Till IGs ETF Screener.

Fortsätt läsa
Klicka för att kommentera

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.