Följ oss

Nyheter

AuAg ESG Gold Mining UCITS ETF börjar handlas på Londonbörsen

Publicerad

den

Lanseringen av Europas första ESG-fokuserade guldbrytning ETF, AuAg ESG Gold Mining UCITS ETF (ticker: ESGO) ger ESG-fokuserade investerare en unik möjlighet att delta i g

Lanseringen av Europas första ESG-fokuserade guldbrytning ETF, AuAg ESG Gold Mining UCITS ETF (ticker: ESGO) ger ESG-fokuserade investerare en unik möjlighet att delta i guldbrytningssektorn. ESGO strävar efter att erbjuda exponering för en likaviktad korg med 25 ESG-screenade guldgruveföretag.

AuAg ESG Gold Mining UCITS ETF (ticker: ESGO) noteras på London Stock Exchange i juli och kommer att passporteras till försäljning över hela Europa. Fonden har skapats i samarbete med det svenska företaget AuAg Fonder, ett boutiquemärke med starkt fokus på ädla metaller och gröntekniska element, och har utvecklats på HANetf ETF-plattformen.

ESGO spårar Solactive AuAg Gold Mining Index, som rankar guldgruvor för ESG-egenskaper och exkluderar alla utom de 25 bästa ESG-riskföretagen i branschen. Oberoende ESG-screening tillhandahålls av Sustainalytics, som har mer än 25 års erfarenhet av att leverera ESG-relaterad forskning. ESGO klassificeras som artikel 8 enligt SFDR (Sustainable Finance Disclosure Regulation).

Likaviktad allokering gör att fonden undviker koncentrationsrisker

Fonden är likaviktad, varvid varje innehav har en tilldelning på 4%. Den likaviktade designen hjälper till att undvika koncentrationsrisker i större guldgruveföretag. Den möjliga underviktningen hos några dominerande megaföretag kan också ge en fördelaktig avkastningsprofil för ESGO på en tjurmarknad för guld- och guldgruveföretag. Fondens totala kostnadsprocent är 0,60%.

Ädla metaller, med sina unika egenskaper, är oumbärliga för omvandlingen till en grön värld. Effektinvesteringar inom industrin främjar miljövänliga gruvarbetare att vara på nätet, bygga solfarmar på plats, använda bränslecellbrytbilar och återställa platser efter projektet och lämna återanvändbar infrastruktur (vägar, vatten, el) för andra projekt. Gruvsektorns roll i växthusgasutsläpp innebär att ESG-kriterier måste övervakas, vilket är fokus för Solactive AuAg ESG Gold Mining Index.

Eric Strand, VD för AuAg Fonder och grundare av AuAg ESG Gold Mining UCITS ETF sa: ”Vi är glada att kunna lansera AuAg ESG Gold Mining UCITS ETF (ESGO) som möjliggör investeringar i de företag som utvinner ädelmetaller med en aktiv ESG-tillvägagångssätt. Gruvdrift är en bransch som har sett stora förbättringar inom alla aspekter av ESG, men standarder varierar mellan regioner och företag. ESGO hjälper investerare att få exponering mot guldbrytningsföretag med de bästa ESG-referenserna och investera i sektorn mer ansvarsfullt. ”

”Att lansera AuAg ESG Gold Mining UCITS ETF (ticker: ESGO) är nästa stora steg för AuAg Fonder. Vi har redan två dagligen handlade UCITS-fonder i AuAg Silver Bullet och AuAg Precious Green, båda med fokus på ädelmetaller och green-tech-element. Nu har vi utformat ett unikt index och lagt till vår första börshandlade fond i familjen. ”

Hector McNeil, medgrundare och co-CEO på HANetf, sade: ”ESG är mycket viktigt för alla typer av investeringar och investerare kräver alltmer större tydlighet och transparens från investeringsleverantörer.”

”Det är ett stort fokus på HANetf vilket delvis förklarar varför vi är glada över att kunna lansera AuAg ESG Gold Mining UCITS ETF – ESGO med AuAg Funds. Det finns också en stark investeringshistoria att berätta när man investerar i ESG-vänliga guldgruveföretag, vilket är en tillväxtsektor, delvis på grund av monetär inflation och den gröna omvandlingen. ”

”HANetf släppte ut Royal Mint Physical Gold ETC – RMAU på marknaden i mars 2020, och det hade den unika egenskapen att vara den första Gold ETC som lanserades med stöd av 100% LBMA-ansvariga tackor. Den har hållit den standarden sedan lanseringen och granskas unikt oberoende. RMAU-investerare frågade HANetf om vi kunde göra detsamma för guldgruveföretag, så vi är mycket stolta över att göra det med AuAg Funds med lanseringen av ESGO. ”

Handla ESGO ETF

AuAg ESG Gold Mining UCITS ETF (ticker: ESGO) är en europeisk börshandlad fond. I skrivande stund är det endast kommunicerat att denna ETF kommer att handlas på London Stock Exchange. DEGIRO är den enda nätmäklare som vi känner till som erbjuder handel på denna börs.

HANetf brukar emellertid ta upp sina börshandlade fonder till handel på både tyska Xetra och Milanobörsen. Om så sker även med ESGO betyder att det går att handla andelar i denna ETF genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel DEGIRO, Nordnet och Avanza.

Fortsätt läsa
Klicka för att kommentera

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *