Nyheter

ASWC, fonden som investerar i försvarsutgifter

Publicerad

den

Ryssland-Ukraina-konflikten, de spänningar som ökar i Asien-Stillahavsområdet, särskilt i Kina, Taiwan och i Sydkinesiska havet, men också en mycket instabil bild för Mellanöstern och den afrikanska regionen Sahel. Mot denna bakgrund ökar kostnaderna för globala försvarsutgifter stadigt vilket förvaltarteamet bakom HANetf Future of Defence UCITS ETF (ASWC ETF) tagit fasta på.

Så pass mycket att över 2 200 miljarder dollar spenderades på militärutgifterna bara under 2022, ett rekord som aldrig tidigare noterats. Det är på grundval av detta som Hanetf har beslutat att notera sin börshandlade fond HANetf Future of Defence UCITS ETF (ASWC ETF), först på Londons och tyska Xetra, och nu även på Piazza Affari. I Italien skedde fredagen den 14 juli 2023.

Fonden är en replikator som följer EQM Future av försvarsindex och kommer att investera i globala företag som genererar intäkter från NATO och NATO Plus allierades cybersäkerhets- och försvarsutgifter (inkluderar även Israel, Japan, Sydkorea, Australien och Nya Zeeland).

Cybersäkerhet

”Oavsett om kriget i Ukraina fortsätter eller risken för konflikt över Taiwan eller Sydkinesiska havet ökar, är det tydligt att världen blir en allt mer krigisk plats”, säger Hector McNeil, grundare och medvd för Hanetf.

Verkligheten efter kalla kriget är över och alla regeringar erkänner den. Efter år av investeringsnedskärningar överväger NATO-medlemmar i Europa på allvar sin andel av försvarsutgifterna. Polen siktar till exempel på att investera 4 procent av sin BNP i försvar och potentiellt bygga den största europeiska armén. Men det handlar inte bara om att spendera på stridsvagnar och missiler, påpekar McNeil. Nationell säkerhet handlar inte bara om gränser och militär styrka. Regeringar idag behöver också skydda cyberrymden, som har blivit ett nytt slagfält.

Kostar

«ASWC ETF kommer att investera i företag som kommer att kunna dra nytta av ökningen av utgifterna även på cyberförsvar, såväl som på militär hårdvara – fortsätter MacNeil –. Mer än 50 % av dessa företags omsättning kommer att representeras av produktion och utveckling av militära flygplan och försvarsutrustning, eller kommer att härröra från operationer inom informationssäkerhet som ingåtts med ett NATO Plus-medlemsland.

Redan nu existerar fonder relaterade till försvarsutgifter existerar, men de tenderar att vara tunga industrisatsningar och inte fokuserade på Nato och dess allierade som per definition är en defensiv allians och inte en angripare. På denna grundval är ASWC en unik ETF.” Klassificerad som artikel 6 i Sfdr-förordningen (förordningen om hållbar finansiell information), den nya Hanetf-märkta replikanten har en årlig Ter (Total Expense Ratio, d.v.s. den totala kostnaden) på 0,49 % och ger en kvartalsvis portföljombalansering.

Handla ASWC ETF

HANetf Future of Defence UCITS ETF (ASWC ETF) är en europeisk börshandlad fond. Denna fond handlas på flera olika börser, till exempel Deutsche Boerse Xetra och London Stock Exchange. Av den anledningen förekommer olika kortnamn på samma börshandlade fond.Det betyder att det går att handla andelar i denna ETF genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel DEGIRO, Nordnet och Avanza.

Klicka för att kommentera

Populära

Exit mobile version