Följ oss

Nyheter

ARKQ, BOTZ och IRBO, tre ETFer för AI

Publicerad

den

ARKQ, BOTZ och IRBO, tre ETFer för AI

ETFer för AI försöker ge exponering för ett snabbt växande segment av teknikindustrin. Artificiell Intelligens syftar till att simulera mänsklig intelligens, utnyttja kraftfulla algoritmer för att få maskiner att tänka och agera som människor. Medan automatiseringen av upprepade uppgifter och ersättning av mänskligt arbete med maskiner inte är något nytt, påskyndar AI denna trend, vilket resulterar i stora produktivitetssteg.

För investerare som är optimistiska om AI:s tillväxtpotential, men som är osäkra på vilka företag som kommer att överträffa, är en AI ETF ett alternativ. ETFer för AI har en korg med aktier av företag som är engagerade i någon aspekt av AI, vilket gör det möjligt för investerare att dela med sig av tillväxten av AI-företags vinster utan utmaningen att försöka skilja vinnarna från förlorarna.

En speciell anmärkning om att vissa ETF:er som använder AI som ett verktyg för att välja aktier ibland också kallas ETFer för AI. Men den här historien fokuserar på ETF: er som riktar sig till företag som använder AI för andra branscher, såsom robotik, automatisering, hälso- och sjukvård och bilar.

Det finns 5 distinkta AI-ETF:er som handlar i USA, exklusive hävstångsfonder och de med mindre än 50 miljoner dollar i förvaltat kapital (AUM). AI-sektorn har inte ett eget riktmärke, men dess resultat återspeglas bäst i indexet för tekniksektorn, Technology Select Sector SPDR ETF (XLK). Den bästa AI-ETF, baserat på resultat under det senaste året är ARK Autonomous Technology & Robotics ETF (ARKQ).

ARK Autonomous Technology & Robotics ETF (CBOE: ARKQ)

Kostnadskvot: 0,75%

Årlig utdelningsavkastning: Ej tillämpligt

Startdatum: 30 september 2014

Emittent: ARK Investment Management

ARKQ har en korg med multi-cap-aktier med fokus på autonoma fordon, robotik och automatisering, 3D-utskrift och utforskning av rymden. Fram till november 2019 kallades fonden ARK Industrial Innovation ETF. ARKQ är en aktivt förvaltad ETF som använder en tillväxtstrategi och är geografiskt diversifierad över utvecklade marknader över hela världen.

Fondens tre största innehav inkluderar Tesla Inc. (TSLA), ett företag för elfordon och ren energi; sponsrade ADRs från Materialize NV (MTLS), en belgisk baserad leverantör av mjukvara för tillverkning av tillsatser och 3D-utskriftstjänster; och klass C-aktier i Alphabet Inc. (GOOG), ett multinationellt teknologikonglomerat och moderbolag till Google.

Global X Robotics & Artificial Intelligence Thematic ETF (BOTZ)

Kostnadskvot: 0,68%

Årlig utdelning: 0,32%

Startdatum: 12 september 2016

Emittent: Global X

BOTZ strävar efter att spåra Indxx Global Robotics & Artificial Intelligence Thematic Index, bestående av företag som är verksamma inom den globala automations- och robotindustrin. ETF är inriktat på företag som är beredda att dra nytta av ökad användning och användning av robotik och AI, inklusive sådana som är fokuserade på industriell robotik och automatisering, icke-industriella robotar och autonoma fordon.

Fonden består av flerkapitalaktier och följer en blandad strategi och investerar i en blandning av tillväxt- och värdelager över utvecklade marknader. Fondens tre bästa innehav inkluderar NVIDIA Corp. (NVDA), ett halvledarbolag. FANUC Corp. (6954: TKS), en japanbaserad tillverkare av fabriksautomationssystem, utrustning och robotar; och Intuitive Surgical Inc. (ISRG), en tillverkare av robotprodukter som används vid minimalt invasiv kirurgi.

iShares Robotics and Artificial Intelligence ETF (IRBO)

Kostnadskvot: 0,47%

Årlig utdelning: 0,30%

Startdatum: 26 juni 2018

Emittent: iShares

IRBO strävar efter att spåra NYSE FactSet Global Robotics and Artificial Intelligence Index, ett index som består av företag som bedriver robotik och AI i ett brett spektrum av utvecklade och framväxande marknadsekonomier.

Denna ETF investerar i en rad multi-cap aktier och följer en blandad strategi att investera i både tillväxt- och värdelager. Fondens tre bästa innehav inkluderar klass A-aktier i Pinterest Inc. (PINS), ett socialt medieföretag som tillhandahåller en webbplats för fotodelning med anslagstavla; klass A-aktier från Snap Inc. (SNAP), ett socialt medieföretag som utvecklar produkter och tjänster för mobilkameraapplikationer; och Nidec Corp. (6594: TKS), en Japanbaserad tillverkare av små precisionsmotorer som främst används i hårddiskar och optiska hårddiskar.

ARKQ, BOTZ och IRBO är alla amerikanska ETFer. I och med att dessa ETFer är amerikanska är det inte möjligt att handla dem hos svenska nätmäklare. De kan däremot handlas som CFDer hos till exempel IG .

Fortsätt läsa
Klicka för att kommentera

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.