Nyheter

ARK Invest och 21Shares först ut med att lämna in ansökan för Ether ETF

Publicerad

den

När den amerikanska finansinspektionen, SEC, överväger börshandlade fonder för Bitcoins och ETFer som investerar i terminskontrakt på Ethereum kommer nästa överraskning. ARK Invest och 21Shares har i veckan lämnat in sin ansökan för Ether ETF. Detta gör ARK Invest och 21Shares först med att ansöka om att få lansera en sådan ETF.

Eftersom Securities and Exchange Commission överväger en mängd spotbit-ETFer och eterterminsfonder, strävar Ark Invest och 21Shares efter att introducera sitt eget spot-etererbjudande på marknaden.

Företagens onsdagsanmälan för sin Ark 21Shares Ethereum ETF representerar ett sällsynt bud på en sådan produkt i USA – vilket markerar ytterligare ett exempel på de två företagen som vill bygga ut en fullständig kryptoproduktlinje.

Till skillnad från nyligen ansökta etertermins-ETFer, skulle det nya planerade erbjudandet från Ark Invest och 21Shares inneha eter direkt.

ETHs börsvärde var ungefär 195 miljarder dollar när detta skrevs. Det är tvåa i kryptosfären efter bitcoin, som har ett marknadsvärde på 500 miljarder dollar.

Den föreslagna fonden, om den godkänns, skulle handlas på Cboe BZX Exchange, antecknar arkiveringen. Dokumentet avslöjade ingen ticker eller avgift för den planerade ETFen.

Varför nu?

Den senaste utvecklingen under de senaste veckorna och månaderna tyder på att det är ett lämpligt tillfälle att börja utöka konversationer kring eterprodukter, enligt personer som är bekanta med ansökan.

Den senaste ansökningen kommer vid en tidpunkt då SEC, som i åratal har blockerat fondemittenters försök att lansera ETFer som äger bitcoin direkt, verkar vara på gång att ändra sig efter en domstolsförlust mot Grayscale Investments förra månaden.

DC Circuit Court of Appeals i det fallet beslutade att SEC:s beslut att godkänna bitcoin-terminsprodukter, men inte Grayscales konvertering av sitt Bitcoin Trust (GBTC) till en ETF, var ”godtyckligt och nyckfullt.”

Efter beslutet ökade Bloomberg Intelligence-analytiker sin chans att få USAs spotbitcoin ETF-godkännande före slutet av 2023 från 65 procent till 75 procent. De tror att en sådan produkt har 95 procent chans att bli godkänd i slutet av 2024. Innan Grayscale beslutet ansökte en rad fondemittenter om ETFer för eterterminer i juli och augusti.

Tillsynsmyndigheter i andra jurisdiktioner som har blivit bekväma med kryptoprodukter slutade inte bara att godkänna bitcoin-relaterade fonder, säger personer som är bekanta med Ark 21Shares Ethereum ETF-ansökan.

Kanada, till exempel, blev det första landet att godkänna en spot ether ETF i april 2021 – ett par månader efter att det tillät spot bitcoin ETFs att börja handla.

Den New York-baserade fondgruppen VanEck ansökte strax därefter om att lansera en spot ether ETF i USA. Värdepappersföretaget Kryptoin följde efter med ett liknande förslag i augusti.

Vill bygga en svit

Ark Invest, en kapitalförvaltare ledd av Cathie Wood, samarbetade först med den schweiziska ETP-emittenten 21Shares för att lansera en spotbitcoin ETF 2021.

Även om SEC avvisade deras första två försök att lansera en sådan fond, ansökte företagen senast om en spotbitbitprodukt i april. Detta kom två månader innan BlackRock avslöjade planer på att försöka lansera en bitcoin-ETF, vilket sporrade andra fondemittenter att hoppa tillbaka in i loppet.

Ungefär två veckor efter att SEC sa den 11 augusti att det behövde mer tid för att se över förslaget om spot bitcoin ETF från Ark Invest och 21Shares, delade företagen planer på att lansera två fonder som skulle hålla eterterminskontrakt.

De två företagen är också listade som underrådgivare för tre föreslagna kryptofonder som innehåller bitcoin-terminskontrakt. Även om ansökan om att öppna en spot ether ETF representerar en milstolpeanmälan, var en sådan ansökan inte direkt oväntad. Om en emittent startar processen, skulle andra snabbt gå med i loppet och inte vilja bli kvar.

Klicka för att kommentera

Populära

Exit mobile version