Följ oss

Nyheter

Är kommersiell luftfart redo att landa i investerarnas portföljer?

Publicerad

den

"Lufthansa är tillbaka." Det är de entusiastiska inledande kommentarerna från Carsten Spohr, vd för Deutsche Lufthansa, i det europeiska flygbolagets resultatrapport för 2022, som släpptes förra veckan. Det är inte det enda bolaget verksamt inom kommersiell luftfart som nu gynnas av ändrade resmönster.

”Lufthansa är tillbaka.” Det är de entusiastiska inledande kommentarerna från Carsten Spohr, vd för Deutsche Lufthansa, i det europeiska flygbolagets resultatrapport för 2022, som släpptes förra veckan. Det är inte det enda bolaget verksamt inom kommersiell luftfart som nu gynnas av ändrade resmönster.

Spohr rapporterade att Lufthansa, Europas största flygbolagsgrupp efter intäkter, uppnådde en ”oöverträffad vändning” 2022 på grund av den ökande efterfrågan på flygresor. Intäkterna på 34,5 miljarder USD var nästan dubbelt så mycket som de samlade in 2021, medan det fria kassaflödet kom in på 2,6 miljarder USD, det högsta årliga beloppet i det tyska företagets historia. Aktierna steg cirka 5,3 procent i intradagshandeln på nyheterna.

Lufthansa fortsatte med att meddela att de beställde 22 nya långdistansflygplan från Airbus och Boeing, företagets största order sedan 2013.

Investerare gillar att se när ett företag investerar i sig självt. Det säger att ledningen är optimistisk inför framtiden och positionerar företaget för tillväxt. Det är precis vad flygbolagen gör runt om i världen just nu. Enligt Airlines for America (A4A) investerar amerikanska flygbolag rekordstora mängder i nya flygplan, utrustning, informationsteknik med mera. Investeringarna förutspås nå 27,0 miljarder dollar i år, vilket skulle vara betydligt högre än de 21,2 miljarder dollar som flygbolagen beräknas ha spenderat 2022.

Mer Bang For The Buck

Lufthansas storsäljande rapport är bara den senaste signalen om att kommersiellt flyg, en av de hårdast drabbade industrierna under pandemin, kan vara redo att göra en landning igen i investerarnas portföljer.

Efterfrågan på resor ökar när Europa, Kina och andra nyckelmarknader har släppt reserestriktioner, och under tiden har flygbolagen anpassat sig genom att effektivisera verksamheten, eliminera olönsamma rutter och mer.

Åtgärderna verkar fungera. Även om den totala passagerarvolymen inte helt har återhämtat sig till nivåerna före pandemi, skjuter rörelseintäkterna i höjden till nya rekordnivåer, enligt uppgifter från Bureau of Transportation Statistics (BTS).

Inhemska flygbolag har klarat detta utan att behöva skära ner jobben i samma takt som teknikindustrin. Faktum är att passagerarflygbolagen i USA för närvarande har den största arbetsstyrkan på 20 år, enligt A4A.

Personalen får också mer valuta för pengarna. I diagrammet nedan kan du se att försäljningen per anställd för utvalda operatörer var högre under de senaste 12 månaderna än 2019, före pandemin. Detta tyder på att beslutet att inte offra kundservice i kostnadsbesparingarnas namn har varit ekonomiskt givande för flygbolagen.

Det är en win-win-win-win: en vinst för flygbolagen, vinst för anställda, vinst för kunderna och en vinst för investerarna.

Flyget är investerbart igen

”Flygbolag är investerbara igen”, säger Jun Bei Liu, en portföljförvaltare på Sydney, Australien-baserade rådgivningsföretaget Tribeca Investment Partners.

De asiatiska flygbolagen gynnas av att den kinesiska regeringen tillkännagav att den hävde karantänkraven från pandemin för resenärer som kommer in i landet även om den kinesiska efterfrågan hittills inte har varit så stark som väntat.

De europeiska flygbolagen steg med över 41 procent under de sex månaderna fram till slutet av februari, jämfört med asiatiska flygbolag, en ökning med 7 procent, och amerikanska flygbolag, som minskade något till minus 1 procent under samma period.

Handla JETS

HANetf U.S. Global Jets UCITS ETF är en europeisk börshandlad fond som handlas på bland annat London Stock Exchange och tyska Xetra.

Det betyder att det går att handla andelar i denna ETF genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel DEGIRONordnet och Avanza.

Fortsätt läsa
Annons
Klicka för att kommentera

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Nyheter

IUME ETF investerar i amerikanska aktier med momentum

Publicerad

den

iShares MSCI USA Momentum Factor ESG UCITS ETF USD (Acc) (IUME ETF) investerar i aktier med fokus Momentum, USA. Utdelningarna i fonden återinvesteras (ackumulerar). MSCI USA Momentum ESG Reduced Carbon Target Select tillåter en bred investering med låga avgifter på ca. 105 aktier.

iShares MSCI USA Momentum Factor ESG UCITS ETF USD (Acc) (IUME ETF) investerar i aktier med fokus Momentum, USA. Utdelningarna i fonden återinvesteras (ackumulerar). MSCI USA Momentum ESG Reduced Carbon Target Select tillåter en bred investering med låga avgifter på ca. 105 aktier.

Den totala kostnadskvoten uppgår till 0,20 % p.a. Fonden replikerar det underliggande indexets utveckling genom att köpa alla indexbeståndsdelar (full replikering). iShares MSCI USA Momentum Factor ESG UCITS ETF USD (Acc) är en mycket stor ETF med tillgångar på 931 miljoner GBP under förvaltning. IUME ETF är äldre än 1 år och har sin hemvist i Irland.

Varför IUME?

Exponering mot en portfölj av amerikanska företag som uppvisar momentumfaktorn samt positiva miljö-, sociala och styrningsegenskaper (ESG).

Utesluter uttryckligen emittenter baserat på deras inblandning i följande affärsområden/aktiviteter (eller relaterade aktiviteter): kontroversiella vapen, kärnvapen, civila skjutvapen, tobak, oljesand och termiskt kol.

Designad för investerare som letar efter ett hållbart tillvägagångssätt för att komma åt momentumaktier.

Investeringsmål

Fonden strävar efter att ge investerare en avkastning, som består av kapitaltillväxt och inkomst, som återspeglar avkastningen från MSCI USA Momentum ESG Reduced Carbon Target Select Index.

Investeringsstrategi

MSCI USA Momentum ESG Reduced Carbon Target Select-index spårar amerikanska aktier som är valda enligt momentumfaktorstrategin och ESG-kriterier (miljö, social och bolagsstyrning). Moderindexet är MSCI USA-index.

Handla IUME ETF

iShares MSCI USA Momentum Factor ESG UCITS ETF USD (Acc) (IUME ETF) är en börshandlad fond (ETF) som handlas på Euronext Amsterdam.

Euronext Amsterdam är en marknad som få svenska banker och nätmäklare erbjuder access till, men DEGIRO gör det.

Börsnoteringar

BörsValutaKortnamn
Euronext AmsterdamUSDIUME
SIX Swiss ExchangeUSDIUME

Största innehav

KortnamnNamnSektorVikt (%)ISINValuta
MSFTMICROSOFT CORPInformation Technology7.45US5949181045USD
AAPLAPPLE INCInformation Technology5.06US0378331005USD
PGPROCTER & GAMBLEConsumer Staples3.09US7427181091USD
LLYELI LILLYHealth Care3.09US5324571083USD
COSTCOSTCO WHOLESALE CORPConsumer Staples2.94US22160K1051USD
KOCOCA-COLAConsumer Staples2.91US1912161007USD
PEPPEPSICO INCConsumer Staples2.79US7134481081USD
NVDANVIDIA CORPInformation Technology2.63US67066G1040USD
BMYBRISTOL MYERS SQUIBBHealth Care2.57US1101221083USD
ADPAUTOMATIC DATA PROCESSING INCInformation Technology2.34US0530151036USD

Innehav kan komma att förändras

Fortsätt läsa

Nyheter

Investeringar i solenergi närmar sig samma nivåer som oljeinvesteringar

Publicerad

den

EQM Indexes säger att investeringar i solenergin stiger till rekordhöga nivåer av den globala energimixen och når oljeinvesteringar. Senior rådgivare för EQM Indexes Steve Derkash ansluter sig till Natalie Stoberman i Proactive-studion för att prata om gruppens månatliga solenergirapport och hur solenergiinvesteringar tenderar att gå om oljeinvesteringar 2023.

Solar Energy UCITS ETF ”TANN” strävar efter att erbjuda ren exponering mot den snabbt växande globala solenergiindustrin, genom att följa EQM Global Solar Energy Index som är fokuserat på företag som får betydande intäkter från solenergirelaterad affärsverksamhet.

Handla TANN ETF

HANetf Solar Energy UCITS ETF (TANN ETF) är en europeisk börshandlad fond som handlas på bland annat London Stock Exchange och tyska Xetra.

Det betyder att det går att handla andelar i denna ETF genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel DEGIRONordnet och Avanza.

Fortsätt läsa

Nyheter

BOLD gör sin månatliga ombalansering

Publicerad

den

Vinter ByteTree BOLD (BOLD1) har slutfört sin månatliga ombalansering. De nya vikterna är 22,6 % för Bitcoin och 77,4 % för guld. Bitcoin ser en ökning med 0,6% medan guld minskade i enlighet med detta. 360-dagarsvolatiliteten för Bitcoin och guld nådde 47,8 % respektive 13,9 %.

Vinter ByteTree BOLD (BOLD1) har slutfört sin månatliga ombalansering. De nya vikterna är 22,6 % för Bitcoin och 77,4 % för guld. Bitcoin ser en ökning med 0,6% medan guld minskade i enlighet med detta. 360-dagarsvolatiliteten för Bitcoin och guld nådde 47,8 % respektive 13,9 %.

Att göra smartare kryptoindex för ETF-emittenter

Vinter är en reglerad indexleverantör specialiserad på kryptotillgångar. Vi konstruerar, beräknar och underhåller index som spåras av finansiella produkter.

Utforska vårt indexerbjudande eller se våra kunders produkter för att se hur ett Vinter-index kan hjälpa fonder och kapitalförvaltare att skaffa fler tillgångar och konkurrera på produkter snarare än avgifter.

Fortsätt läsa

Populära