Följ oss

Nyheter

Är high yield obligationsrallyt över?

Publicerad

den

Är high yield obligationsrallyt över? Företagsobligationer med det lägsta kreditbetyget, så kallade high yield eller skräpobligationer, har varit starkt efterfrågade

Är high yield obligationsrallyt över? Företagsobligationer med det lägsta kreditbetyget, så kallade high yield eller skräpobligationer, har varit starkt efterfrågade bland svenska privat investerare. Flera av de mest köpta fonderna har haft denna inriktning. De största amerikanska high yield obligations-ETF:erna iShares iBoxx High Yield Corporate Bond (ticker HYG) och SPDR Barclays High Yield Bond (ticker JNK) har dock börjat sjunka under de senaste dagarna och i onsdags bröt både HYG och JNK sina 50-dagars glidande medelvärden (SMA 50). Nedgången under den korta trenden (SMA 50) är ett svaghetstecken. Nettoinflödena i dessa ETF:er är också svagt negativa på kort sikt. Detta är ytterligare ett svaghetstecken. Jag kommer att hålla dessa flöden på bevakning och jag kommer att återkomma om signalerna blir mer negativa/tydliga.

Kritikerna anser att brottet (SMA 50) signalerar att high yield (HY) rallyt är över. Detta är lite för tidigt att säga, enligt min mening. HYG och JNK har stigit med cirka 6 procent respektive 8 procent i år, omräknat till svenska kronor. De är som är fortsatt positiva till amerikanska HY och HY överlag anser att det inte finns några fullgoda alternativ i dagsläget om man vill ha en dräglig avkastning/yield. Investeringar i statsobligationer och företagsobligationer med högre kreditbetyg, så kallade investment grade, ger inte så hög avkastning/yield i dagsläget.

ETF-tabell – De största amerikanska och europeiska HY-ETF:erna

[table id=522 /]

Källa: Factset, 15 november 2012, all avkastning i SEK och inkl. utdelningar, 0/- information saknas

De största amerikanska HY-ETF:erna

De europeiska high yield ETF:erna handlas fortfarande i en positiv trend. De två största ETF:erna med denna inriktning är iShares Markit iBoxx Euro High Yield Bond (ticker EUNW) och Lyxor ETF iBoxx € Liquid High Yield 30 (ticker LYQY). Uppgången i år för EUNW och LYQY är cirka 15 procent respektive 16 procent. Detta innebär att europeiska HY-ETF:er haft en betydligt bättre avkastning än amerikanska HY-ETF:er i år. I skrivande stund hela  7-11 procentenheter.

De största europeiska HY-ETF:erna

Fortsätt läsa
Klicka för att kommentera

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.