Nyheter

Är det världens vackraste silvermynt?

Publicerad

den

De mexikanska bullionmynten brukar ofta benämnas som världens vackraste silvermynt. Vi har inte för avsikt att bestämma om så är fallet, men vi finner att detta mynt förtjänar att uppmärksammas, speciellt som det förekommer i både guld och silver, två råvaror som vi vanligen skriver om.

De mexikanska bullionmynten som också kallas för Libertads präglas vid västvärldens äldsta myntverk, Casa de Moneda de México. Första gången som Libertads producerades var under 1940-talet, varefter de försvann innan de åter dök upp under 1980-talet.

Vicekungen Antonio de Mendoza grundade det mexikanska myntverket Casa de Moneda de México efter ett kungligt dekret från Spanien 1535 vilket gjorde det till det första officiella myntverket i den nya världen. Casa de Moneda de México har sedan dess tillhandahållit mynt till det mexikanska folket och dess mynt är både välkända och berömda för sin skönhet världen över.

Libertads har alltid avbildat en bevingad kvinna. Det kvinnliga anknyter till den romerska gudinnan Victoria. Hon var segerns gudinnan och dyrkades av triumferande krigare när de återvände från strid.

Design

Myntets framsida föreställer en bild av självständighetsängeln (El angel de la independencia). Självständighetsängeln finns för övrigt att återse på en kolon i en av Mexico Citys rondeller. Kolonen till 1910 års firande av Mexikos frihetskrig och har blivit en av de mest kända landmärken i Mexico City

Hon har en lagerkrans i hennes högra hand som symboliserar seger. I hennes vänstra hand har hon brutna kedjor som symboliserar frihet. Två berömda mexikanska vulkaner, Popocatepetl och Iztaccihautl, reser sig i bakgrunden.

Legenden säger att vulkanerna är uppkallad efter en infödd prins och prinsessa från olika stammar som gifte sig med mot sina stammars önskemål. Förvisade från sina stammar, sägs det att de lade sig att sova bakom bergen där de väntar på att tvinga inkräktare från sin mark.

Inskriptioner på toppen av den åtsidan inkluderar myntets numeriska storlek följt av ordet ”ONZA” för troy ounce”, ”PLATA PURA” för ”rent silver”, årtalet, ”Ley” och ”0,999”.

På baksidan är Mexikos riksvapen avbildat. Riksvapnet illustrerar den mexikanska gyllene örnen som förtär en orm, sittandes på en kaktus. Riksvapnet är inneslutet av en krans och orden ESTADOS UNIDOS MEXICANOS (Mexikos Förenta Stater). Runt myntet finns tio olika örnar som har använts som nationella symboler i Mexikos historia.

Libertads förekommer i ett flertal olika storlekar. De vanligast förekommande är 5 oz, 2 oz, 1 oz, 1/2 oz, 1/4 oz, 1/10 oz och 1/20 oz. Mynten produceras i 99.9 procent silver och mynten som säljs är både ocirkulerade och håller proof kvalitet.

Dessa silvermynt är extremt populära, men det är långt ifrån alla mynt- och ädelmetallhandlare som kan erbjuda sina kunder dem. Priserna för dessa silvermynt överstiger i regel det aktuella spotpriset på silver med premium som ofta är betydligt högre än många andra moderna bullionmynt.

2009 Mexican Libertads

Klicka för att kommentera

Populära

Exit mobile version